İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpekler Ne Zaman Sütten Kesilir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-08-2022

Yavru Köpekler Ne Zaman Sütten Kesilir?

Köpeklerin sütten kesilme zamanı sekizinci hafta ile onuncu hafta arasındaki bir zamana denk gelmektedir. Yavru köpekler ne zaman sütten kesilir sorusu köpek sahiplenecek insanlar tarafından merak konusudur. Onuncu haftanın sonunda sütten kesilen yavrular bazı sıkıntılar nedeni ile süt tozuna başlayabilmektedir. İlave mamalar ile bir arada sunulan süt tozu köpeklerin doyabilmesini sağlamaktadır. Eğer köpekleriniz sütten düştü ise ve sert yapılı mamaları yiyemiyor ise o mamaları kırarak yedirmeniz son derece iyi olacaktır.

Yavruların Sütten Kesilme Zamanı

Yavru köpeklerde sütten kesilme döneminde elzem olan süre 6. Haftadır. Ancak onuncu haftaya kadar anne sütü ile beslemek çok daha iyi olacaktır. Köpekler için anne sütü son derece önemli bir besin kaynağıdır. Süt içerisinde yer alan besinler yavruların sağlıklı bir şekilde büyümesi için önemlidir.

Köpekler sütten kesilmeden önce annenin sütünün yavrulara yeterli gelmemesi durumunda ek gıdalara yönlenmek en iyisi olacaktır. Ek gıdalar anneye verilerek süt üretimindeki verimlilik artırılabilmektedir. Anne köpeklere verilecek gıdaların süt yapıcı ürünler arasından olması önemlidir. Bu ürünler arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

  • Protein kaynaklı et,
  • Et suyu,
  • Tavuk,
  • Pirinç,
  • Havuç,
  • Ispanak.

Doğum sonrasındaki ilk bir ay anneler köpeklere süt vermeyi kesebilmektedir. Süt emmek için gelen yavrular anneleri tarafından uzaklaştırılmaktadır. Bu durumda yavrular için ek ürünlere başlamak en iyisi olacaktır.

Sütten kesilen yavru köpeğin beslenmesi için en ideal gıda süt tozudur. Özellikle yavru köpekler için üretilen süt tozları yeni doğmuş köpeklerin ihtiyaçlarını dahi karşılayabilecek şekilde üretilmektedir. Yavru köpek gereken enerjisini bu toz ile karşılayabilmektedir.

Yavru köpeğin belirli bir yaşa gelmesi süt tozu kullanımının kesilmesini gerektirmektedir. Bu durumda süt tozu köpek için yeterli besin ögelerini sağlamayacaktır.

Köpeklerde Anne Sütü

Anne sütünün köpeklerdeki önemi yadsınamayacak kadar fazladır. Yavruların iki aylık olana kadar süt ile beslenmesi gerekmektedir. Hayati olarak bu sürenin 35 gün olduğu kanıtlanmıştır. 35 gün olana kadar yavruların süt tozu besin değeri ön plana çıkmaktadır. Anneye de süt tozu verilmesi sağlıklı beslenmenin temel özellikleri arasındadır. Ancak yavrular kadar zorunlu değildir.

Annesinden yeni ayrılan yavrular için kuru mamalar ile süt tozu bir kıvama getirilerek verilebilmektedir. Uzun süreli süt tozu kullanımının hayvan üzerinde herhangi bir zararı yoktur. Anneden ayrılan özellikle altı haftadan küçük yavrularda uzmandan yardım alınarak bir beslenme programı oluşturması çok daha iyi olacaktır.

Anne Ölümünde Yavru Köpeklerin Bakılması

Anne köpek öldüğünde yavru köpekler iki ya da üç saat aralıklar ile şırınga ile beslenmelidir. Bu sayede annesi ölen yavruların hayata daha kolay tutunması ve insanlar ile bağ kurması sağlanabilmektedir.

Köpekler yaşam süreleri boyunca içgüdüleri ile hareket eden canlılar arasındadır. Yeni doğan köpeklerde beslenme ya da tuvalet eğitimi annesi tarafından sağlanmaktadır. Yavru köpeklerin annesi yavruların sütten kesilme zamanını kendisi seçecektir.

İlk üç hafta sonunda yavruların yavaş yavaş memeden uzaklaşması annenin görevidir. Yavru köpekler ne zaman sütten kesilir sorusuna verilecek en net cevap annelerin davranışlarına göre şekillenmektedir. Anne, memeye gelen yavruları uzaklaştırmaya çalışıyor ise ancak tam olarak emzirmeyi kesmiyor ise yakın zamanda sütten kesileceğine işaret etmektedir.

İlerleyen süreçte anneler yavruların memeden uzaklaşması için hırlamaya ve itmeye çalışmaktadır. Bu durum özellikle yedinci haftada görülmektedir. Yedinci haftanın bitiminde anne sütten kesilmektedir. Bu durumda anne köpek istese de yavrularını emziremez.

Köpeklerin Süt ile Tüketebileceği Besinler

Köpeklerde süte ek besinler arasında ilk sırada yağlar verilebilmektedir. İçerisinde yağ bulunan farklı besinler köpeklerin zevklerine uygun olarak verilebilmektedir. Yavru köpeklerde donuk mama ile bir arada kullanılan kuru mamalar köpeklerin ihtiyaç duydukları besinleri tam anlamı ile karşılayabilmesini sağlayacaktır. Erişkin köpeklerinizin beslenmesi sırasında kemikten yararlanabilirsiniz. Buna ek olarak pirzola gibi gıdalardan da yardım alabilirsiniz. Bu yaştaki köpekler genel olarak sert gıdalardan hoşlanmaktadır.

Köpeklerin anne sütü ya da süt tozu ile bir arada tüketebilecekleri gıdaların sindiriminin kolay olması gerekmektedir. Bu sayede köpeğin herhangi bir sorun yaşamadan beslenebilmesi sağlanacaktır.

Yavru Köpeklerde Süt Tozu Tüketimi

Köpeklerde süt tozunu tüketmek hakkında bazı bilgiler yazının başlarında da verilmiştir. Eğer evinizde bir yavru köpek var ise bu köpeğin anne sütüne ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz. Anne sütü alamayan köpekler ek süt tozları sayesinde besin ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Kuru gıda ya da donmuş mamalar köpeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.

Yavru köpekler ne zaman sütten kesilir sorusu gibi köpeklere ne zamana kadar süt tozu verilmelidir sorusu da merak edilmektedir. Köpeklerin dişleri gelişene ve sert besinleri tüketebilene kadar süt tozu ağırlıklı beslenmesi önerilmektedir.

Köpeklere verilmesi gereken gıdalar kadar verilmemesi gereken gıdalar da vardır. Özellikle şeker ve glikoz oranı yüksek olan gıdaların köpeklerden uzak tutulması gerekmektedir. Bu gıdalar vücut içerisinde yarattığı reaksiyonlardan kaynaklı olarak köpeklerin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Köpeklerde oluşan sindirim sorunları problem oluşumuna neden olacaktır.

Köpekler yedikleri besinlere ek olarak günde ortalama iki litre su içmelidir. Köpeğinizde sindirim sisteminden kaynaklı bir sorun var ise havuç ile besleme yapabilirsiniz. Buna ek olarak sindirim sağlığının korunması için içerisinde protein miktarı fazla olan asulu gıdalar da iyi gelecektir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kepeklenme Neden Olur, Nasıl Geçer?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.