İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yeni Doğan Köpeklerin Gözleri Ne Zaman Açılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 16-12-2022

Yeni Doğan Köpeklerin Gözleri Ne Zaman Açılır?

Yeni doğan köpeklerin gözlerinin açılması, doğumdan sonra 10 ile 14 gün içerisinde açılır. Bu süre içerisinde görme duyusu zayıf olur, fakat gözlerde bir problem olmaması durumunda zamanla görme iyileşecektir.

Yeni doğan köpekler, gözleri açılana kadar annelerinin himayeleri altında büyümeyi ve gelişmeyi sürdürür. Gözleri açılıncaya kadar, hisleriyle ve kokuyla hareket ederler. Aslında çok küçük oldukları için hareket etmeye ihtiyaç duymazlar. Gözleri açılıncaya ve gelişimlerinin ilk adımlarını atana kadar, annelerinin sıcak tüyleri arasında olurlar. Beslenme ihtiyaçlarını da annelerini emerek karşılarlar.

Bu süre içerisinde yavru köpeklerin göz sağlıkları ve genel sağlıklarıyla yakından ilgilenilmesi gerekir. Bu nedenden dolayı düzenli bir şekilde veteriner hekim kontrolleri yapılmalı ve herhangi bir sorun olup olmadığı teşhis edilmelidir. Herhangi bir hastalık görülmesi durumunda, erkenden önlem alınarak iyileştirmelerin yapılması gerekir.

Yeni doğan köpeklerde gelişim, aşamalar şeklinde meydana gelir. Bazı köpeklerde gelişim hızlı ve sağlıklı gelişirken, bazıların da ise yavaş ve hastalık oluşumunu da beraberinde getirir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına önlemler ve kontroller elden bırakılmamalıdır.

Yeni Doğan Köpeklerde Sosyalleşme Dönemi Nasıl Olur?

Yavru köpeklerde sosyalleşme dönemi, yaşamlarını etkileyecek en önemli dönemlerden biridir. Köpekler, bu dönemde öğrendiklerini tüm yaşamları boyunca devam ettirir. Bu dönem köpeklerin sosyal becerilerini geliştirdiği ve çevrelerini tanıdıkları dönemdir.

Bu dönemde köpekler yüksek seslere tepki vermeye başlarlar. Ayağa kalkma ve yürüme konusunda tecrübe kazanarak, ilk havlama deneyimlerini sağlarlar. Çevresindeki köpeklerle etkileşim haline girer ve köpeklerin süt dişlerinin patlaması da bu dönemde olur.

Bu dönem aynı zamanda bir köpeğin ilk aşılarının yapılmaya başladığı dönemdir. Bu aşıları sonraki aşılar da bu dönemde takip etmektedir.

Yaklaşık 9hafta olduklarında verdikleri tepkiler artar. Sosyal becerileri bu dönemden sonra gelişir. Bu dönem yavru köpeklerin annelerinden ayrılabilecekleri dönem olarak da kabul edilir. Erkek köpekler bu dönemde bacaklarını kaldırmadan idrar yapmaya başlar.

12. haftadan sonra köpeklerin cinse olguları gelişmeye başlar. Fakat genel gelişim hala devam ettiğinden dolayı, yavru köpek maması ile beslenmeye devam edilmelidir.

Yeni Doğan Köpeklerin Ergenliği Nasıl Gelişir?

Yeni doğan köpeklerde ergenliğin gelişmesi, 12. Haftadan itibaren başlar. Bu dönemde tüm duyu organları gelişmiş ve köpeklerin büyümesi de yavaşlamıştır. Süt dişler dökülür ve yerini yetişkin dişler almaya başlar. Bu süreçte köpeklerin eğitimleri için özel derslere başlanır. Bu eğitim hareket ve davranışlarının gelişimini de etkiler. Eğitimin kısa ve eğlenceli olması onlar için önemlidir.

Dişi köpekler ilk kızgınlıklarını bu dönemde gösterir ve çiftleşmeye hazır hale gelir. Fakat erkek köpeklerin dişi köpeklere ilgi duyması daha erken dönemlerde başlar. Fakat köpek yavruları bu dönemde gelişimlerini tam olarak tamamlamadıklarından dolayı hala yavru kabul edilir. Bu dönem hayvan sahiplerinin kısırlaştırma ile ilgili seçenekleri araştırıp, uygulayacağı bir dönem olarak da görülür. Ergenlik süresi köpeklerin cinslerine ve ırklarına göre değişiklik gösterir. Küçük ırklar ergenlik dönemlerine 1 yıl kadar bir sürede erişirken, büyük ve cüsseli olan köpekler daha yavaş olgunlaşarak yaklaşık 24 aylık olduklarında tam anlamıyla yetişkin sayılır.

Bu dönemde yavru köpeklerin daha hızlı gelişebilmesi için beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekir. Bu dönemde büyümenin ve gelişmenin sağlıklı olabilmesi için sık sık veteriner hekim kontrolleri yapılarak, köpeklerin gelişimi kontrol altında tutulmalıdır.

Gelişim Dönemlerine Göre Yavru Köpek Beslenmesi Nasıl Olur?

Yavru köpek beslenmeleri gelişim dönemlerine göre farklılık gösterir. Bu dönemler ve beslenme şu şekilde olmalıdır;

0-3 hafta: Bu aralıkta sadece anne sütü tüketilir. Anne sütünün olmaması durumunda, süt tozu ile besleme yapılmalıdır.

3-8 hafta: Katı yiyeceklerin alınmaya başladığı dönemdir. Annenin emilmediği zamanlarda, tüketilmesi gereken mamaların yenmesine izin verilmelidir. Sütten kesilmeleri gereken dönemde, anneleri yokken besleme yapılmalıdır. Bu annenin yavruların mamasını yememesi ve aç kalmamaları için önemlidir.

8-16 hafta: Bu dönemde 16 saatte bir 4 kere beslenme yapılmalıdır. İlk öğünleri sabahın ilk ışıklarında verilmesi önemlidir. Bu dönemden yaklaşık 10 hafta sonra ise öğünler kademeli olarak azaltılarak günde 3 öğüne indirilmelidir.

16-24 hafta: Bu dönemde yemek sıklığı azaltılarak günde iki öğüne kadar düşürülmelidir. Bu yaşamsal faaliyetleri için önemli bir yer tutar.

24 hafta ve sonrası: Bu dönemde kademeli bir şekilde, yetişkin köpek beslenme programına geçiş yapılır. Bu dönemden sonraki beslenme programı veteriner hekim ile birlikte hazırlanır.

Beslenme, yeni doğan köpeklerde gelişim için büyük önem taşır. Bu nedenden dolayı fazla ya da eksik kalori alımı yapılmamalıdır. Gelişimlerini tamamlamak adına ölçülü ve yeterli bir beslenme tercih edilmesi gerekiyor.

Yavru Köpeklerde Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar Nelerdir?

Özellikle yavrularda dikkat edilmesi gereken davranışlar bulunur ve bunlar köpekten köpeğe farklılık gösterir. Bu davranışlar şu şekilde;

  • Güven
  • Bağımsızlık
  • Hakimiyet
  • Eğitilebilirlik
  • Dokunmaya duyarlılık
  • Yüksek sese duyarlılık
  • Sorun çözme kabiliyeti

Bu davranışlar her köpek için farklıdır ve ayrı ayrı önem taşır.

Bir köpeğin kendine olan güveni cesareti ile ilgilidir.

Yavru köpeğin sahibine bağımlı olup olmadığı, ona olan ilgisine ve onu takip etme şekline bağlıdır.

Köpekler sahiplerinin onlarla oynadığı sırada, oyunu yöneten kişi rolüne bürünüyorsa bu hakimiyeti gösterir.

Bir köpek toplarla oynarken atılan topa ilgiliyse ve onu sahibine götürme eğiliminde bulunuyorsa eğitilme özelliğinin yüksek olduğu anlamına gelir.

Köpeklerdeki dokunma duyarlılığını test edebilmek için ayak parmaklarıyla oynamak, onların bu konudaki hissetme gücünü belirler. Yine aynı şekilde bazı köpekler yüksek sese tepki verirken bazı köpekler hiç tepki vermemektedir. Bunu anlayabilmek için boş bir arazide, gürültü yapıcı bir eşya ya da direk gürültüyle bu özellik test edilebilir.

Köpekler genellikle onlara uzatılan bir eşya ya da nesne ile oynamayı çok severler. Özellikle iç içe geçmiş olan ipleri açmada üstlerine yoktur. Bu gibi nesneler ile sorun çözme kabiliyetinin boyutu da öğrenilebilir.

Yeni Doğan Köpeklerin Gelişimi İçin Veteriner Desteği Alınmalı Mı?

Yeni doğan köpeklerin gelişimi için veteriner desteğinin alınması, gelişim açısından çok önemlidir. Sadece gelişim konusunda değil, birçok konuda veterinerlere danışmak büyük önem taşır.

Özellikle yeni köpek sahiplenen ve nasıl bakılacağı hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler, mutlaka veteriner desteği almalıdır. Veteriner hekimler hem köpeğin bakımı ve gelişimi ile ilgili destek verirken, aynı zamanda sağlığı ile ilgili tüm konular da ve yapılması gereken muayeneler ile aşılar konusunda da profesyonel anlamda destek verirler.

Bu nedenden dolayı yavru köpek sahiplenen ya da yetişkin köpeğe sahip olan her bireyin düzenli aralıklarla veteriner ziyareti yapması önemlidir.

Özellikle yeni doğan köpeklerde gelişim açısından veteriner hekim desteğinin gelişime, aşırı derecede büyük bir katkısı vardır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kilo Alma İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.