İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Ölüm Belirtileri ve Nedenleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 17-04-2021

Kedilerde Ölüm Belirtileri ve Nedenleri

Kedilerde ölüm belirtileri, hastalık belirtisi ile kendini gösterecektir. Bu belirtiler arasında iştahsızlık, ani kilo kaybı, ateş, nöbet geçirmedir. Bunların yanında bir de kötü vücut kokusu, aşırı tüy dökülmesi, sürekli idrar kaçırma olarak ifade edilir. Kedinin cinsine ve yaşına göre aynı anda birkaç belirti gösterebilir. Çeşitli hastalıklar tedavi edilmediği sürece ölümüne neden olacaktır.

Kedilerde Böbrek Rahatsızlığına Bağlı Belirtiler

Kedilerin birçoğunda sık görülen böbrek sorunlarının belirtisi görüldüğü anda ölümcül etkilere sebep olur. Kedilerde ölüm belirtileri hastalığın seyrine ve türüne göre değişir. Fakat böbrek sorunu yaşayan kedilerde ölüm riski fazladır.

Kedilerde böbrek sorununa bağlı ölüm belirtileri;

  • Kötü kokan nefes
  • Klinik testlerde üre kreatin oranında artış
  • İdrara sık çıkma ve ya idrara çıkamama
  • Yemekten kesilme,
  • Kalp yetmezliği sorunu,
  • Dengesiz hareketler,
  • Halsizlik,
  • Vücutta kötü koku oluşumu,
  • Görmede zayıflık,
  • Sürekli kaçmaya çalışması,
  • Fosfor ve potasyum değerlerinde yükseliş,
  • Kan basıncında düşüş

Yukarıda belirtilen semptomlar böbrek rahatsızlığı yaşayan kedinin eğer tüm belirtileri gösteriyorsa ölüme daha yakın olduğunu gösterir. Kedilerde meydana gelen her hastalık için ölüm riski vardır. Her belirtinin farklı durumları vardır. Bu yüzden kedi sahipleri evcil hayvanlarını yakından takip ederek anormal bir durumda veteriner hekime götürmelidir. Aşısı düzenli yapılamayan kedilerde böbrek yetmezliğine yakalanma oranları daha yüksektir.

Kedilerde Enfeksiyona Bağlı Ölüm Belirtileri

Kedilerde görülmesi ihtimal viral hastalıklardan olan; lösemi, AIDS ve FIP türü hastlıklar viral hastalıklardır. Bu hastalıklar kedilerde aniden ortaya çıkabilen ve ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Kedilerde viral hastalıklara bağlı ölüm belirtileri şunlardır;
  • Açık olan yaraların iyileşememesi,
  • Bağışıklık sisteminin enfeksiyon, iltihap, virüslere yenik düşmesi,
  • Kedinizin idrarını tutamaması ve etrafa yapması,
  • Kedilerde ağız içi yaraların meydana gelmesi,
  • İştahsızlık,
  • Ciltte enfeksiyonlar oluşması,
  • Görme bozuklukları

Yukarıdaki belirtiler kedilerin ölüm riskinin yüksek olduğunu gösterir. Bu yüzden kedinizin bakımını iyi yapmalı ve tüm aşılarını tam bir şekilde yaptırmalısınız. Ayrıca kedinizin her zamankinden farklı davrandığını fark ettiğiniz anda veteriner hekiminize götürmeniz kedinizin kurtulma şansını arttırır.

Kedilerde Ani Ölüm Nedenleri

Kedilerin aniden ölmesine neden olan durum; solunum yollarında meydana gelen iltihaptır. Kediler için yüksek riske neden olan bu rahatsızlık, ağız içinde ülser, yemekten kesilme, burun akıntısıyla kendini gösteren özellikle de yavru kedileri kısa zamanda ele geçirmesiyle eğer fark edilmezse aniden ölüme neden olur. Kedilerin nöbet geçirmesine neden olan hastalılarda ani ölümle sonuçlanma ihtimali vardır. Özellikle yaşlı kediler ve epilepsi hastalığı olan kedilerin nöbet geçirmeleri ölüm riskiyle sürekli karşı karşıya kalmaları demektir. Kedilerde ölüm belirtileri daha çok yaşlı kedilerin nöbet sırasında şiddetli titreme ve bilinç kaybı hayati tehlikeleri ile karşı karşıya bırakır. Epilepsi hastalığı olan kedilerin düzenli veteriner kontrollerini aksatmamaları gerekiyor. Ayrıca kedinizi yalnız başına da bırakmamalısınız.

