İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kediler Ne Kadar Yalnız Kalabilir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-08-2022

Yavru Kediler Ne Kadar Yalnız Kalabilir?

Minik kedilerin yalnız kalma süresi yetişkin kedilerden çok daha azdır. Yavru kediler ne kadar yalnız kalabilir sorusuna net bir cevap verilemese de ortalama 4 saat şeklinde ifade edilebilir. Kediler oldukça sosyal canlılardır. Bu nedenle her ne kadar umursamaz takılıyor gibi görünseler de yalnızlık ile aralarında güzel bir uyum yoktur. Kediler yapıları itibari ile hem insanlarla hem de diğer hayvanlarla iyi bağlar kurabilmektedir. Kedilerin çok uzun süre yalnız kalması onlarda bazı ruhsal sorunlar meydana getirebilmektedir. Bu nedenle kedilerin evde yalnız bırakılır iken dikkatli olunması gerekmektedir.

Pek çok insan kedileri diğer ev hayvanlarından daha fazla tercih etmektedir. Bunun nedeni kedilerin bakımının köpek ve tavşandan daha kolay olmasıdır. Kediler kendi tuvaletlerini kumlarına yapabilen canlılardır. Ayrıca dışarı çıkmak ya da gezdirilmek gibi özellikleri yoktur. Ancak tüm bunlara rağmen uzun süre evde kalmaması gereken canlılar da kedilerdir. Yetişkin kediler ortalama 8 saat ile 12 saat arasında evde yalnız kalabilmektedir. Bu süre zarfında kedilerin sıkılmasını önlemek adına kabarık toplardan ya da geniş tünellerden yararlanılabilmektedir. Kedilere kendisi ile uyum sağlayabilecek bir arkadaş almak da kedilerinizin sıkılmasını önleyecektir.

Kedilerin Yaşlarının Yalnızlık ile İlişkisi

Öncellikle kedilerin yaşları ve yalnızlık ters orantıya sahiptir. Bir kedinin yaşı ne kadar küçük olursa o kadar fazla ilgiye ihtiyacı bulunmaktadır. Örnek olarak 3 aylık ile 6 aylık arasında olan kediler verilebilmektedir. Bu küçük kedilerin her 4 saatte bir beslenmesi gerekmektedir. Bu nedenle kediler yalnız bırakılmamalı ve düzenli olarak beslenmesi yapılmalıdır.

Yavru kedilerde merak duygusu oldukça fazladır. Perdelere tırmanma ya da kesici bir alet ile oynama gibi alışkanlıkları vardır. Bu alışkanlıkların evde kimse yokken yapılması onlara zarar verebilmektedir. Bu durumu önlemek için kedilerin korunaklı bir alanda tutulması önerilmektedir.

Yaşlı kediler genel olarak rutin bir düzende ilerlemektedir. Rutin düzenin değişmesi durumunda stres yapabilen kediler kendilerini yalnız hissedebilmektedir. Bu nedenle yaşlı kedilerin de evde yalnız bırakılma saati oldukça düşüktür.

Kediler Yalnız Kaldığında Oluşabilecek Sorunlar

Kedilerin yalnız kalması durumunda aşağıda yer alan sorunlardan bazıları baş gösterebilmektedir. Bu nedenle kedilerin mümkün olduğunda yalnız bırakılmaması gerekmektedir:

  • Agresyon kaynaklı ortaya çıkan sorunlar: Dışkı ya da beslenme sorunları
  • Davranış bozukluklar
  • İdrar ile işaret bırakılması
  • Anksiyete
  • Pika sendromu
  • Yersiz şekilde gelişen korkaklık
  • Depresyon
  • Pika sendromu
  • Maternal gelişen davranış bozulmaları
  • Cinsel yollu davranış bozulmaları
  • Seksüel davranış bozulmaları

Bu ve bu gibi sorunlar kediler yalnız kaldıkça daha da ağırlaşabilmektedir. Bu yüzden kedilerde görülen ufak değişikliklerin tekrarlaması sonucunda zaman kaybedilmeden bir veteriner hekim ile görüşülmelidir.

