By melissa1 | 10-05-2025
Kedi sahiplenmek için birtakım hazırlıklar yapmanız gerekiyor. Hayatınıza yeni bir canlı girmesi demek sorumluluk yüklenmek demektir. Kedi sahiplenme kolay gibi görünse de aslında büyük bir sorumluluk demektir. Günlük bakımlarını eksiksiz yerine getirmeniz gerekir. Maması, suyu, temizliği ve aylık veteriner kontrollerini aksatmadan yapmak çok önemlidir. Kedilerin yaşam süresi ortalama 10-12 kadardır. Bu süreyi iyi bir bakımla daha da uzatabilirsiniz.
Kediler için evinizin güvenli olması, ortalıkta zarar verecek, zehirleyecek eşyaları kaldırmalısınız. Kedileri için tehlikeli maddeler:
Kedilerin ev içerisinde sakin, ayak altında olmayan yerlere ihtiyacı vardır. Sahiplendiğiniz kedi için ilk önce güvenli bir alana yer hazırlamanız. Mama kabı ve tuvaletini birbirinden uzak yerler koymanız, tuvalet kabını yine ayak altında olmayan yere yerleştirmelisiniz.
Sahiplendiğiniz kedinizin yaşına ve ihtiyacına göre en doğru kedi maması markasını veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz. Kedilerin günlük mama ihtiyacı yaşına bağlı olarak değişir. Yavru kediler, yetişkin ve yaşlı kedilerin mama yeme miktarına göre daha çok ihtiyacı vardır. Ayrıca kedinin kısırlaştırılması mama değişimine gitmenize neden olur. Çünkü kısır kedi mamalarının içeriği diğer mamalara göre daha hafif ve yağı azaltılmış olur. Doğru beslenen kedileri daha az hastalanır ve yaşam süreleri uzar.
Yavru kedi sahiplenme daha yaygındır. Bu yüzden yavru kedi sahiplenen kişiler ileriki dönemlerde kedilerini kısırlaştırmayı düşünmelidirler. 7-8 aylık olduklarında cinsel olgunluğa eriştikleri için kısırlaştırmayı veteriner hekiminiz ile kararlaştırmalısınız. Böylece istenmeyen yavruların üremesinin de önüne geçmiş olursunuz.
Kum kabını temiz tutmak kedinizin hijyeni, aynı zamanda da konforu açısından önem taşır. Kediler titiz canlılardır. Kirli, dolu bir kum kedinizin hiç hoşuna gitmeyecek ve tuvaletini tepki göstererek evin bazı köşelerine yapmak isteyecektir. Her gün düzenli topaklanan kumları eleyerek temizlemeli. Haftada bir kum kabını tamamen yıkayarak steril etmelisiniz.
İlk defa kedi sahiplenen kişilerin daha çok zorlanacağı bir durumdur. Kedilerin eve alışma süresi ortalama 1 haftadır. Bu sürede tuvaletini nereye yapacağını, mama ve su kaplarının yerinin neresi olacağını göstermeli ve günde birkaç kere tuvalet kabına bırakarak yerini benimsemesini öğretmelisiniz. Kediler meraklı canlılardır. Bu yüzden evde bazı yerlere çıkmak, eşyalarınızı tırmalamak isteyebilir. Bu aşamada sizin sabrınız ve sakinliğinizi korumanız gerekir. Eve alışana kadar ona zaman tanıyın.
Kedilerde mikroçip zorunlu hale geldi. Bu yüzden kedi sahiplendikten sonra mikroçipi taktırmalısınız. Kaybolduğu, kaçtığı takdirde mikroçipteki bilgilerle kedinizi bulan kişinin size ulaşmasını sağlayacaksınız. Sahiplenme işlemi sonrasında veteriner hekiminiz kimlik çıkaracak ve bu kimlikte aşı tarihleri, parazit uygulamaları eklenerek zamanı geldiğinde bunların tekrarlanması sağlayacaktır.
Kendi hallerine takılmaktan keyif alan kediler, sahibinin ilgi ve sevgisine ihtiyaç duyar. Okşanmaktan, kucakta oturmaktan ve sahibiyle oyun oynamayı çok severler. Kedileri ihmal etmemek, onları eve geldinizde her zaman büyük bir mutlulukla karşılamanız gereklidir.
Kedi tırmalama tahtası tırnaklarını törpülemek ve enerjilerini atmak için çok iyi bir oyun aracıdır. Böylece evinizdeki eşyalarında kedi tırmığı olmasından kurtulmuş olursunuz. Kedilerin oyun ihtiyacı için kedi oltası, yumuşak toplar, lazer, oyuncak fare ilk etapta dikkat çekici olacaktır.
İlk defa kedi sahiplendiyseniz öncelikle veterinere gidip kimlik ve mikroçip çıkartmalısınız. Sonrasında veteriner hekiminiz size yıllık aşı planı oluşturacaktır. İç ve dış paraziti yapılan kedinin fiziksel muayeneleri yapılarak ilk sağlık taraması yapılır. Bundan sonraki süreçte 2-3 ayda bir iç-dış parazitlerini periyodik olarak aksatmadan yaptırmalısınız.
Bir kedinin aylık bakım maliyetini hesaplamak için bazı etkenleri göz önüne almak gerekir. Kullanılan mama, kedi kumu, 3 ayda bir yapılan iç ve dış parazitleri, düzenli sağlık kontrolleri, yapılması gereken aşılar, oyuncak, kedi ödül maması ve bakım ürünleri kedi bakım maliyetindeki oranları değiştirir. Ortalama aylık 1500-2000 tl arasında değişmektedir.