İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedim Yeşil Kusuyor, Ne Yapmalıyım?

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-10-2022

Kedim Yeşil Kusuyor, Ne Yapmalıyım?

Kedinin yeşil renk kusması ot gibi gıdalar yediğini gösterir. Kediler birçok sebepten ötürü kusar. Aynı zamanda kediler Hangi yemekleri tüketirse o renkte kusarlar. Kedim yeşil kusuyor durumu kedinin ot gibi bitkiler tükettiğini gösterir. Ot başta olmak üzere yeşil renkte sebzeler tüketen Kedilerde yeşil renkte kusma gibi belirtiler gözlemlenir. Kediler yeşil renkte kusabileceği gibi kırmızı ve sarı renkte de kusar. Kedilerin kusma özelliği yediği besinlerle ilişkilidir. Aynı zamanda hastalık gibi durumlarla da ilişki içerisinde olur. Kedilerde yeşil kusma da besinlerle ilişkilidir. Yeşil renkte kusan kediler sebze tüketmiş anlamına gelir. Tam olarak yeşil renkte kusma değildir. Sarı ve yeşilin ortasında olan bir kusma biçimidir.

Kedilerde Kusmaya Neden Olan Durumlar Nedir?

Kedilerin kusma nedeni içerisinde birçok unsur ön plana çıkar. Kedilerin kusma nedenleri:

  • Kedilerde bulunan tüyler
  • Alerjisi olduğu besini tüketmesi
  • Kedinin tükettiği mamada sürekli değişiklik olması
  • Kedinin sindirim sisteminde parazit yer alması

Bu tür durumlar kedinin kusmasına sebep olur. Kediler kendilerini yalar. Kendilerini yaladıktan sonra çok fazla tüy yutarlar. Tüy yutmaları kusmaya neden olur. Kedinin yemesi yasak olduğu veya sindirim sistemine ağır gelen besin tüketmesi halinde kusma eğilimi başlar. Kedinizde sürekli olarak mama değiştirmeniz de Kusmaya neden olan etkenlerden biridir. Aynı zamanda sindirim sistemi içerisinde bulunan parazitlerde kusma sebebidir. Kediniz kuru mama tüketiyorsa ve yaş mamaya geçiş yapması halinde kusma gibi durumlar yaşanır.

Kedilerde Kusma Türleri Nedir?

Kedilerde kusma çeşitleri vardır. Kediler her zaman aynı şekilde kusma eğilimi göstermez. Kusma zamanı, günde kaç defa kustuğu ve kusma rengi gibi ögeler önemlidir. Kedilerde kusma çeşitleri:

  • Akut Kusma: Akut kusma normal bir kusma olarak ele alınır. Kedinin kendini yalaması sonucunda tüy yutması ve bu durum nedeniyle kusması söz konusudur. Kedinin her zaman sürekli olarak kusmasıdır.
  • Kronik Kusma: Kronik kusma kedinin günde 3'den fazla olacak şekilde kusmasıdır. Kronik kusma daha çok alerjik ve metabolizma rahatsızlığı olarak öne çıkar.
  • Kan Renginde Kusma: Kan kusma ciddi bir sağlık problemini işaret eder. Kedide tümör, zehirlenme, bağırsak problemi ve iç kanama rahatsızlığı gibi sağlık sorunu nedeniyle olan kusma çeşididir.

Kedilerde Kusma Belirtisi Nedir?

Kedilerde kusma belirtisi ile kusma teşhisi kolayca konulur. Kediler kusmadan önce bazı belirtiler gösterir. Kedilerin kusma belirtileri:

Kediler kusmadan önce midesi bulanır. Mide bulantısı durumunda kedi dışkısını yaparken zorlanır.

Kedinin salya akıtması ve akıttığı salyayı yutması kusmayı işaret eder.

Kedilerde kusma belirtisi olarak bahsedilen bu durumlar yaşanır. Kedim yeşil kusuyor durumu gibi kusma çeşitleri öncesinde kediler bu tür davranışları yansıtır. Bu tür belirtilerin olup olmadığını kontrol ederek kedinizde yaşanılan kusma durumunu önceden anlayabilirsiniz. Kedinin kusma isteğinin olup olmadığını anladıktan sonra kedinize yardımcı olabilirsiniz. Ancak kedinizin kusma belirtisi gösterip göstermediğinden emin olmalısınız. Kediler genellikle kusmadan önce salya akıtır.

Kedilerde Kusma Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde yaşanılan kusmanın teşhisi için birkaç testler yapılıyor. Kedilerin sürekli olarak kusması veya farklı bir renkte kusması gibi problemler olması halinde veterinere gitmeniz gereklidir. Veteriner hekime giderek şikayetleri doğru bir şekilde anlatmalısınız. Veteriner hekim kusmanın ne zaman başladığını, besin zehirlenmesi yaşayıp yaşamadığı gibi soruları sizlere yönlendirir. Verilen cevaplar doğrultusunda öncelikle kedi fiziki olarak muayene edilir. Fiziki muayene sonrasında gerekli testler yapılır. Muayene sonrasında kusmanın nedenini belirlemek için karın röntgeni, ultrason, endoskopi ve kan testi gibi tetkikler yapılacaktır. Teşhis için bu tür testler yapılarak kedinin kusmasıyla ilgili teşhis konuluyor. Kedinin yaşadığı şikayetler ve testler teşhis konulması için yardımcı olur.

Kedilerde Kusma Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle kedilerde kusma tedavisi için kedinin neden kustuğunun belirlenmesi gereklidir. Kedinin neden kustuğuna dair bulgu edinilmesi halinde gerekli tedavi yöntemi uygulanır. Fiziki muayene ve yapılan testler sonucunda herhangi bir sorun yoksa kediye deri altından sıvı tedavisi uygulanır. Kediye sıvı takviyesi uygulanarak kusmayı önlemeye çalışılır. Tedaviye ek olarak kusma önleyici ilaçlar da verilir. Kusmayı önleyen ilaçlarla kedinin karın rahatsızlığı gideriliyor. Kedi çok fazla kustuğu için sıvı kaybı yaşar. Fazla sıvı kaybeden kediye serum takviyesi tedavisi de uygulanır. Kusma tedavisi olarak serum, kusma önleyen ilaçlar daha çok kullanılan yöntemlerden biridir. Tedavide önemli olan bir nokta ise kedinin aşırı sıvı kaybedip kaybetmediğidir.

Kedinin Kusması Önleme

Kedilerde kusmayı önlemek için öncelikle kedinizin mamasında sürekli olarak değişiklik yapmayın. Mama değişikliğinin fazla olması halinde kedide kusma gibi belirtiler ortaya çıkar. Kedinin verilen mamayı yavaş yemesini sağlayınız. Yavaş şekilde tüketilen mama ile kedinin midesinde rahatsızlık oluşmaz. Kedinizin beslenme düzenini sürekli olarak takip ediniz. Kaliteli ürünleri tüketmesini sağlayın. Kedim yeşil kusuyor durumunun yaşanmaması için de kedinizin beslenme şekli önemlidir. Alerjisi olan ürünlerden uzaklaştırın. Sağlıklı bir beslenme düzeni olmalıdır. Kedinin sağlıklı içerikleri tüketmesi sindirim sistemine de iyi gelecektir. Aynı zamanda ev bitkilerini kedinizden uzaklaştırın. Ev bitkilerini tüketmeye çalışabilirler. Ev bitkileri dışında çikolata ve ip gibi unsurları da kedinizden uzaklaştırmanız gereklidir. Çikolata gibi besinler kedi için tehlikelidir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Apse Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.