Kedilerde Agresyon

Kedilerin yalnızlık sonucu agresyon olması genel olarak tehdit altında iken baş göstermektedir. Yavru kediler ne kadar yalnız kalabilir sorusuna verilen yanıta uyulmaz ve yavru kediler 4 saatten fazla yalnız bırakılır ise ortaya agresyon çıkabilmektedir. Bu hastalıkta kediler etrafa karşı daima saldırma modundadır. Tehlikeden korkan kedi sinirli davranışları ile stresini karşı tarafa hızlı bir şekilde göstermektedir. Agresyon rahatsızlığına sahip kedilerde ilk olarak caydırma ardından korkutma ve son olarak kendini koruma davranışları görülmektedir. Bu durum normal kedilerde de içgüdüseldir. Ancak bunun aşırıya taşması agresyon rahatsızlığının bir sonucudur.

Kedilerde agresyon rahatsızlığının baş göstermesinin ilk nedeni ev değiştirmedir. Alışık olunmayan farklı durumlar, eve yeni gelen insanlar ya da farklı nesneler sonucunda da bu rahatsızlık gelişebilmektedir.

Kedilerde Anksiyete

Yalnızlığın yol açabileceği anksiyete kedilerin devamlı olarak tehlike altında olduğunu hissettiği bir davranış türüdür. Bu rahatsızlıkta yüksek düzey kaygı ve endişe yer almaktadır. Kaygı halinin fazla olması kedinin zaman zaman saldırganlaşabilmesini sağlayacaktır.

Özellikle evden ayrılmak istemeyen kedilerde, dışarı çıkmaya yüksek tepkiler veren kedilerde ve saldırgan ruhlu kedilerde anksiyete görülme ihtimali daha yüksektir.

Stres ya da kaygı oluşturan durumun ortadan kalkmasına rağmen anksiyete devam ediyor ise hastalık kronik hal almış olabilmektedir. Bu durumda diğer hastalıklardan da farklı belirtiler oluşmaya başlayacaktır. Örneğin kaşınma gibi ilgisiz bir semptom anksiyete sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Aşırı duyarlılığa sahip olan kedilerde devamlı olarak kendini koruma davranışı görülmektedir. Bu da zaman içerisinde kedilerin korkuya duyarlı hale gelmesine neden olmaktadır.

Kedilerde Pika Sendromu

Pika sendromlu bir kedi psikolojik davranış bozukluğuna sahip olabilmektedir. Yavru kediler ne kadar yalnız kalabilir sorusunun cevabına uymayan hayvan sahipleri kedilerinde pika sendromu teşhis edebilmektedir. Bu sendrom özellikle psikolojik bozulmalardan kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Anemi, tiamin eksikliği ya da karaciğer hastalığı kedilerde pika sendromunun ilerlemesi sonucu meydana gelebilmektedir. Ayrıca çeşitli deri hastalıkları, kronik ağrı ya da bit ve pire gibi sorunlar da pikadan kaynaklanmaktadır.

Bu sendroma sahip olan kediler genel olarak ip, plastik, tel, kedi kumu gibi ürünlere ilgi duymaktadır. Tüm bunlara ek olarak kedilerin toprak yediği de gözlenmiştir. Gıda olmayan ve sindirim sistemine uyum sağlamayan bu besinlerin tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Yün yemek kedilerde sindirimsel sorunlara neden olacaktır.

Kedilerde pika hastalığının görülme nedenleri bazı durumlarda stres iken bazı durumlarda da evde aşırı uzun şekilde yalnız kalmaktır. Kediler yeme eğiliminde oldukları nesneleri görmez iseler bu hastalığı daha rahat atlatabilirler.

Ayrıca Bakınız: Yavru Kediler Hangi Sıklıkla Beslenmeli?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.