İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedilerin Ergenlikleri Ne Zamandır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 05-08-2022

Yavru Kedilerin Ergenlikleri Ne Zamandır?

Yavru kedilerin ergenlik dönemleri, kedi cinsleri pek fark etmeksizin genellikle 6 ile 9 aylık oldukları döneme denk gelir. Yavru kedilerin ergenlikleri, 1 yaşlarına yaklaştıkları zaman ile beraber 2,3 ile 3,2 kg oldukları zamana da denk gelir. Bu nedenle de gelişimleri doğru bir şekilde ilerlemeyen kediler için 9 aylık süre biraz daha uzayabilir.

Dişi Kediler Kaç Aylıkken Çiftleşir?

Dişi kedilerin çiftleşmeye hazır oldukları dönem, 1 yaşlarını tamamladıkları yani 12 aylık oldukları dönemden sonradır. 12. Ayları ile 18. Ayları arasında dişi kedilerin çiftleşmeleri verimli şekilde gerçekleşebilir. Ancak bu belirlenmiş olan süreler, kedilerin cinslerine, fiziki özelliklerine, yetiştikleri yerlere göre değişiklik gösterebilir. Kediler eğer fiziki gelişimlerini tamamlayamamışlar ya da bir hastalığa sahiplerse, genellikle çiftleşme sürelerinde de ötelenmeler olabilir.

Erkek Kediler Ne Zaman Çiftleşir?

Şunu belirtmeliyiz ki Erkek cinsiyetli kedilerin çiftleşmeleri için uygun oldukları zaman, 11 ve 12. Aylarını doldurmalarından sonraki sürelerdir. Çünkü erkek kediler, dişi kediler kadar geç ergenliğe girmemelerinden dolayı çiftleşme zamanları da onlardan daha erken gerçekleşir. Erkekler cinslerine ve yetişme durumlarına göre de bu süre fazla uzamaz.

Erkek Kedilerin Kızgınlık Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Erkek kedilerin kızgınlığa girdiğini anlayabilmek için dikkat edilmesi gereken durumlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

  • İştah Kesilmesi
  • Sürekli Uyku Durumunda Olması
  • Agresif Tavırlar Sergileme
  • Hiçbir Şey Olmamasına Rağmen Miyavlama
  • Etrafa Koku Bırakma
  • İşaretleme Durumuna Başlanması (İdrarını Püskürtme)

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Başlar?

Erkek kedilerin kızgınlıklarının başlangıcı için belirlenmiş olan bir zaman yoktur. Ayın ya da yılın belirli bir döneminde kızgınlık dönemine girmezler. Yavru kedilerin ergenlikleri başladıktan ve yavru olmaktan çıkmalarından sonra her an çiftleşmeye hazır olurlar. Bu nedenle de çiftleştirilmek istenen dişi kediler kızgınlığa girmelerinden sonra erkek kediler kendileri ile çiftleşmeye hazır olabilirler. Ancak belirli bazı durumları göstermelerinden dolayı erkek kedilerin kızgınlığa girdikleri anlaşılabilir. Bunun dışında belirli bir süre ya da zaman olmamasından dolayı erkek kediler her an kızgınlığa girmeye hazır olabilirler.

Kızgınlık Döneminde Dişi Kedi Nasıl Rahatlatılır?

Dişi kedilerin kızgınlıklarının başlamasından sonra, çoğu kedi sahibi tarafından uygulanmakta olan bir masaj mevcuttur. Bu masajın yapılması ile beraber dişi kediler geçici süreliğine de olsa rahatlarlar. Bu masajın yapılmasının istenmemesi durumunda ise kediler daha fazla kızgınlığa girecektir. Kızgınlık döneminde olan bir erkek kedi ile çiftleştirilmelerinden sonra da rahatlayacaklardır.

Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Dişi kedilerin azgınlık dönemleri, ortalama 1 hafta yani 7 gün sürer. Bu süre boyunca kediler çiftleştirilmedikleri sürece kızgınlıkları bitmez. Dişi kedi sahipleri, genellikle rahatlatma masajı ile ergenlikten sonra kızgınlık dönemine girmiş olan kedilerini rahatlatmaya çalışırlar. Ancak rahatlatma masajları genellikle dişi kedilerin sadece 1 gün kadar sakinleşmesine yardımcı olur. 1 günün geçmesinden sonra yeniden yapılması gereklidir.

Erkek Kediler Yılda Kaç Kez Kızgınlığa Girer?

Özellikle erkek kedilerin senede kızgınlığa girdikleri belirli dönemler olmaması ile beraber yıl içinde kızgınlığa girmelerinin bir sınırı da yoktur. Erkek kediler, içinde bulundukları durumlara ve yanlarında dişi kedi bulunma durumlarına göre kızgınlığa girebilirler.  

Dişi Kedi Kızgınlık Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Dişi kedilerin kızgınlıklarının başladığını anlattıkları belirtileri, şöyle sıralanabilir:

  • İştahta azalma (sürekli olarak yaşanan bir durum değildir.)
  • Aşırı sürtünme hareketleri sergileme
  • Çiftleşme pozisyonu alma
  • Yürüyüşünün değişmesi ve genellikle bellerinin yukarı doğru kaldırma
  • Sürekli bağırma durumu (Özellikle geceleri sürekli olarak bağırmaya başlayan kedilerin kızgınlık dönemlerinin genellikle başladığı bilinir.)
  • Kuyruğunu kenara çekerek genital bölgeyi açık tutma
  • Erkek kediyi çiftleşme için kabul etme
  • Sürekli olarak yerde yuvarlanma ve takla atma

Dişi Kediler Ne Kadar Arayla Kızgınlığa Girer?

Dişi kedilerin kızgınlığa girdikleri süre aralıkları, belirli dönemlerde gerçekleşmez. Ancak dişi kediler, erkek kediler gibi her an kızgınlığa girmeye ve çiftleşmeye müsait değillerdir. Bir dişi kedinin her yıl en az 3 kez kızgınlığa girdiği bilinir. Bu sayı artabilir ve kedilerin cinsleri ile beraber yaşlarına göre değişiklik gösterebilir.

Kedi Kızgınlık Dönemi Kaç Gün Sürer?

Kedilerin kızgınlık dönemlerinin süreleri, 1 ile 21 gün arasında değişebilir. Hem dişi hem de erkek kediler, kızgınlık dönemine girmelerinden hemen sonra çiftleştirilirlerse kızgınlık dönemleri geçmiş olacaktır. Çiftleştirilmeyen ve kısırlaştırılmamış dişi kediler için bu süre ortama 7 ile 8 gün arasında sürer. Ancak çiftleşmeyen erkek kediler için süre 21 güne kadar uzayabilir. Ancak kedilerin cinsel organlarına hiçbir şekilde dokunulmazsa, bu süre daha kısa sürebilir ve kısa bir sürede bitebilir.

Kediler Kızgınlık Döneminde Nasıl Sakinleşir?

Kızgınlığa girmiş kedilerin sakinleşebilmeleri amacıyla yapılması gereken şeyler şöyle sıralanabilir:

  • evde kedi otunun bulundurulması ile beraber kedinin fark edebileceği yerde otun tutulması sakinleşmesine yardımcı olacaktır.
  • Kedinin balkon gibi açık alanlarda bulunması için izin verilmesi, temiz hava alma olanağının bulunması sakinleşmesini sağlayabilir.
  • Kedi ile oyun oynanması, ona zaman ayırılması ve ilgi gösterilmesi, kedilerin dikkatini çekecek ve daha sakin kalmalarını sağlayacaktır.
  • Yavru kedilerin ergenlikleri başladıktan sonra ödül mama veya kedilerin diğer ödüllendirilme şekilleri ile ödüllendirilmeleri de daha mutlu ve sakin olmalarını sağlayacaktır.

Ayrıca Bakınız: Kediler Mutlu Olduklarında Ne Yapar?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.