İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Kuduz Aşısı Kaç Kere Yaptırılır

PET BİLGİ

By melissa1 | 09-09-2021

Kedilerde Kuduz Aşısı Kaç Kere Yaptırılır

Kedilerde kuduz aşısı yapılması gereken en önemli aşılardan biridir. Kuduzun ne olduğunu hemen hemen hepimiz bilir ve korkarız. İnsanlara da bulaşabilen kuduz ölümcül bir viral hastalıktır. Bu hastalık sevimli yavrularımıza diğer canlılardan bulaşır. Sonucu kötü olan bu ölümcül hastalığın etkilerinden korunmak için kendimizi ve sevimli canlarımızı aşılamalıyız. Bu hastalığın herhangi bir tedavisi yoktur ve aşılama gerektirir. Avrupa ülkelerinde en çok bizim ülkemizde kuduz vakası görülmektedir. Asya gibi ülkelerde bu durum çok daha kötüdür ve yüz elliden fazla ülkede elli bin ölüm görülür.

Kedilerde Kuduz Belirtisi Nelerdir ?

Kuduz diğer canlıların ısırması ve ya tırmalaması durumunda bulaşır. Derideki yaralardan da bulaşması mümkündür, bu yüzden oldukça dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Kuduzun bulaşması durumunda bilinç kaybı, salya akıntısı, yutkunma güçlüğü gibi durumlar görülmektedir.

Kuduz bulaşması durumunda başta belirti  göstermeyebilir, bu durum bir kaç haftaya yada bir kaç aya bile sarkabilmektedir. Kuduz hastalığı sinir hücrelerine saldırarak beyine yerleşir. Beyne yerleşmesi ısırığın beyine yakınlığıyla orantılıdır. Eğer ısırık beyne yakın değilse yerleşmesi yetmiş iki saat kadar sürebilir. Salyayla birlikte kırk sekiz saat içinde ölüm gerçekleşir.

 Eğer kedinizi bir hayvan tırmalar yada ısırırsa bölgeyi temizleyin ve aşı için acilen veterinere götürün. Sevimli yavrunuzu on gün boyunca takip edin.

Kedilerde Kuduz Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalıdır ?

Kedilerde aşı takvimi dediğimiz bir olay mevcuttur. Bu olayda temel aşılar ve temel olmayan aşılar bulunmaktadır. Kuduz aşısı bu temel aşılar içerisinde yer alır. Bu aşı takvimi yavrunuza iki aylık olduğunda uygulanmaya başlanır çünkü eğer yavrunuz iki aylıktan küçük ise ve anne sütü alıyorsa, yavrunuza hangi aşıyı yaptırırsanız yaptırın etki oranı oldukça düşük olacaktır.

Yavru kedilerde aşı sekiz haftalık olduğunda öncelikle aşı etkisi azalmaması adına iç-dış parazit uygulaması yapılarak parazitlerin dökülmesi beklenir. Daha sonra karma aşı adı verilen aşıları yapılır. Her aşı arası en az yirmi bir gün gerekir, bazı yerler bunu on beş gün olarak uygular. Yirmi bir günlük süre geçtikten sonra lösemi aşısı uygulanır. Birinci dozları biten bu aşıların ikinci dozları da bittikten sonra kuduz aşısı işlemi uygulanır.

Unutmayın ki sevimli yavrularınız üç aylık olmadığı sürece kuduz aşısı yaptıramazsınız. Yavru kedinize kuduz aşısı uygulandıktan sonra, yavru kediniz bir yetişkin olduğunda, yılda bir kez bu aşıyı tekrarlamalısınız.

Kedilere Kuduz Aşısı Yaptırılmazsa Ne Olur ?

Öncelikle kuduz oldukça ciddi viral hastalıktır. Bu nedenle hayvanlarınızı aşılamaz iseniz  hem onların hem de bulaşıcı bir hastalık olduğundan, diğer canlı tüm memelilerin ölümüne neden olabilirsiniz. Bu yüzden hayvanlarınızın aşılarını daima kontrol altında tutarak onlara bu aşıları yaptırmalısınız.

İşin hukuksal tarafı da bulunmaktadır. Evcil hayvana sahip tüm bireylerin sevimli yavrularına 3285 sayılı kanunla kuduz aşısı yaptırma zorunlulukları vardır. Eğer aşılarını yaptırmazsanız bu davranışınız cezalara neden olur.

Kedilerde Kuduz Aşısının Yan Etkileri

 - Halsizlik

 -Durgunluk

 - Uyku hali

 - Kedilerde aşırı hapşırma

 - Enjeksiyon olan yerde şişme

- Alerjik reaksiyon

 - Ateş

Hangi Durumlarda Kedilere Aşı Yapılamaz ?

  • Kediniz yedi haftadan küçük ise
  • Stres belirtisi var ise - Henüz parazit aşıları yapılmamış ise
  • Herhangi bir gebelik durumu var ise
  • Bir önceki aşısıyla arasından yirmi bir gün geçmemiş ise
  • Kedinizde herhangi bir hastalık belirtisi var ise
  • Yakın zamanda uzun bir yolculuk yapmış ise
  • Zayıfsa
  • Bakımsızsa

Kedinizde herhangi bir paraziti var ise ve yukarıdaki sorunlardan biri gözlemleniyorsa bağışıklık sistemi aşıya uygun değilse kedinize aşı yaptırmamalısınız.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.