Yavru Kedilerde Ölüm Belirtileri

Kediler ilk doğduklarında bağışıklık sistemleri çok düşüktür. Anneden aldıkları vitaminlerle ayakta dururlar. Bu yüzden anne kedinin hastalık taşıması yavru kedilere geçmesine neden olur. Yavru kedilerin ölmesine sebep olan hastalıklar; Gençlik hastalığı, kedilerde lösemi, AIDS, FIP ve solunum yollarında enfeksiyonlar yer alır. Yavru kedilerin çoğu genellikle bu hastalıkları çok ağır atlatmakta ya da bu hastalıklara yenik düşmektedir. Yavru kedilerde görülen ilk hastalık belirtileri, yemeden kesilme, halsizlik ve ani kilo kaybıdır. Kedinizin aşılarını tam zamanında yaptırmalı ve veteriner muayeneleri eksiksiz her ay yapılmalıdır.

Yetişkin Kedilerde Ani Ölüm Nedenleri

İster yaşlı ister yetişkin kediler olsun bağışıklık sisteminin kaldıramadığı ve hastalığa yenik düşen kediler için artık hiçbir şey maalesef yapılamıyor. Bu yüzden veteriner kontrollerini ihmal etmemeniz için kesinlikle sürekli uyarılarda bulunuyoruz. Çünkü ne kadar erken teşhis o kadar kedinizin yaşam süresini arttırma şansınız vardır.

Kedilerde ani ölüm sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;

  • AIDS gibi bulaşıcı hastalığa yakalanma,
  • Ölümcül riski olan enfeksiyon kapması,
  • Kedilerde löseminin son evrelerine ulaşması,
  • Kedilerde gençlik hastalığı sorunu,
  • Kedi FIP hastalığının ileriki evrelerine ulaşması,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Aşıları eksik bir şekilde dış ortamda dolaşarak virüslere kapı açması,
  • Zayıf bağışıklık sistemine sahip olması

Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak yetişkin kedilerin hayati tehlikesi mevcuttur. Hastalıkları ilk evresinde tedaviye başlanması takdirinde kurtulma şansıda o derece yüksektir. Kedinizin yavruluk döneminden itibaren ve yetişkin dönemlerinde her sene olması gereken aşılarını yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Kedilerde Ölüm Belirtileri: Gençlik Hastalığının Neden Olması

Kedi gençlik hastalığı, panleukopenia adı verilen virüsün meydana getirdiği deri, kemik ve bağırska hücrelerinde olumsuz etki bırakan ölümcül değeri yüksek bir hastalıktır. Kedilerde bağışıklık sistemi zayıf ve aşıları olmamış olanların bu virüse yakalanmaları çok yüksektir. Ölüm riskini arttıran ve tedavi süreci zor olan kedilerde gençlik hastalığı diğer kedilere de bulaşma riski vardır. Hastalığa yakalanan kedinin burun akıntısı, salyası, idrar kalıntıları ya da dışkısı diğer kedilere temas etmesi halinde bulaşıcılığı yayılarak ölümcül riski de arttırmış olur.

Kedilerde Ölüm Belirtileri: Lösemi’nin Etkisi

Kedilerin aşıları tam olmaması halinde görülen lösemi Feline leukemia adı verilen virüsün bulaşmasından kaynaklı meydana gelen bir hastalıktır. Yavru ya da yetişkin kedilerde görülen lösemi hastalığı lenf yumurtalarında şişlik, iştahsız olma, ani zayıflama ile kendini gösterir. Diğer kediler ile temasta olmasıyla bulaşıcı etkisini gösterir. Kedi Lösemisi teşhisi yapılması için veteriner hekime götürmeniz gerekiyor.

Kedilerde AIDS Kaynaklı Ölüm Belirtileri

Bu hastalık ölümcül bir kedi hastalığı olarak başka bir kedi tarafından ısırılmasıyla bulaşan viral bir rahatsızlıktır. Kedilerde AIDS, FIV virüsünün enfekte olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Kediler salya yoluyla virüsü diğer kedilere bulaşmasına neden olur.

Kedilerde Viral Solunum Yolu Enfeksiyonuna Bağlı Ölümler

Kedilerin ölümüne neden olan hastalıklardan bir diğeri ise solunum yolu hastalıklarıyla beraber gelen ani ölümlerdir. Yavru kedilerde daha sık görülen viral solunum enfeksiyonları %30 ölüm riski vardır. Ölüm riski yüksek olan kedi hastalıklarından biri olur. Erken teşhis yapıldığı takdirde ölüm riski azalmış olur. Tedaviye zamanında başlamanız sonucunda kediniz eski sağlığına kavuşması yüksektir. Kedi sahipleri sürekli olarak kedilerinin hareketlerini, anormal bir davranışın olup olmamasına karşı dikkat etmelidirler. Böylece kedinizin bir hastalığa karşı belirti gösterip göstermediğini kolayca anlayabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.