İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Scottish Fold Çiftleşmesi: Scottish Fold Hangi Cinsle Çiftleştirilmeli?

PET BİLGİ

By melissa1 | 03-01-2022

Scottish Fold Çiftleşmesi: Scottish Fold Hangi Cinsle Çiftleştirilmeli?

Scottish Fold çiftleşmesi konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Bu kedilerin doğuştan gelen genetik rahatsızlıkları vardır. Kulaklarının kıvrımlı olması, fiziksel eklem rahatsızlıkları yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Sempatik tavırları ve sevecen halleri ile oldukça popüler olan scottish fold çiftleşmesi bilinçsizce yapılmamalıdır. Safkan ırkların sayısını arttırmak için birbirleriyle sürekli çiftleştiren üreticiler ne yazık ki tehlikenin farkında değiller.  Scottish hangi cinsle eşleşmeli? Scottish Fold kalıtsal hastalıkları neler? Gelin bu sorulara daha detaylı bakalım….

 Scottish Fold Çiftleşmesi: Scottish Fold Hangi Cinsle Çiftleştirilmeli?

Scottish kedileri sadece kulaklarının kıvrık olması değil eklem fiziksel rahatsızlıklarını doğdukları andan itibaren yaşamı boyunca çekiyorlar. 2 Scottish Fold çiftleşmesi sonucunda yavruların hepsinin kulakları kıvrık olur. Ayrıca eklem doku hasarlarının olma olasılığı yüksektir. Scottish kedilerinin genetik mutasyona uğramamış doğuştan rahatsızlığı olmayan kedi cinsleri çiftleşmesi gerekir. Bazı AB ülkelerinde genetik rahatsızlıklardan muzdarip aynı iki cinsin çiftleştirilmesi yasal olarak yasaklamıştır. 

Scottish Fold Çiftleşmesi Gereken Kedi Cinsleri

Kıvrık kulaklı Scottish kedilerinin dik kulaklı genetik rahatsızlığı bulunmayan kedilerle eşleştirilmesi gerekir. Scottish Straight, dik kulaklı olduğu için bu türüyle eşleşmesi de sakınca yoktur. En sık Scottish- British Shorthair çiftleşmesine rastlarsınız.  Bunun nedeni Britishlerin kulakları dik ve eklem sorunlarını çok yaşamamalarıdan kaynaklıdır. American Shorthair - Scottish ile çiftleştirilmesi  nadiren yapılsa da sakıncası bulunmamaktadır. Yavruların hepsi dik kulak olmaz. Bazıları dik kulak bazıları yine kıvrık kulak olacaktır. Ama diğer kalıtsal eklem sorunlarını daha az yaşamaktadırlar.

Scottish Fold Kedilerinin Birbiriyle Çiftleşmesinin Tehlikeleri

Aynı cins iki scottish çiftleşmesi ne yazık ki yapılmaktadır. Eğer scottishlerin birbiriyle çiftleşmesi izin verilirse olacaklar şunlardır;

  • Scottish kedilerinin kuyruk bölgesindeki omurları birbirine yapışarak olması diğer kedilerden farklı kalın kuyruğu olmasına neden olur. 
  • Kısa bacaklı olmasının nedeni patilerindeki kıkırdakların olması gerekenden daha çok büyüyerek  bacaklarının kalın ve kısa olmasına yol açar. 
  • Kalın  ve kısa bacaklar yürümelerini, hareketlerini zorlaştırır. Aşırı kilo alımı sonucunda bacakları vücut ağırlığını taşıyamayacak ve artrit doku zedelenmesi yaşanacaktır. 
  • Kulaklarının kıvrık olması, enfeksiyonlara yatkın olacağı için sıkça kulak sorunları yaşarlar. Biriken iltihabın temizlenmediği takdirde sağırlık bu kedilerde oldukça yaygınlaştı. 

Yukarıdaki durumların yaşanmaması için sağlıklı yavru scottish Foldların mutasyona uğramamış cinsleri ile çiftleştirilmesi son derece dikkate alınması gereken bir konudur.

Scottish Fold Sağlık Sorunları

Arkadaş canlısı sevimli dostlarımız, sıcakkanlı herkesle çok iyi anlaşır. Uysal ve oldukça sevimli görüntülerinden dolayı hemen her evde görmeniz mümkündür. Özellikle topaç kafa Scottish fold kediler popülerliğiyle diğer cinslerden ön plana çıkmıştır. Ününe ün katan bu kedilerin doğuştan taşıdığı sağlık sorunlarını görmezden gelen üreticilerin kıvrık kulak olması için aynı cinsle çiftleştirmeye çalışır. Scottish Fold kimle çiftleşir? Hangi kedilerle çiftleşirse sağlık sorunlarının daha az olduğunu yukarıda bahsettik.

Osteokondrodisplazi kedilerde doku ve kemiklerin  gelişimini engelleyen ve mutasyon sonucu yürüyüşte zorluk yaşamasına neden olur. Kemiklerdeki bozukluk artrit, kireçlenme yol açar. Bir diğer adıyla dejeneratif eklem hastalığını ömrü boyunca yaşamak zorunda kalacaklar. Çok fazla hareket etmemeye bir köşede oturmayı seçmelerine bu neden olmaktadır. Yavru Scottish Fold kemiklerinin çok narin olmasından dolayı bir yerden bir yere atlarken kırılmasına ya da çatlamasına neden olabilir. Yaşlandıkça da kemikler birbirine yapışarak hareketlerinde tamamen yavaşlık görülür.

Kedilerde Osteokondrodisplazi  Belirtileri

Scottish fold 4 aylık olduktan sonra ilk belirtilerini göstermeye başlar.

  • Kalın ve sert kuyruk
  • Kemik ve eklemleri hassas, bacakları kısa,
  • Arka bacaklarda topallama,
  • Hareketlerde yavaşlık,
  • Koşma ve zıplama yapmaz,
  • Yaş aldıkça ağrı belirtileri,
  • Tuvalete sıkça gidememe, 

Yukarıdaki belirtiler her kedi için farklılık gösterir. Fakat çoğunlukla bu semptomları yaşamaları kaçınılmaz olur. Bazı Scottishler bu belirtileri yaşlandıklarında gösterirler. Bazıları da dediğimiz gibi 4 aylık ve sonrası itibariyle çok erken yaşta yaşamaya başlarlar. Fold-fold çiftleşmesi yapılırsa eklem ağrılarını kesinlikle yaşayacaktır.  Bu ağrı kimilerinde hafifken kimilerinde ağır derecede olacaktır.

Scottish Fold Hangi Kediyle Çiftleşir?

Sonuç olarak şunu söylemek isteriz: Safkan aynı cins yavrular olsun diye aynı cinsi çiftleştirirseniz sevimli pati dostlarımızın canlarının yanmasına göz yummuş olursunuz. Bunların yaşanmaması adına farklı safkan kedilerle çiftleşmelerine izin veriniz. Safkan British-Scottish çiftleşmesi sonucunda da yine aynı şekilde orjinal safkan yavru Scottish dünyaya gelecektir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.