İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Görme Engelli Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-01-2021

Görme Engelli Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Görme engelli kedilerin bakımı nasıl olur? Kediler farklı sebeplere bağlı olarak görme engeline sahip olabilir ve kedilerde meydana gelen görme engeli; yavaş yavaş da ortaya çıkabilir,  bir anda da meydana gelebilir. Kedilerin duyu organları, onların tehditleri algılamasını, güvende ve huzurlu bir yaşam geçirmelerini sağlar. Duyma ya da görme gibi fonksiyonlar da onlar için hayati öneme sahip olan duyulardır. Bu sebeple de kedilerin görme duyularını kaybetmesi onların yaşamlarını zorlaştırabilir ancak iyi bakım sayesinde kedilerin görme problemleri ile de yaşamlarına en iyi şekilde devam etmeleri mümkün hale gelir. Peki, görme engelli kedilerin bakımı nasıl olmalıdır?

Görme Engelli Kedilerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Görme engelli kedilerin bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalarda vardır ve bunlara dikkat edildiği zaman kedinizin sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam geçirmesini garanti altına almanız da mümkün olacaktır.

Kedinize Düzeni Öğretin

Kedilerin düzenlerini öğrenmesi, onların yaşamlarını kolaylaştıracaktır. Mama ve su kaplarının, yataklarının, tırmalama direklerinin, tuvaletlerinin yerini öğrenmeleri de aslında kendi ihtiyaçlarını gidermeleri için büyük yardımı olacak durumlardır.

Kedilere düzen öğretme sırasında hiçbir eşyanın yerini değiştirmemek gerekir. Kediniz bir kez bu düzene alıştığı zaman sonrasında da aynı düzeni aramaya başlayacaktır. Bu sebeple de onun kafasını karıştırmamak ve onun her şeyin yerini daha kolay öğrenmesini sağlamak için düzeni kavramalarına yardımcı olmak önemlidir.

Görme Engeli Olan Kedilerin Olduğu Evdeki Eşyaların Konumu

Kedilerin evde daha rahat dolaşması, eşyaların yerini daha kolay kavraması, evde güven içinde gezmesi ve kendine zarar vermemesi için evdeki eşyaların konumu oldukça önemlidir. Kedinize zarar verebilecek eşyalar göz önünde ve orta yerde olmamalıdır. Kediniz görme engelli olsa da onun da meraklı bir zıpır olabileceğini unutmamak gerekir. Evdeki eşyaların konumları da kediniz ile beraber yaşadığınız süre zarfında değiştirilmemeli, eşyaların dahi değiştirilmemesi gerekebilir çünkü görme engelli kediniz eşyaların dokusuna, yerine bir kez alıştığı zaman bunların değişmesi kendini tehlike içinde hissetmesine neden olabilir.

Sesler Görme Engelli Kediniz İçin Önemlidir

Kediniz görme engelli olduğu için etrafı algılamak amacı ile başka duyguları zamanla çok daha güçlü hale gelecektir. Örneğin ufak bir ayak sesini dahi duyar hale geleceklerdir. Onları ani sesler ya da hareketler ile korkutmamaya özen gösterin ve yanına yaklaşırken dikkatli olmayan özen gösterin. Yanına yaklaşırken ses çıkarın, ona seslenin, onun sizi duyup geldiğinizi sağlayın.

Kedinizin Sizi Bulmasını Kolaylaştıracak Çözümler

Kediniz sizin geldiğinizi anlayabilir ancak nerede olduğunuzu kestiremeyebilir. Onu bulmak da bu nedenle zor olabilir. Mikropçip takılması ya da kedinizin en azından ses çıkaran bir tasması olması ise işinizi kolaylaştırabilir. Ayrıca kedinizin kaybolma ihtimaline karşı tasmasına görme engelli olduğuna dair bir yazı yazmak, telefon numaranızı ve isminizi yazmak da kaybolan görme engelli kedinizin bulunmasını kolaylaştıracaktır.

Kedinizin Bıyıklarını Asla Kesmeyin

Kediler bıyıkları sayesinde etraftaki nesneleri algılayabilir. Bu ilginç özellik en çok da görme engelli dostlarınızın işine yaramaktadır. Bu nedenle de görme engelli evcil dostlarınızın bıyıklarını kesmeniz, onların algılama yetilerinde azalmaya neden olabilmektedir.

Kediniz İçin Oyuncak Seçimi

Kedinizin görme engeli olsa da o da tıpkı diğer kediler gibi oyun oynamayı ve avlanmayı severler. İçinde çan bulunan toplar ve ses çıkaran oyuncaklar alarak onların dikkatini çekebilirsiniz. Eğer kedinizin koku alma duyuları çok iyi ise ve her sese tepki veriyorlarsa pencerenizin önüne kediniz için önlem alarak pencere kenarında onun vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Kedinize Ses Çıkaran Bir Tasma Takmayı Deneyebilirsiniz

Kediler yerinde duramayan hayvanlardır. Gözleri görmese bile duyduğu seslerin ve aldığı kokuların peşinden giderek kaybolabilir. Ev içerisinde olsa bile onu bazen bulamazsınız. Hele bir de miyavlamayı çok sevmeyen bir kediniz varsa işini zor olabilir. Bu yüzden kedinizin nereye gittiğini duymak için ona ses çıkaran bir tasma takabilirsiniz. Unutmayın bu tasma boğazını sıkmamalı, gevşek bir biçimde olmalıdır. Kedinizin bir yere çarpması ve herhangi bir yere saklanması durumunda onu hemen bulabilirsiniz.

Kediniz İçin Evdeki Tehlikelere Karşı Önlem Alın

Kediniz meraklı ve hareketli ise her alanı kontrol etmek, öğrenmek ve gezmek isteyecektir. Bu alanlar bazen balkon, ocak, merdiven gibi tehlikeli alanlar da olabilecektir. Bu nedenle de evinizde küçük ve her yere zıplayabilen bir bebek varmış gibi önlem almak büyük öneme sahiptir. Balkonları kapalı tutmak, merdivenlerin önüne bebek kapılarından koymak, ocağa ya da tehlikeli araçlara olan erişimini kısıtlamak ve bu alanları kapalı tutmak onun tehlikelerden uzak kalmasını sağlayacaktır.

Kedilerin Göz Bakımını İhmal Etmeyin

Kedilerin görme engeli olmasının başında en önemli sebeplerinden biri yeterli göz bakımının yapılmamasıdır. Pek çok kedinin göz bakımlarının yapılmaması iltihaplanarak sonucunda görme yetisini kaybetmesine neden olur. Kedilerde doğumdan dolayı doğuştan görme engeli olabilir. Tabi ki yine de göz bakımının ihmal edilmesi olmaz.

Kedinizin göz bakımını yapmanız için veteriner hekiminize danışarak göz temizleme losyonu edinerek göz temizleme pamuğu yardımıyla gözlerinde biriken çapak ve kiri temizleyebilirsiniz. Öncelikle pamuk ile biriken tortuları temizlemeniz gerekir. Daha sonra da temiz göze solisyonu damlatarak olası enfeksiyonları engellemiş olursunuz. Böylece kedinizin bakımını tamamlamış olur ve onun rahat etmesini sağlamış olursunuz. Unutmayın ki, kedileriniz tüm umudu sizsiniz. Bütün sorumluluk sizdedir. Onların ihtiyaçlarını, bakımlarını düzenli bir şekilde yerine getirmek size düşer.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.