İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası Bakım

PET BİLGİ

By melissa1 | 17-03-2021

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası Bakım

Kedilerde kısırlaştırma operasyonu, kedinizin üremesini engelleyen önemli bir cerrahi operasyondur. Kısırlaştırma ameliyatının kedinizin daha sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamasını sağladığı bilinmektedir. Kedinizin kızgınlık sebebiyle yaşadığı kusma, ishal ve iştahsızlık gibi sebeplerin ortadan kalkmasını sağlar. Aynı zamanda depresyon gibi psikolojik sorunlarını da olumlu yönde etkiler. Sıklıkla gerçekleşen bu operasyon hakkında yeterli bilgiye sahip olmak kedinizin iyileşme sürecini daha kısa sürede atlatmasını sağlayacaktır.

Kedinizin kısırlaştırma operasyonundan yaklaşık 12 saat önce yemek yemeyi bırakması gerekir. Mamasını önünden kaldırarak ameliyatta yaşanacak çeşitli problemlerin önüne geçersiniz. Kedi kısırlaştırma operasyon saatinin erken olması açlık hissi yaşamamasını da sağlayacaktır. Hemen öncesinde su içmesine de engel olmak sağlıklı olacaktır. Ameliyat öncesi alınması gereken önlemleri mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız.

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kediniz için operasyon sonrasında dinlenebileceği sessiz ve güvenli bir alan yaratmak onun rahatlamasını sağlayacaktır. Kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrası sık yaşanan mide bulantısı ve kusma normal karşılanmalıdır. Anestezi 18-24 saat içerisinde yavaş yavaş etkisini yitirecektir. Bu süre boyunca kedinizin gürültüden ve kesinlikle diğer evcil hayvanlardan uzak durması çok önemlidir. 
  • Bu süreçte kendine ait rahat bir yatağı olması dinlenmesine yardımcı olacaktır. Yatağının kedinizi görebileceğiniz bir yerde olmasını sağlamalı ve sık sık kontrol etmeyi unutmamalısınız. 
  • Anestezi etkisiyle ışığa aşırı hassaslık yaşayacağı için bulunduğu alanda ki aydınlatmayı kısmayı ya da tamamen kapatmayı denemelisiniz.
  • Mama, su ve kum kaplarını rahat ulaşabilecekleri bir alana taşımak faydalı olacaktır. Zıplamalarını ya da tırmanmalarını gerektirecek aktivitelerden uzak kalmaları gereklidir. Aksi takdirde iyileşme süreçleri sekteye uğrar.
  • Kısırlaştırma sonrası kullanılan kedi kumunun enfeksiyon yaratıp yaratmadığını veteriner hekiminize danışmalısınız. Enfeksiyon durumunda kum markasını değiştirmelisiniz ya da parçalanmış gazeteler kullanmalısınız. Her tuvaletten sonra kumun ya da gazetelerin değiştirilmesi gerekir.
  • Kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra en az 2 hafta dışarı çıkmasını ve tehlikeli oyunlar oynamasını engellemek doğru olacaktır. Dikiş bölgesinin enfeksiyon kapmaması çok önemlidir. Kısıtlı alanda kedinizi oyalayacak yeni oyuncaklar edinin.
  • Koruyucu yakalık edinerek kedinizin dikiş bölgesi ile oynamasını ve dikişlerini sökmesini engelleyebilirsiniz. 
  • Ameliyat bölgesini sık sık kontrol ederek morarma, akıntı ve şişlik olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Şüpheli durumlarda veteriner hekime danışılmalıdır. 
  • Kısırlaştırılmış kedi mamasının önemini küçümsemeyin. Kısırlaştırma sonrası kedilerin daha fazla mama yedikleri bilinmektedir. Yüksek protein destekli özel diyet listeleri uygulanabilir. 
  • Kedinizin diş etlerinin renginin soluk olmaması gerekir. Eğer diş etlerine bastırıldığında pembe ve kırmızı renge geri dönmüyorsa veteriner hekim aranmalıdır.

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyon Sonrası Ağrıya Dair İşaretler

Kedinizin sürekli sizden saklanması ve kaçması ağrı çektiğine işaret ediyor olabilir. Kedinizin oynamak istememesi ve huysuzluğu bu sebeple açıklanabilir. Depresyon hali ya da uyuşuk hareketleri de çektiği acının sonucu olabilir. İştah kaybı ilk günlerde normal karşılansa da ikinci veya üçüncü gün risk teşkil edebilir. Kedinizde ki hırıltı ve tıslama gibi normalde karşılaşılmayan hareketler anksiyete yaşadığını gösterebilir.

Gergin karın kasları ve kambur duruşu dikiş bölgesinde enfeksiyon kaynaklı yaşadığı ağrının belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmalı ve gerekli muayene yapılmalıdır.

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Bağışıklık Durumu

Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası kedilerin bünyesi daha zayıf olmaktadır. Virüs ve mikroplara karşı oldukça savunmasız duruma gelirler. Bu durum kedinizin çeşitli hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Ameliyat yarasına temas edebilecek bit ve pireler ise yaranın enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Kedinizin enfeksiyon kapması gerekli müdahale yapılmadığında ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Ameliyat kesiğinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve temizlenmesi önerilmektedir. Doğru ve titizlikle yapılacak pansuman kedinizin daha kısa sürede iyileşmesini de sağlayacaktır. Kısırlaşma sonrası dönemde yaşayacağı bir enfeksiyon ya da hastalıkla savaşması kediniz için daha güç olacaktır. Bu yüzden kedinize yeterli ilgiyi göstermek önemlidir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.