İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedilerde Karın Şişliği Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 30-12-2022

Yavru Kedilerde Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişliği, gerek insanlarda gerekse hayvanlarda sık görülen sorunların başında gelir. Karın şişliğinin birden fazla nedeni olabilir ve karın şişliği tek başına bir rahatsızlık değil, herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Karın şişliğine gaz, huzursuzluk ve nefes almada güçlük gibi semptomlar eşlik edebilir. Yavru kedilerde karın şişliği, çoğunlukla iç parazitlerden kaynaklanır. Yavru kedilerin bağışıklık sistemi yetişkin kedilerin bağışıklık sistemine kıyasla daha zayıftır. Bu durum çeşitli hastalıklara elverişli hale gelmelerine neden olur. Yetişkin kedilerde karın şişliği hastalıktan ziyade hamileliğe de işaret edebiliyorken yavru kedilerde bu ihtimal söz konusu olmaz. Bu nedenle yavru kedilerde görülen karın şişkinliğinin üstünde durulmalı ve en kısa sürede bir veteriner hekim ile görüşülmelidir.

Kedilerde Karın Şişliği Neden Olur?

Kedilerde karın şişliğinin nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Obezite, kedilerdeki karın şişliğinin nedenlerinden biridir.
  • Yetişkin dişi kedilerde hamilelik, karın şişliğinin başlıca nedenlerinden biridir. Eğer dişi kedinizin günden güne karnının şiştiğini fark ediyorsanız hamile olma olasılığı üzerinde durmanız gerekir.
  • Kabızlık, kedilerde karın şişliğinin nedenlerinden biridir.
  • Sindirim sistemi hastalıkları, kedilerde karın şişliğine neden olabilir.
  • FIP hastalığı, kedilerde karın şişliğine neden olabilir.
  • Cushing sendromu, kedilerde karın şişliğine neden olabilir.
  • Kedilerde karın içi tümörler, karın şişliğine neden olabilir.

Kedilerde Obezite Nedir, Neden Olur?

Obezite, dünya genelinde hem insanlarda hem de hayvanlarda en sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Hayvanların ve insanların kontrolsüz şekilde beslenmesi, gereğinden çok daha fazla besin tüketmesi uzun vadede obeziteye yol açar. Kedilerde görülen karınşişliği obeziteye işaret ediyor olabilir. Obezite, birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiği için en kısa sürede tedavi edilmelidir.

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir, Neden Olur?

FIP hastalığı, coronavirüsün neden olduğu enfeksiyon hastalıklardan biridir. Tipik belirtilerinden biri karın şişliğidir. Yavru kedilerde karın şişliği ve yetişkin kedilerde karın şişliği, FIP hastalığına işaret ediyor olabilir. Çoğunlukla iç içe olan sokak kedilerinde ve aynı evin içinde yaşayan kedilerde görülür. FIP hastalığı bulaşıcıdır ve kısa sürede tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Kedilerde Karın İçi Tümörler Nedir, Neden Olur?

Karın içi tümörler, kedilerde görülen kanser hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Anormal bir karın şişliğine neden olur. Kötü beslenen ve kanser hastalığına elverişli olan kedilerde sık görülür. Tümörler yayılma eğilimi gösterdiği için ölümcül sonuçlara neden olabilir ve kısa süre içinde tedavi edilmesi gerekir. Karın içi tümörlerin tedavi süreci zordur fakat erken teşhiste tedavinin başarı oranı oldukça artar.

Kedilerde Cushing Sendromu Nedir, Neden Olur?

Cushing sendromu ya da bilinen diğer adıyla Hiperadrenokortisizm, adrenalin bezlerinde görülen anormallik sonucu kortizon artışına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Orta yaşta olan ve dişi kedilerde daha sık görülür. Bazı durumlarda diyabet hastalığı ile birlikte ortaya çıkabilir. Hastalığın erken teşhisi ve tedavisi, ilerleyerek pankreas ya da akciğer kanserine neden olmaması açısından mühimdir. Hastalık erken teşhiste ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilirken ilerlediği ve ihmal edildiği durumlarda tedavisi güç hale gelebilir.

Kedilerde Kabızlık Nedir, Neden Olur?

Kabızlık ya da bilinen diğer adıyla konstipasyon, hayvanları olumsuz yönde etkileyen ve sık görülen sorunlardan biridir. Kabızlık söz konusu olunca bağırsak işlevi bozulur ve hayvanlar uzun süre dışkı yapamazlar. Bu durum karında anormal şişliğe, gaz sorununa ve huzursuzluğa neden olabilir. Kabızlığın başlıca nedeni dengesiz ve sağlıksız beslenme şeklidir. Bununla birlikte, kabızlığa kusma ve mide bulantısı gibi semptomlar da eşlik edebilir. Kabızlığın tedavisi için ilaçların yanı sıra metabolizmayı hızlandıran gıdalar tercih edilebilir.

Kedilerde Sindirim Sistemi Hastalıkları Nelerdir?

Kedilerde sindirim sistemi hastalıkları kolit, bağırsak parazitleri, enterik coronavirüs, enflamatuar bağırsak hastalığı ve gastrointestinal tıkanıklık hastalığıdır. Sindirim sistemi hastalıklarının ortaya çıkmasındaki başlıca neden kedilerin aşılarının ihmal edilmesidir. Bununla birlikte, sindirim sisteminin işlevini sorunsuz şekilde yerine getirmesi için dengeli ve sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Sağlıksız ve dengesiz beslenen, aşıları olmayan, rutin kontrolleri yapılmayan kedilerin tümünde sindirim sistemi hastalıklarından biri görülebilir. Sindirim sistemi hastalıklarında tipik belirtilerden biri karın şişliği ve kötü kokulu gazdır. Sindirim sistemi hastalığı bulunan kediler anormal düzeyde gaz çıkarır, çoğu zaman iştahsız olur ve karnındaki şişlik dikkat çekicidir.

Kedilerde Karın Şişliği Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde karın şişliği tedavisi için önce altta yatan nedeni bulmak gerekir. Yetişkin ve erkek kedilerde aniden ortaya çıkan karın şişliklerinin nedeni kabızlık olabilir. Emin olmak için kedinizin ne sıklıkla tuvaletini yaptığını ve tuvaletini yaparken zorlanıp zorlanmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer kedi tuvaletini yaparken zorlanıyorsa ya da tuvaletini hiç yapamıyorsa, kabızlık söz konusudur. Bu durumda kabızlık tedavisi için kuru mama yerine yaş mama ve metabolizmayı hızlandıran bazı gıdalar tercih edilebilir. Yaşlı kedilerde aninden ortaya çıkan karın şişliği tehlikeli olabilir zira yaşlı kedilerin bağışıklık sistemi zayıftır. Yaşlı kedilerde kanser görülme riskine karşın en kısa sürede bir veteriner kontrolü yapmak şarttır. Yetişkin, dişi, kısırlaştırılmayan ve erkek kediyle çiftleştirilen dişi kedilerde karın şişliği için önce hamilelik ihtimali üzerinde durulmalıdır. Yavru kedilerde karın şişliği hamileliğe işaret etmediği için farklı nedenler üzerinde durulur. Tedavi süreci ve tedavi yöntemleri, uzman bir veteriner hekim tarafından planlanmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Yavru Kedilerde İç Dış Parazit Ne Zaman Yapılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.