İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Sıcaktan Bunalan Kedileri Serinletme Yolları

PET BİLGİ

By melissa1 | 10-05-2025

Sıcaktan Bunalan Kedileri Serinletme Yolları

Sıcaktan bunalan kedileri serinletmek göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Özellikle yaz mevsimi geldiğinde kedi sahibi olan ebeveynlerin en büyük sorunu haline gelen sıcaklar için birkaç çözüm vardır. Kediler sıcağa karşı çok hassastır. Yazın serin tutmak kedilerin huzurunu kaçırmamak için son derece önemlidir. Ev kedileri ve sokak kedilerini serin tutmak, suya erişim sağlamak için yapabileceğiniz çeşitli yollardan bahsedeceğiz.

Kedileri Serinletmenin Yolları

Her kedi yeterince su içmez. Bu da kedilerde dehidrasyona neden olur. Artan sıcakların etkisiyle de kediler sıkça bunalır. Kedilerin su içmesi için dikkat çekici seçenekler sunmak gerekir. Örneğin durgun su yerine kedi su çeşmesi alarak hareketli akan su kedinizin dikkatini çekerek teşvik edebilirsiniz.

Kediniz İçin Serin ve Gölge Alan Yaratın

Kedilerin yalnız kalmaya ihtiyacı vardır. Dinlenecekleri serin  köşeler yaratın. Eviniz çok güneş alıyorsa güneş ışığını azaltmak için  perdelerden yardım alın. Vantilatör ya da klimalar ile ortamın serinletilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak doğrudan kedinizin üzerine soğuk hava akışını engelleyin. Dış mekandaki alanınızda ise sokaktaki kediler için kutular koyabilirsiniz.

Aşırı Sıcak Saatlerde Dış Mekan Aktivitelerini Sınırlayın

Öğle saatleri güneşin en yakıcı ve yüksek olduğu zamandır. Bu yüzden balkon, teras, bahçe gibi alanlarda vakit geçirmeyi seven kedinizin çıkmasını kısıtlayın. Ev içerisinde de ilgi çekici oyun alanları yaratarak vakit geçirmelerini sağlayın. Soğutucu kedi matları en sevdikleri aktivite olacaktır. Tırnaklarını keserek matın yırtılmasını engelleyin. Böylece kediniz gün boyu soğuk matın üzerinde uzanarak keyfini çıkaracaktır.

Kuru Mama ve Yaş Mamayı Karıştırın

Su içmeyi sevmeyen kediler için alternatif bir yöntem olarak kuru mamayı yaş mama ile karıştırmaktır. Islak kedi mamalarının içeriği %60 su oluşturur. Bu da su içmeyen kedinizin susuz kalmasını engelleyerek dehidrasyonun önüne geçer.

Kedilerde Tüy Bakımı Atlanmamalı

Uzun tüylü kedilerde daha fazla risk oluşturduğu için kedinizin tüylerini kısaltarak daha az terlemesini sağlarsınız. Yaz aylarında düzenli tarama, traş yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde dolaşan tüyleri kedilerde vücut ısısını arttıracağı için kısaltılması ya da taranması gereklidir.

Serinletici Yaz Meyveleri

Kedilerin yiyebileceği meyveler vardır. Az miktarda karpuz verilmesi çekirdeksiz olmasına dikkat edin. Kedinizin serinlemesini sağlayacaktır. Çilek, kavun, elma gibi meyvelerde veterinerinizin onayıyla soğuk şekilde verebilirsiniz. Ayrıca buz kaplarına tavuk suyuda koyarak kediniz yalayarak serinleyecektir.

Patilerine Soğuk Su Uygulayın

Kediler vücut ısılarını dengeleme konusunda iyi değillerdir. Pati altlarına nemli bez ya da  buz küplerini temas ettirerek rahatlamalarını sağlarsınız.

Kedilerde Sıcak Çarpması Belirtilerine Karşı Gözlemleyin

Kedinizin sıcak çarpmasına karşı savunmasızdır. Bazı izlenimler kedilerin sıcak çarpmasına karşı gösterdiği belirtiler vardır:

  • Nefes nefese kalması,
  • Halsizlikle beraber gelen uyuşukluk,
  • Aşırı salya salgılanması,
  • Ard arda gelen kusmalar,
  • İshal

Yukarıdaki belirtiler kedinizin vücut ısısını düzenlenmediği için gösterdiği reaksiyonlardır. Bu durumda kedinizi daha serin bir alana alarak buz küpleri ile patilerine masaj yapmalısınız. Su içmesini sağlayarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Sıcaktan etkilenen kedi ırkları:

İran kedisi, himalayan, Exotic Shorthair, Scottish Fold bu cinsler burnu basık kedi ırkları oldukları için sıcak çarpmasına çok yatkındır.

Maine Coon, Norveç Orman Kedisi, Birman, Ankara Kedisi yoğun ve uzun tüylü kedi cinsleri olması yine sıcağa karşı hassasiyeti yüksek olan kedilerdir.

Kedilerde obezite de ne yazık ki sıcak havalarda yaşamlarını olumsuz etkileyen bir faktör. Yağ hücreleri kış aylarında soğuktan korusa da yaz aylarında aşırı terleme ile dehidrasyona yol açar. Yavru ve yaşlı kedilerin sıcaktan etkilenmemesi için ayrıca özen gösterilmesi, gerekirse veteriner hekiminizden yardım alıp bazı ek takviyelerin kullanılması gerekir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar