İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Travma Belirtileri: Kedi Travması Nasıl Anlaşılır

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-05-2025

Kedilerde Travma Belirtileri: Kedi Travması Nasıl Anlaşılır

Kedilerde Travma Belirtileri: Kedi Travması Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde Travma belirtileri anlamanın en kolay yolu kedi davranış bozukluğuna bağlıdır. Her zamankinden daha farklı davranmaları, alışılmadık hareketler sergilemeleri kedi travması belirtilerinin ilk işaretleridir. Kediniz yaşamı boyunca çeşitli travmatik olaylar yaşayabilir. Bu olaylarla beraber kedilerde stres ve anksiyete de kaçınılmaz olur. Bir yerden atlama, çarpma kazaları travma sebepleridir. Kedilerde düşmeye bağlı yumuşak doku travması kaslarda, tendonlarda ve bağlarda oluşan herhangi bir yaralanma ve hasarı ifade eder. Bu tür yaralanmalar kedilerde ağrı ile beraberinde hareketsizliğe kadar sonuçlanabilir.

Kedilerde travma belirtilerini öğrenerek bu olumsuz durumdan kaynaklanan duyguların tedavisine yardımcı olabilirsiniz. Fiziksel ve davranışsal travma türleri vardır.

Kedilerde Davranışsal Travma Belirtileri 

Kedi travması anlamak için travmanın nelere yol açabileceğini bilmek gerekiyor. 

Kedilerde Saldırmaya bağlı Travma

Normalde sakin olan bir kedi, aniden ısırma ya da tırmalama davranışı göstermeye başlar. Kediler tehdit altında olduklarında kendilerini savunma girişiminde bulunurlar. Kısıtlandıkların, köşeye sıkıştıklarında ya da bir yere kapatıldıklarında tehlike olarak algılarlar ve kendilerini korumak için saldırırlar. Bu tehditkar davranışlar orantısız ve abartıya kaçmadan önlemini almanız çok önemlidir. Veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz. 

Kedilerde Korku ve Gizlenme

Sıcakkanlı, kendini sevdiren bir kediniz bir anda saklanma, kendini sevdirmeme davranışı sergileyebilir. Yaklaşmaya çalıştığınızda tıslar ya da sizden uzaklaşır. Kediler doğaları gereği temkinli canlılardır. Tehlikeyi hissettiklerinde ya da riskli bir durumla karşılaştıklarında içgüdüsel olarak kendilerini savunmaya alırlar.

Kendini gizleyen bir kediyi  saklandığı yerden çıkarmak için zorlamayın. Bu onu daha fazla strese sokar. Gizlenmeleri, kedilerde stres seviyesini düşürmeye ve sakinleşmelerini sağlar. Sizin yanınıza kendiliğine gelene kadar beklemelisiniz.

Kedilerde İştah Kaybı ve Aşırı Yemek Yeme

Travma durumlarda kedim yemek yemiyor diyebilirsiniz. Kedilerin yemek yememesi normal karşılanır. Ancak kedilerin iştahı 24 saatten uzun bir süre açılmazsa veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz. Bazı kediler de ise aşırı yemek yeme gözlemlenebilir. Bu durumda mama oranını azaltmalısınız. Dikkatini oyuna çekerek onu mamadan uzaklaştırabilirsiniz.

Kedilerde Aşırı Miyavlama, Sessizleşme

Travmatik durumlar bazı kedileri sessizleştirirken bazılarını da aşırı miyavlamaya itebilir. Normal zamandan daha fazla, uzun miyavlamalar duyduğunuzda kucağınızda da kediniz sakinleşmez ise veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Kedilerin Kendini Aşırı Yalaması

Özellikle karın, pati altları, ve kuyrukta hızlı tüy dökülmesi görülür. Gün içinde sürekli kendilerini temizlemek isterler. Bu sorun tüylerin hasar görmesine, deride hassasiyete neden olur.

