İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedim Topallıyor: Kediler Neden Topallar Tedavisi Var mı?

PET BİLGİ

By melissa1 | 19-11-2021

Kedim Topallıyor: Kediler Neden Topallar Tedavisi Var mı?

Kedim topallıyor, diyorsanız kedinizin kas ve kemik dokularında zedelenme meydana gelmiştir. Kediler çeşitli nedenlerden dolayı topallar. Altta yatan sebebi öğrenmek için kedinizi öncelikle izlemeye alın. Çünkü bazı durumlarda kediler ilgi görmek için de bu hareketi yaparlar. Kedim neden topallıyor? Kedilerde topallama sendromu nedir? Kedinizin topallamasına neden olan duruma ne kadar erken müdahale edilirse iyileşme süreci de hızlı olur.

Kedim Topallıyor: Kediler Neden Topallar Tedavisi Var mı?

Kedilerde topallama görüldüğü zaman ilk akla gelen kırık ya da çıkıktır. Ancak topallamayı bu sebeplere bağlamamak gerekiyor. Hareket sistemlerinde meydana gelen bu sorun kemiklerde, kas sisteminde, sinir ve hareket yapısının dokularından kaynaklanır. Çeşitli nedenler sıralayabiliriz. Topallamanın ne kadar sık olduğu, şiddeti gözlemlenerek nedeni belirlenir.

Kedim Neden Topallıyor? Kedilerde Topallamaya Sebep Olan Durumlar

Basit bir kaza sonucu topallıyor olabilir. Patisine bir şey sıkışmış veya kas gerilmesi yaşıyordur. Kedinizi sakinleştirip yumuşak bir zemine yatırın. Topallayan bacağını kontrol edin. Bölgeye hafifçe dokunduğunuzda gözle görülür şişlik, kızarıklık var mı? Kedinizde miyavlama veya ürkme sesleri çıkarırsa ağrı belirtileri olup olmadığına bakın. Herhangi bir şişmiş pençe görmeseniz ve normal aktivitelerinin çoğunu yapıyor gibi görünse de topallamanın enfeksiyon oluşturmasını önlemek için veterinerinizi ziyaret ediniz. Kedilerde apse gibi daha derin enfeksiyonlar, cilt altında yumuşak şişlikler oluşturur. Bu enfeksiyonlar derinin altında olduğu için hiçbir dış yaralanma belirtisi olmayabilir.

Kedilerde Kemik Dokunun Zarar Görmesi

Kemiklerdeki çeşitli sorunlar topallamanın ana nedenlerinden biridir. Kemikteki dokunun kırılması, çatlaması kedilerde topallamaya yol açar. Bunun yanında bir de kemiklerde doku iltihaplanması, kemik kanseri gibi ciddi hastalıklarda yaşanır. Kırık ve çıkığın yanında kedilerde ayak burkulması da kemik dokunun zarar görmesine sebebiyet verir. Kemiklerde meydana gelen bu sebepler kedinin sürekli topallamasına neden olur. Bu dokuların onarılması, tedavi edilmesi için veteriner hekiminize götürmelisiniz. Eğer kedinizde kırık durumu varsa o bacağının normal olmayan bir şekilde sarkık duracaktır.

Kedilerde Kas Yaralanmaları

Bu kas dokularının yumuşak bir yapısı vardır. Kaslarda meydana gelen ezilme, şişme gibi geçici olan durumlar yaşanır. Hafif olarak atlatılan kas dokularındaki yaralanmalar geçici topallamaya yol açar. Kedilerde kas iltihabı, kas rahatsızlıkları da topallayıp yürümekte güçlük çeker.

Kedilerde Pati Yaralanmaları ve Travmatik Kaynaklı Nedenler

Meraklı kedilerimiz ne yazık ki kendisi için tehlikenin farkında olmaz. Yüksek yerlerde gezinmekten keyif alan kediler dengelerini kaybederek yere çakılabilirler. Ayrıca trafik kazaları da kedilerde topallamaya yol açacaktır. Kedilerde tırnak batması, sivri cisimlerin batması, pati arasına girmesi gibi sorunlarda kedilerin o bacağının üzerine basamamasına neden olur. Kırık ya da çatlak yoksa kedinizin topalladığı bölgede şişme, morarma, kızarma gibi belirtiler gözlemliyorsanız kedilerde travma söz konusudur.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Tırnak Kesimi

Kedilerde Artrit Kaynaklı Topallama

Artrit kedilerin topallamasına neden olacak sorunlardan bir diğeridir. Oldukça ağrılı ve enfeksiyonlu bir rahatsızlıktır. Daha çok yaşlanan kedilerde sık görülür. Artık daha yavaş yürümeye başlarlar. Hoplama zıplama gibi ani hareketleri yapamazlar. Kedilerde artrit seviyesi ne kadar ilerlediyse acı oranı da o kadar artar.

Kedilerde Nörolojik Sorunlara Bağlı Topallama

Sinir sistemine bağlı sorunlardan kaynaklı yürümede zorlu görülür. Omurga yaralanması görülen kedilerde sinirlere aldıkları darbeden dolayı hareket sistemlerinde aksamalar görülür.

Topallayan Kedimi Veterinere Götürmeli miyim?

Kedilerde şişlik, yaralanmalar ya da bacakta sarkma gibi durum görülürse vakit kaybetmeden veteriner hekime görünmelisiniz. Aksi takdirde olası bir enfeksiyona neden olabilirsiniz. Kedinizin ne kadar süre topalladığını, bunun haricinde gördüğünüz belirtileri eksiksiz veteriner hekiminize aktarmalısınız. Kediniz taşıyıcıya kendi başına girmiyorsa, onu nazikçe tutun ve onu taşıyıcıya zorlarken dikkatli olun. Ayrıca kediyi bir battaniyeye koyabilir. Kendisine ve size zarar verme riskini almak için onu taşıyıcıya yerleştirmeden önce güvende hissetmesine yardımcı olmak için sarabilirsiniz.

Kedilerde Topallama Tedavisi ve Teşhisi

Veteriner hekiminiz kedinin neden topalladığını belirlemek için öncelikle elle bir muayene yapacaktır. Topallayan bacakta eğer yüzeyde bir darbe gibi somut bir şey göremezse ilk adım röntgen çektirmek olacaktır. Bu sonuçlara göre kırık, çıkık, çatlak, ezilme gibi deri altında meydana gelen olası neden belirlenmiş olur. Hekiminizin gördüğü duruma göre MR ve tomografi de çektirmek gerekebilir.

Kedilerde topallama tedavisi, travmatik kırıklar için cerrahi ve cerrahi olmayan seçenekler mevcuttur. Bazı kırık bacaklar atel veya alçı takılır. Bazıları ise iğne ve plaklar takılır. Kedilerde çıkık söz konusuysa bandaj ve askılar ile eklem sabitlenir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.