İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpek Sahiplenirken Sorulması Gereken 16 Soru

PET BİLGİ

By melissa1 | 28-04-2020

Yavru Köpek Sahiplenirken Sorulması Gereken 16 Soru

Eğer bir evcil hayvan almaya karar verdiyseniz, tüm hazırlıklarınızı yaptıysanız çoğu veteriner kimlikli, belgeli anne babanın yavrularından almanızı önerir. Fakat bir evcil hayvan sahibi olmadan önce kendi hayatınızdan, yaşamınızdan feragat etmenizi gerektirecek durumların olduğunu unutmayın. Bir evcil hayvan sürekli ilgi ve sevgi bekler. Evcil hayvanlarınızın hareketlerini, davranışlarını, karakterini sürekli gözlemlemelisiniz. Onun bu davranışları sağlıklı olup olmadığı hakkına sizlere ipucu verebilir.

Kararınızı tam anlamıyla verdiyseniz yetiştiriciye bazı sorular sormaya hazır olun. Alacağınız cevaplar evcil hayvanın size hem kalitesini hem da sağlığı açısından ipuçları verecektir. Biz soruları kendimizce burada paylaşıyoruz. Bunların yanı sıra eğer sağlıklı ve mutlu bir evcil hayvan almaya karar verdiyseniz Köpek İlanları ve Kedi İlanları sayfamızdan ilanlarımıza bakabilirsiniz.

İşte sormanız gereken 16 soru;

1) Yavru Köpeğin Anne ve Babası Sertifikalı Mı?

Bazı ırklar kalça problemleri ve kalp problemleri gibi genetik sorunlara sahiptirler. Yetiştiriciler köpeklerini bu tip genetik rahatsızlıklara karşı değerlendirip test etmek zorundadırlar. Bu değerlendirme ve test sonucunda sağlık olarak sertifikalı olmaları gerekir. Almak istediğiniz ırk hakkında mutlaka genetik rahatsızlıkları var mı yok mu araştırmaları yapın.

2) Anne ve Baba Bireysel Boyutları Nasıl?

Bir köpeğin anne ve baba boyutları onun ileride ne kadar büyüklüğe kadar gidebileceğinin göstergesidir. Anne ve babayı mutlaka görün ve almak istediğiniz ırk sizin için istediğiniz büyüklükte mi görerek karar verin.

3) Köpeğin Anne ve Babasıyla Tanışabilir miyim?

Eğer bu mümkünse alacağınız yavrunun anne ve babasıyla mutlaka tanışın. Sağlıklı olduklarından emin olun. Genel durumlarını değerlendirin, utanmalarını, agresifliklerini iyi ölçün.

4) Yavru Köpek Sosyalleşmiş Mi?

Yavrular diğer köpeklerin ve insanların arasında mı? Çünkü bu durumda yavrular daha hızlı sosyalleşirler. Sosyalleşme 6-16 haftalık yavru köpeklerde kritik bir döneme sahiptir. Doğru bir sosyalleşme, farklı yaş ve büyüklükteki diğer köpekler ve insanlar arasındaki deneyimlerden oluşur.

5) Yavru Köpeklere Aşı Yapıldı Mı?

Yavru köpekler için aşılar hayati önem taşıyan bir konudur. Zamanında ve sağlıklı koşullarda yapılması gerekiyor. Alacağınız yavru için kaç tane aşı yapıldı ve bir sonraki aşısının ne zaman yapılacağını mutlaka sormanız gerekiyor.

6) Yavru Köpeklerin Parazitleri Yok Edildi Mi?

Tüm yavrular solucanlarla doğar ve bunların önüne geçildiğinden emin olmanız gerekiyor. Bunun için iç parazit aşısının kesinlikle yapılması gerekmektedir, aksi takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir.

7) Yavru Köpeğin Kardeşlerinden Biri Hastalandı Mı?

Yavru köpeğin kardeşlerinin durumunu mutlaka sormanız gerekiyor. Eğer hastalandı ise rahatsızlığını, tanı ve tedavi yöntemlerini sorunuz. Yavrusu hasta olan bir köpeğin hastalık kapma ihtimali çok yüksektir. Yavru köpeği alırken mutlaka kardeşlerini görmenizi öneriyoruz.

8) Yavru Köpekler Veteriner Hekim Tarafından Kontrol Edildi Mi?

Her yavru köpek mutlaka veteriner hekim tarafından kontrol ettirilmelidir. Alacağınız yavrunun veteriner tarafından kontrol ettirilip ettirilmediğini mutlaka sorun. Veteriner tarafından sağlıklı onayı çıktı mı? Çıkmadıysa ne tür sorunları var? İlaç tedavisi yapıldı mı? Bu gibi soruların cevapları size yavrunun sağlığı hakkında gereken cevapları verecektir.

9) Yetiştiricinin Garantisi Nedir?

Yetiştirici yavrulara ne garanti veriyor? Eğer yavru ağır bir hastalığa yakalanırsa telafi etmek için sizlere hangi yardımları yapmakla vaat veriyor. Bir yavrunun hastalığının başlaması 21 günü bulabiliyor. Bu yüzden kesinlikle bu süreler için garanti istemeyi unutmayınız.

10)  Yetiştiricinin Referansları Neler?

Görüşmüş olduğunuz yetiştiriciden geçmiş yıllarda satmış olduğu köpek yavrusu sahiplerinden referans isteyin. Gerektiği takdirde o referans kişiler ile görüşün, satın almış oldukları köpeklerin sağlığını sorun. Yetiştirici hakkında adil olup olmadığını, sözlerindeki doğruluk derecelerini ve vaat edilmiş olan sözlerin yerine getirilip getirilmediği sorun. Herhangi bir problemde yaklaşımını sorun.

11)  Yetiştiricinin Sözleşmesi Var Mı?

Bazı yetiştiriciler satışlarını sözleşme yöntemiyle gerçekleştirirler. Yavru satın almak isteyen bir kişi satın aldığı yavruya iyi bakmayı taahhüt eder. Eğer satın alınan yavru iyi bakılmamış ve iyi koşullarda beslenmiyorsa yetiştirici sizden onu geri alabilir.

 12) Köpeğinizin Kısırlaştırılma Durumu?

Bu soruya genelde sizin cevap vermeniz gerekiyor. Bazı yetiştiriciler yavruların belirli bir yaşa geldiğinde kısırlaştırılmasını isteyebilirler. Böyle bir durumun olup olmadığını sorabilirsiniz. Bu durum genelde ücretsiz veya sözleşmeli sahiplendirmelerde olmaktadır.

13)  Köpeğin Aile Geçmişi Nedir?

Yavru köpeğin aile geçmişi hakkında bilgisi olup olmadığını sorun. Örneğin, o damızlıkların ne kadar süre yaşadığını ve genel olarak neyden öldüklerini sorun. Bu bilgileri not edin, çünkü yavru köpeğinizin ileride sağlığını izlemeye faydalı olacaktır.

14)  Şuanda Yavruları Ne İle Besleniyor?

Yetiştiricinin ne ile beslediğine bakılmaksızın gastrointestinal rahatsızlıkları önlemek için birkaç gün boyunca aynı yemek(mama) ile beslemenizde fayda var. Köpeğinizin yemek menüsünü değiştirmek istiyorsanız bu yöntemi yavaş yavaş yapmanızı öneriyoruz. Çünkü çoğu evcil hayvan birden yemeğinin farklı bir yemekle değiştirilmesini hoş karşılamayacaktır.

15) Sağlık ve Satış Belgesi Verilecek Mi?

Satın almış olduğunuz köpek yavrusu için veteriner onaylı bir sağlık belgesi verilip verilmeyeceğini sorun. Ayrıca bulunduğunuz yere bağlı olarak gerekli olabilecek bir satış belgesi talep edebilirsiniz.

16) Yetiştirici Bir Kulübe veya Derneğe Üye Mi?

Çoğu yetiştirici bir ırk kulübüne veya üretici derneklerine kayıt olabilir. Eğer sizin satın alım yaptığınız yer bu tip yerlere üyeyse kulüp adını ve oradaki referanslarını isteyin.

Yukarıda belirttiğimiz soruları yanıtlamak, yeni bir evcil hayvanı evinizde ağırlamaktan daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Kafanızdaki soru işaretlerini gidermenize yardımcı olacaktır.

Unutmayın ki yavru ne kadar sağlıklı olursa olsun, geçmişi ne kadar problemsiz olursa olsun siz evinizin yeni üyesine değer vermediğiniz takdirde hiç birinin önemi yoktur.

Evcil hayvanlarımız da kırılabilir, üzülebilir hatta ağlayabilirler çünkü onlarında bir karakteri vardır. Bunun sorumluluğunda ve bilincinde olmanız gerekiyor.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.