İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Atopi Dermatit Nedenleri Belirtileri ve Tedavileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 25-04-2020

Kedilerde Atopi Dermatit Nedenleri Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde atopi dermatit kaşıntıya neden olan bir enfeksiyondur. Çevresel alerjilere özgü ciltle sabitlenmiş veya dolaşan immünoglobulin E (IgE) varlığı ile ilişkilidir. Kedi atopisine ayrıca pire olmayan, gıda dışı alerjik dermatit de denir.

Atopi dermatit solunum yoluyla emilim veya cilt ile temas nedeniyle ortamda bulunan havadaki maddelere karşı bir alerjenden kaynaklanır. Kalıtsal bir hastalık olduğu düşünülür ve pire alerjisi dermatitini takiben kedilerde ikinci en yaygın dermatit türüdür.

Atopi dermatit insanlarda ve köpeklerde belgelenmiş bir hastalıktır. Bu hastalığı tetikleyen alerjenler hem iç hem de dış mekanda olabilir veya mevsimsel dönemlerde de ortaya çıkabilir.

Belirtileri genellikle erken yaşlarda çoğunlukla 1 yaşından önce görülür. İlk başlarda mevsimseldirler. Çoğu kedinin yaz aylarında havadaki alerjenlerden (bitki polenleri gibi) daha yüksek konsantrasyonlarda görüldüğünün klinik belirtileri vardır.

Kedilerde Atopik Dermatit Belirtileri

Atopik dermatitten muzdarip kediler aşırı derecede kaşıntılı olurlar. Genellikle tüy diplerini, bacaklarını ve patilerini sürekli yalar ve kaşırlar. Derileri çok kaşıntıdan tırnak izleriyle doludur. Kaşınan yerler kırmızı ve tahriş olmuştur.

Klinik belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;

⦁ Patilerini sürekli ağzına götürü çiğnerler.
⦁ Yüzlerini bir zemine sürterler veya patileri ile kaşırlar bu da yüzlerinde tahrişe neden olur.
⦁ Kulaklarını kaşırlar.
⦁ Sürekli kaşıntıdan başlarını sallarlar.
⦁ Tüy diplerini sürekli tımar ederler.

Kedilerde Atopi Dermatit Teşhisi Nasıl Konulur?

Kedilerde Atopi dermatit diğer dermatit tiplerine (uyuz, saçkıran ve pemfigus foliaceus gibi) benzemektedir, bu nedenle bu hastalık ile karşılaştığınızda veteriner hekiminize başvurmanız gerekiyor. Veteriner hekiminiz kedinizi inceleyecek diğer dermatitlerden bu hastalığı ayırt edecek ve hastalığı izole etmek isteyecektir.

Kedilerde Atopik dermatit teşhisi genellikle şu adımlarla yapılır.

⦁ Bir paterni veya mevsimselliği varsa izole etmeye yardımcı olan eksiksiz bir tıbbi egzersiz ile önüne geçilir.


⦁ Kulakların, yüzün, patilerin ve cildinin kontrol edilmesi de dahil olmak üzere kapsamlı bir fiziki muayne. Bazen patilerinin arasında veya burun çevresinde kızarıklık bulunan semptomlardır.


⦁ Demodektik veya sarkopik uyuz (akarların neden olduğu) gibi diğer teşhisleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Sarkopik uyuz akarları tekrarlanan cilt kaşınmaları, deride pullanma, kabuklanma kuruma ve kalınlaşma bir takım cilt bozukluklarına neden olur. Veteriner hekiminiz bu durumda uyuzlara yönelik bir tedavi yöntemi deneyebilir.


⦁ Saçkıranı (dermatofitoz olarak da bilinir) ekarte etmek için veterineriniz mantar kültürü almak isteyebilir. Cildin dermatofit enfeksiyonları diğer birçok cilt hastalığını da taklit edebilir bunun sebebini sağlıklı bir şekilde ortaya çıkarmak için mantar kültürü alınması önerilir. Bu da teşhis sürecinin bir parçasıdır.


⦁ Gıda alerjisini engellemek için bir gıda denemesi önerebilir. Bu durum genellikle kedinizin 6 ile 12 hafta boyunca aynı yemeği yemesiyle ortaya çıkabilir. Semptomlar düzelmezse gıda alerjisi teşhis olmaktan çıkar.


⦁ Bir başka teşhis yöntemi ise intradermal alerji testi (cilt testi) ile yapılır. Derinin bir kısmı tüylerden temizlenir ve cildin o kısmına az miktarda alerjen enjekte edilir. Bu işlem sırasında sedasyon gerekebilir.


⦁ İntradermal cilt testleri, kedilerde alerji testi için altın standart olarak kabul edilir. Bu bir veteriner dermatolog aracılığıyla yapılır ve aşırı duyarlılık reaksiyonuna neden olan spesifik alerjenlerin belirlenmesine yardımcı olur.


⦁ Seroloji testi de mevcuttur, diğer testler arasında daha az güvenilirdir. Bu, alerjene özgü IgE'yi tespit eden bir kan testidir.

Kedilerde Atopi Dermatit Tedavileri

Atopi dermatit için iki temel tedavi yöntemi vardır bunlardan biri ilaç tedavisi ve immünoterapidir. Orta ve ciddi şekilde etkilenen evcil hayvanınız için ideal tedavi yöntemi bu iki seçeneğin kombinasyonudur.

İlaç tedavisi atopi dermatit semptomlarını hafifletir, ancak altta yatan alerjinin tamamını tedavi etmez. Atopi dermatit olan kedilerin çoğu gençtir ve yıllarca tedavi gerektirebilir.

Kedilerde atopi dermatit ilaç tedavileri şunları içerir;

⦁ Antihistaminikler
⦁ Yağ asidi takviyeleri
⦁ Antibiyotik tedavileri
⦁ Şampuan tedavisi
⦁ Kortikosteroidler

Konu hakkında daha fazla bilgi almak veya aklınıza takılan farklı konularda Kedi Soru Cevap forum kısmından bize iletebilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.