İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedimin Karnı Şişti: Yavru Kedilerde Karın Şişliği

PET BİLGİ

By melissa1 | 14-03-2022

Yavru Kedimin Karnı Şişti: Yavru Kedilerde Karın Şişliği

Yavru kedimin karnı şişti diyen pek çok kedi sahipleri vardır. Çünkü en yaygın görülen kedi sorunlarından biri de kedilerde karın şişliği durumu. Yavrularda karnın şişmesinin en yaygın nedeni daha gelişmekte olan sindirim sisteminin yediklerini öğütememesinden kaynaklanıyor. Yavru kedilerde karın şişliği potansiyel olarak ölümcül bir hastalığa da işaret edebilir. Yavru kedimin karnı şişti, yavru kedilerde karın şişliği nasıl geçer? Kedilerin karın şişliği sebeplerine gelin daha yakından bakalım…

Yavru Kedimin Karnı Şişti: Kedilerin Karnı Neden Şişer?

Kedilerin karın şişliği bağırsaklarında biriken gazın sonucu olabilir. Mide ve bağırsakta aşırı gazın birikmesi karnında yumru büyüklüğünde şişliğe sebep olacaktır. Fermente gıdalar, kedilerin hızlı yemek yemesi, yemek yerken havayı yutması, mide ve ince bağırsak sorunları varsa kedilerde gaz sıkışması sıklıkla görülür. Nadiren ve kısa süreli yaşanan gaz sıkışmaları endişe etmesin. Ancak sürekli karın şişliğine bağlı gaz sıkışması yaşanıyorsa ve kötü kokulu ise başka bir hastalığın nedeni sayılır. Kedilerin sindirim sistemi, bağırsaklarında bir sorun olma ihtimaline bağlı olarak veteriner hekiminize gitmeniz gerekecektir.

Yavru Kedilerde Karın Şişliği Nedenleri

  • Lif içeriği yüksek besinler: Buğday, mısır, soya fasulyesi…
  • Süt ve süt ürünleri,
  • Bozuk süt içmesi,
  • Viral enfeksiyonlar (FİP, İshal, Koronavirüs vb..)
  • Aşırı yemek yeme,
  • Hızlı hızlı yeme ve mamayı çiğnemeden yutması,
  • Aşırı tüy yumağı yutması bunlar midede birikmesi,
  • Bağırsak parazitleri,
  • Kabızlık,
  • Yemeğini yerken fazla oksijen yutması,
  • Böbrek ve karaciğer hastalığı,
  • Yavru kediye annesinden kaynaklanan enfeksiyon geçmesi
  • Yavru kedilerde karın şişliği yukarıdaki nedenlere bağlı olarak hafif, orta ve şiddetli bir şekilde reaksiyon gösterir.
  • Yavru Kedilerde Şişkinliğe Neden Olan Parazitler

Yeni doğan yavruların bağırsakları yeni gelişmeye başladığı için temizdir. Ancak zamanla anne sütü almaya başlamaları, dış ortamla teması ile iç parazitlere yakalanırlar. Yavrunun bağırsaklarındaki parazitler dışkı yolu ile dışarı atılması beklenir. Bağırsakları etkileyen iltihabi durumlar, bağırsak duvarının güvenliğini bozarak bağırsak bakterilerinin kan dolaşımına geçmesini sağlayarak enfeksiyona veya sepsise yol açabilir. Bu da yavru kedilerin karın şişkinliği yaşamasına neden olur.  Yavru kedilerde iç parazitlerin çoğalması karın şişkinliğine neden olacağı için veteriner hekiminize gidip iç-dış parazitlerini yaptırmalısınız.

Yavru Kedilerde Mesane Sorunları

Kedilerin tuvalete çıkamaması idrar ve dışkısının birikmesi yaşamını büyük oranda tetikler. Bu sorun erkek kedilerde dişilere oranla daha yüksek yaşanır. Aynı zamanda kedilerde Gastrointestinal sistemin yani gaz sıkışması, sıvı birikmesi tuvalete çıkamadığı için yiyeceklerin birikmesinden kaynaklanan karın şişliği yaşanır.

Yavru Kedimin Gazı Olduğunu Nasıl Anlarım Diyorsanız;

Öncelikle kedinizin maması tahıl ağırlıklı ise her mama yedikten sonra karından gelen seslere kulak verin. Karındaki hareketlilik sindirimin gerçekleştiği ve bu sırada olacak olan durumun işaretidir. Kuyruğunu kaldırır ve gastronomik hareketler meydana gelir. Etrafa yayılan kokudan kedinin gaz çıkardığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Bu işlem sonrasında yavru kedinin karnının eğer gaza bağlı şişkinliği varsa azaldığını göreceksiniz.

Yavru Kedilerde Şişkinlik Nasıl Geçer?

Kedinizin şişkinliği 24 saat içinde kendiliğine geçmiyorsa veteriner hekime götürün. Hekiminiz, fiziki bir muayene yapacaktır. Teşhisi belirlemek için tahlil ve röntgen isteyebilir. Dışkı tahlilinde yavru kedide parazit olup olmadığını teşhis edebilecektir. Kabızlık, akciğer ve böbrek sorunları, bağırsak iltihaplarına karşı geniş bir teşhis yapacaktır. Sonucunda ise sebebine göre tedavi şekli belirlenecektir.

Yavru Kedilerde Karın Şişkinliği Tedavisi

Kedilerin parazitlerinin temizlenmesi, hızlı yemek yemesini ve fazla hava yutmasını önlemelisiniz. Solucan ve parazitlerinden kurtulan kedi daha rahat ve sorunsuz yaşamına devam edecektir. Karın şişkinliğinin tekrarlanmaması için de mamasını değiştirmeli, veteriner hekimin önerdiği adımları uygulamalısınız. Gaz yapıcı besinler yemesini engelleyin. Düzenli iç-dış parazitlerinden arındırın.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.