İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedimin Ağzından Köpük Geliyor Ne Yapmalıyım

PET BİLGİ

By melissa1 | 21-02-2021

Kedimin Ağzından Köpük Geliyor Ne Yapmalıyım

Kedimin Ağzından köpük geliyor? Bu sorunla karşılaştığınızda hemen endişelenmeyin. Kedilerin ağzında meydana gelen köpüklenmenin olası sebebi; kedinin salya akıttığı zaman nefes nefese kalması ya da hızlı nefes almasının sonucudur. Ayrıca kediniz çok heyecanlı olduğunda salyalarına engel olamazken ağzından köpük gelmesine de neden olur. Alanında uzman veteriner hekimlerimiz tarafından tespit edilen kedilerin ağzından köpük gelmesi her zaman ciddi sorun teşkil etmez. Ancak bazı durumlarda köpüklenme ardı ardına tekrar ederse bu başka bir hastalığın belirtisine yol açabiliyor. Gelin kedilerin ağzından köpük gelmesinin olası sonuçlarına bakmaya devam edelim.

Kedimin Ağzından Köpük Geliyor Ne Yapmalıyım

Kedilerin Ağzının Köpürme Nedenleri

Kedilerde normal de salya akıtma görülüyor. Ama aşırı salya akıtma ya da ağzından köpüklerin gelmesi gözlenmeli ve takip edilmelidir. Çünkü kediler öyle sık sık salya akıtmıyorlar. Bu yüzden kedinizin davranışlarını takip ederek aşağıdaki nedenlerden birinin olmaması için doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

  • Kedilerde ağız köpürmesinin sebepleri:
  • Kedide olası stres, anksiyete görülmesi
  • Kedilerde depresyon ağız köpürmesine yol açar
  • Kedilerde diş eti sorunları
  • Epilepsi nöbetleri
  • Viral enfeksiyon riskleri
  • Bozulmuş ya da zehirli bir yiyecekten yemiş olması
  • Aşırı heyecanlanma

Yukarıda belirtmiş olduğumuz nedenler kedilerde ağız köpürmesine yol açıyor. Kedilerin ağız bakımlarını ve varsa sağlık sorununu sakın ihmal etmeyin. Ağız köpürmesinin sürekli devam etmesi riskli sağlık sorunu haline gelir. Aşırı salya salgılamasına sebebiyet verecektir. Kedinizi psikolojik olarak izleyin. Eğer korku, kaygı ve ya anksiyete bağlı bir ruh hali yoksa o zaman sağlık sorunu olabileceği üzerine doktorunuzla konuşun. Kedinin siz görmediğiniz bir anda yabancı bir madde yutması da ağzının köpüklenmesine yol açar. Evdeki kimyasal maddeleri kedinin ulaşamayacağı bir yere kaldırmanızda fayda var.

Kedilerde korku ve endişe durumu:  Kediler çok hassas hayvanlardır. Çok basit bir şeyden bile korkup bir köşeye saklanabiliyorlar. Eğer kedinizin sürekli kendini yaladığını görüyorsanız ve ağzında köpüklenmeler de geliyorsa bir şeyden korkmuş olabilirler.

Kedilerde Anksiyete: Kedilerde anksiyete olması bir travma yaşamaları ve ya yaralanmadan dolayı yaşadıkları bir durum olabilir.  Kedinizde anksiyeteyi azaltmak için onun huzurlu olduğu bir ortamda sevgi dolu büyümesini sağlamalısınız.

Kedinin kimyasal bir şey yutması: Kedilerin ağzının köpüklenmesi ve ardından salya akması durumu toksik bir şeyi yutmasından kaynaklanır. Bu duruma bir de mide bulantısıyla kusma eşlik ediyor. Evinizdeki temizlik maddeleri, diğer kimyasal maddeleri ve kediler için zararlı yiyecekleri ortalıkta bulundurmamanız önemlidir.

Kedilerde Viral Enfeksiyon Sorunu: Kedilerde ağız köpürmesinin en yaygın nedeni kuduz virüsüdür. Aşılanmış kedilerin bu virüsü tekrar yaşamaları çok nadirdir. Fakat diğer viral enfeksiyonlar arasında olan ve üst solunum yolu enfeksiyonu sayılan; kalisivirüs kedinin aşırı salya üretmesine eve ağzının köpüklenmesine yol açar.

Kedilerde Ağız Köpürmesi Sırasında Yapılacaklar

Kedilerin ağzında aşırı salya ve köpüklenmenin yanında başka belirtiler de olur. Kedinin çok az salya akıtması endişelenmenizi gerektirmez. Fakat kedinin iştahsız olması, istifra etmesi ve bunun yanında bir de titremelerinin olması tıbbi bir yardım almanızı gerektirir.

Yukarıda saydığımız gibi salya akıtmanın birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenle veteriner hekiminizden yardım almanız en iyisidir. Veteriner, ilk önce fiziki bir muayene yaparak kedinin sağlık geçmişi için sizden gerekli bilgileri alır. Kedinizin başka bir hayvanla temasta olup olmadığını sorar.  Kedinizde herhangi bir diş rahatsızlığı varsa eğer diş tedavisine başlar.  Eğer kedinin kimyasal bir madde yuttuğunu gördüyseniz bunu ilk başta doktorunuza söylemelisiniz. Yanınızda da o yuttuğu kimyasal toksik maddenin bir örneğini götürmeniz iyi olur.

Kedinin ağzının köpürmesi zehirlenmeden dolayı ise doktorunuz zehirli maddeyi çıkarır. Daha sonra kedinize sıvı tedavisi uygulanır. Solunum yolları enfeksiyonundan şüphe ediliyorsa gerekli tahliller yapılarak test edilir. Veteriner hekiminiz kedinizin son zamanlarda başka bir kedi ile yakınlaşıp yakınlaşmadığını bilmek ister. Eğer kedide enfeksiyon riski görülürse hastalığı yaymaması için diğer hayvanlardan uzak tutacaktır.

Kedilerde Ağız Köpürmesinin Önleme Yolları

  • Kediniz için evde güvenli bir ortam sağlayın. Kedinin ulaşabileceği yerlere tehlikeli maddeler koymayın.
  • Kedinizin korkutmayın. Ayrıca kedinizi sevmeye çalışan insanları da korkutmamaları için uyarın.
  • Kedinizde anksiyete önlemek için onunla vakit geçirin. Aranızdaki bağ ne kadar sıkıysa kedinin size güvenmesi ve daha az endişe duymasına neden olur.
  • Tarihi geçen kedi mamalarından uzak durun. Kedi maması alırken içeriğine bakarak almayı unutmayın.
  • Kedinin ağız sağlığını korumak için yılda 2 defa olmak üzere doktora kontrole götürün. Kedinizde diş fırçalamaya da özem göstermenizi öneriyoruz.

PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.