Kedilerde Uyku Düzeni Değişmesi

Uyku bozuklukları, yüksek seviyede stres ve kaygı yaşayan kedilerde sıkça görülmektedir. Sürekli huzursuz bir ruh halinde olurlar. Öncelikle kediyi sakinleştirmelisiniz. Aksi takdirde geceleri de kediniz sürekli uyanık halinde kalacaktır.

Tuvalet Kabı Kullanımı

Kediler son derece temiz canlılardır. Ancak sürekli kedi kum kabının dışına dışkılaması, idrarını yapması ters giden bir şeylerin olduğunu gösterir. Bu davranışı bir kere yapmaları size kızdıkları için olabilir. Ancak sürekli kum kabının dışına yapması durumunda endişelenmelisiniz.

Kedilerde Fiziksel Travma Belirtileri 

Psikolojik travmalarının yanı sıra fiziksel travmalarda mevcuttur. Kediler bir yerleri ağrıdığında bunu çok iyi gizlerler. Ancak ileri düzeyde acı duyduklarında bunu beden dilleri ile size belli etmeye çalışırlar.

Kedilerde Topallama, Hareket Etmede Zorluk

Atlama, zıplama kedilerde sıkça gördüğümüz aktivitelerdir. Evde koltuktan, sandalyeden, masa üzerinden atlamaya bayılırlar. Eğer kediniz atlamaktan kaçınıyor ve normal yürüyüşlerinde gözle görülür aksama görüyorsanız kedilerde topallama söz konusudur.    

Kedilerde Yaralanmalar

 Geçirdikleri kaza sonrasında kedilerde oluşan travma fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da  etkilemektedir. Fiziksel yaralanmalarda vücutta şişlik, kanama ya da morluk kedilerde ağrıya neden olur. Bu ağrı kediyi huzursuz eder. Gözle görülmeyen ağrılarda ise dokunulduğunda, kucağa alındığında acı içinde miyavlama ve kaçma görebilirsiniz.

Kedilerde Nefes Almada Güçlük

Normalden daha hızlı nefes alma, akciğer ve göğüs kafesinden kaynaklı solunum yolu rahatsızlıklarına işarettir. Dinlenme halinde kedinizde görülen nefes nefese soluk alıp verme uzun sürüyorsa geciktirmeden veteriner hekiminize götürmelisiniz.

Travma Geçiren Kediye Nasıl Yardım Etmelisiniz?

Kedilerde korku, stres ve kaygılı ruh halinde olan travmanın neden olduğu ilk belirtilerdir. Kedilerin altta yatan sağlık sorunlarının belirlenmesi için veteriner hekim muayene etmesi gerekiyor. Fiziksel muayene sonrasında hiçbir bulgu bulunmazsa gerekli testler yapılarak viral bir hastalığın olup olmaması teyit edilir. Sağlık kontrolleri yapılan kedinin altta yatan bir sorunu olmadığı sonucuna varıldığı takdirde davranışsal olarak bazı yollara başvurmak gerekir.

Kedilere Bol Miktarda Sakin Alan Sağlayın

Kediniz eğer saklanacak yer arıyor ve bulamıyorsa ilk önce gidebileceği geniş alanlar sağlayın. Ayak altında  olmaları kedilerde stres seviyesini artıracak ve paniklemesine yol açacaktır. Yüksek alanlar sağlarsanız hem kendini güvende hissedecek hem de sakinleyecektir.

Rutinlere Bağlı Kalın

Kediler yer değiştirmekten hoşlanmazlar. Alışkanlıklar kediler için çok önemlidir. Her gün aynı yerde aynı mamayı yemeleri onlar için vazgeçilmezdir. Travma yaşayan kediler için bu rutine ayrıca özen göstermeniz travmanın şiddetini azaltmaya yönelik olacaktır.

Kedilerde stres ve kaygıyı azaltmak için veteriner hekiminiz kedi sakinleştirici ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçların düzenli kullanımı sayesinde daha sakin ve rahatlatıcı etkisi olacaktır. Bu süreçte sabırlı olmanız ve veteriner hekiminizin önerilerini yerine getirmenizi tavsiye ediyoruz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar