İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-08-2022

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Kedilerdeki idrar yolu enfeksiyonu kendini hayvanın pozisyonuyla belli eder. İdrar yapan kedinin pozisyonunu değiştirmesi idrar yolu enfeksiyonuna işaret eder. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu şüphesi bulunan kedilerin hareketleri gözlem altında tutulmalıdır. İdrarını yapma konusunda sıkıntı çeken kedilerde en sık rastlanan durumlardan biri de iştahsızlıktır. Karın bölgesinde fark edilir derecede göze batan bir şişlik varsa idrar yolunda enfeksiyon meydana gelmiş olabilir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri şu şekilde açığa çıkar:

  • İdrar Yaparken Zorlanma

Dizüri de denen idrar yararken zorlanma durumu mesanedeki bir tıkanıklığa işaret eder. Taş oluşumu ya da mesanede iltihaplanmanın meydana gelmesi kedinin gündelik hayatını bir hayli zorlaştırır.

  • İdrara Sık Çıkma

Pollaküri de denen sık idrara çıkma durumu idrar yolu enfeksiyonunu gösteren belirtilerden biridir. Bu durumdaki kediler sıkça idrara çıktığı gibi bazı durumlarda hiç idrar yapmaz. Sık idrara çıkmasının nedeni kedinin kesesini tam anlamıyla boşaltamamasıdır. Bu nedenle kedi anormal sayılacak derecede idrar işlemini yerine getirmeye çalışır.

  • İdrar Yaparken Oluşan Ağrı

Strangüri de denen ağrılı idrar yapma durumu kedide şiddetli ağrılara neden olur. Enfeksiyon ve iltihabın etkisiyle idrar yaparken dayanılamayacak derecede ağrı hisseden kediler çok acı çeker. Kedi böyle zamanlarda ağrıyı dindirmek adına vajinal ya da penis bölgesini yalama eğilimi gösterebilir. Böyle bir hareket kedinin daha fazla acı çekmesine sebep olmakla birlikte enfeksiyon riski doğurur.

  • Kanlı İdrar

Hematüri de denen kanlı idrar sorunu idrar yolunda ortaya çıkan enfeksiyonun sonuçlarından biridir. İdrarda renk değişikliği görülmesi idrar yolu enfeksiyonunun en büyük göstergelerinden biri olarak kabul edilir.

  • İdrarı Kabın Dışına Yapmak

Kedini idrarını her zaman yaptığı kabın dışına yapması idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden biri olabilir. Bu durum her zaman enfeksiyon anlamına gelmese de farklı belirtilerle birleştiğinde üstüne düşünülecek bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonu bulunan bir kedinin idrarını her zamanki yerin dışına yapmasının nedeni bölgeye ulaşmakta zorluk çekmesidir. Bu nedenle kum bölgesine ulaşmadan idrarını yapar.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonunun nedenleri çoğunlukla idrar yolunu etkileyen dış etkenlerdir. Gıda tüketimi ya da ağza yabancı bir cismin alınması sonucu kedinin idrar yolunda enfeksiyon gerçekleşebilir. Bunu tetikleyen durumlar arasında daha çok çeşitli virüs ve bakteriler yer alır. Bazı hastalıkların da kedilerde idrar yolu enfeksiyonunu tetiklediği bilinir. Özellikle böbrek ve idrar yolu ile ilgili hastalıklar buna sıklıkla neden olur. Vücut içinde oluşan bazı taşlanma durumlarının da dahil olduğu idrar yolu enfeksiyonunun nedenleri şu şekildedir:

  • Bakteri
  • Mantar
  • Virüs
  • Parazit
  • Neoplazi
  • Vezikoüretral divertikül ya da üretral lumenin dar olması gibi çeşitli anatomik anormallikler
  • Böbrek hastalıkları
  • Diyabet hastalıkları
  • Tansiyon
  • İdrarda bulunan taşlar
  • Üretral tıkaçları
  • Bazı diş ve diş eti hastalıkları

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Teşhisi Nasıldır?

İdrar yolu enfeksiyonunun teşhisi mesanenin doluluk oranını ölçmek amacıyla yapılan bir dizi tıbbi muayeneye dayanır. İdrar yolunun incelenmesi için röntgen ve ultrason yöntemleri tercih edilir. Sonucu değerlendirmek adına idrar tahlillerinin yanı sıra hemogram ve biyokimya parametrelerinin de değerlendirilmesi esastır.

İdrar tahlili yapılırken fiziksel ve kimyasal süreçlerin yanı sıra mikroskobik muayene de söz konusudur. Fiziksel muayenede önemli olan nokta berraklık ve renk kriterleridir. Kimyasal muayenede incelenen olgular ise protein, glukoz, keton ve pH parametreleridir. Mikroskobik muayenenin amacı epitel hücreleri, kristtaller, taşlar, silindirler, kastlar, lökositler ve eritrositler incelemesi yapılmasıdır. Tüm muayenelerin sonucu olarak kedilerde idrar yolu enfeksiyonu teşhisi yapılır.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıldır?

İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için veterinerlerin genel olarak tercih ettiği yöntem antibiyogram testi ile duyarlı antibiyotikleri reçeteyle vermektir. Bunun yanı sıra tercih edilen bir diğer yöntem sıvı takviyesinin olduğu diyet değişikliğidir. Sıvı tedavisi ile birlikte çok sayıda uygulanan idrar asitleştiricileri veterinerin gerekli gördüğü yazılır. Yapılan tedaviler sonucunda idrar yolu enfeksiyonunun ne durumda olduğuna dair çeşitli testler yapılır. Tedavi yöntemleri işe yaramadıysa idrar yolunda enfeksiyona neden olan diğer uygulamalara geçilir.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Engellenir?

İdrar yolu enfeksiyonunun engellenmesi için ev ortamında bazı tedbirler almak mümkündür. Son derece pratik ve kolay olan bu çözüm yöntemleri idrar yolu enfeksiyonunu büyük ölçüde engellemeye yeter. Kedilerde ortaya çıkabilecek idrar yolu enfeksiyonu şu şekillerde engellenebilir:

  • Kedinin daha çok su tüketmesi açısından beslenme düzenine yaş mama eklemek
  • Kedinin ulaşabileceği noktalara bol miktarda taze su bırakmak
  • Kedi için kum kabı oluşturmak ve bu kum kabını sürekli olarak temiz tutmak
  • Kedide strese neden olabilecek etkenleri ortadan kaldırıp daha rahat bir ortam sağlamak
  • Kedinin ağız bakımına ve genel temizliğine önem vermek
  • Kediye düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmakla birlikte idrar yolu testleri uygulamak

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Bulaşır Mı?

İdrar yolu enfeksiyonunun bulaşıcılığı söz konusudur. Enfeksiyonu oluşturan etkenler arasında mantar, parazit, virüs ve bakteri gibi sebepler bulunur. Bu etkenlerin bir kediden diğerine geçmesi durumunda idrar yolu enfeksiyonu da bulaşmış olur. Bu nedenle özellikle evinde çok sayıda kedi besleyen kişilerin dikkatli olması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonuna sahip olan kedinin diğerlerinden ayrı bir yerde tutulması bir nebze olsun çözüm sağlar. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu yayılmasını engellemek için eşyalar da ayrılmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.