İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedilerde Kanlı İshal Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 28-12-2022

Yavru Kedilerde Kanlı İshal Nasıl Geçer?

Yavru kedilerde kanlı ishalin nasıl geçeceğini bilmek kedi sahipleri tarafından oldukça merak edilmekte ve cevabının bilinmesi ve uygun adımların izlenmesi kedinin sağlığı için çok önemlidir. Kedilerde ishal durumu önem taşımayacak sebeplerden kaynaklanabilir ancak kanlı ishal durumunun yaşanması önemli bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Yavru Kedilerde Kanlı İshal Neden Olur?

Genellikle yavru kedilerde kanlı ishal nedeni olarak, yavruların sindirim sistemlerinin henüz tam olarak gelişmediği ve daha hassas olduğu için daha sık görülebilir. Bununla birlikte, kanlı ishal, yavru kedilerde aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir:

  • Paraziter enfeksiyonlar: Yavru kedilerde sık görülen paraziter enfeksiyonlar, özellikle solucanlar ve giardia gibi, sindirim sistemini etkileyebilir ve kanlı ishale neden olabilir.
  • Allerjik reaksiyonlar: Yavru kedilerde, yiyeceklerden veya evde bulunan diğer maddelerden kaynaklı alerjik reaksiyonlar da kanlı ishale neden olabilir.
  • İlaç yan etkileri: Yavru kedilerde, bazı ilaçların yan etkileri de kanlı ishale neden olabilir. Özellikle, bazı antibiyotiklerin sindirim sistemine zarar verebileceği bilinmektedir.
  • Enfeksiyonlar: Bazı bakteriyel ve viral enfeksiyonlar da yavru kedilerde kanlı ishale neden olabilir. Özellikle, kuduz ve parvovirus gibi zoonotik enfeksiyonlar çok ciddi olabilir.
  • Kanın pıhtılaşmaması: yavru kedilerde kanın yeterince pıhtılaşmamasına sebep olan rahatsızlıklar, kedilerde kanlı ishalin görülmesine sebep olabilir.
  • Kedilerin dışkı yaptığı vücut bölümünde (rektal) polip adı verilen küçük tümörlerin oluşumu, ishalin kanlı halde gelmesine sebep olabilir.

Eğer yavru kedide kanlı ishal varsa, mutlaka bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Bu durum, ciddi bir sağlık sorunu olabilir ve çabuk müdahale gerekebilir.

Yavru Kedilerde Kanlı İshale Ne İyi Gelir?

Yavru kedilerde kanlı ishale ne iyi geleceği, öncelikle nedenine göre değişebilir. Bu konuda kanlı ishale sebep olabilecek hastalığın tedavisi önemlidir.

  • Paraziter enfeksiyonlar için anti-paraziter ilaçlar, alerjik reaksiyonlar için antihistaminikler veya yiyeceklerden kaynaklı alerjik reaksiyonlar için yiyecek değişiklikleri gerekebilir. İlaç yan etkileri nedeniyle oluşan kanlı ishal için ise ilacın kesilmesi gerekebilir.
  • İshal insanlarda olduğu gibi kediler için de vücutta su kaybına yol açacağından yavru kedinin bol su tüketmesi önemlidir.
  • Ayrıca, yavru kedilerin sindirim sistemleri çok hassas olduğu için, sıvı ve elektrolit kayıplarının önlenmesine özen gösterilmelidir. Bu nedenle, yavru kedilerde kanlı ishale neden olan neden tespit edildikten sonra, doktor tarafından önerilen tedavi yöntemlerine uyulmalıdır.
  • Ancak occidia, giardia ya da parvovirüs gibi risk yaratan sağlık sorunları ortaya çıkarsa yavru kedinin profesyonel bir veteriner hekim tarafından tedavi edilmesi ve gerektiğinde ameliyat olması gerekebilir. Bu hususta yavru kedilerde gözlemlenen kanlı ishalde erken davranılarak kanlı ishal sebebinin belirlenmesi yani erken teşhis ve ardından vakit geçilmeden yapılacak tedavi yavru kedinin hayati tehlikesi olduğu durumda bundan kurtulmasına yardımcı olacaktır.

Yavru Kedilerde Kanlı İshal Önlenebilir Mi?

Yavru kedilerde kanlı ishalin önlenebilme ihtimali, diğer yakalanılabilecek hastalıklarda olduğu gibi mümkündür. Özellikle kedilerin düzenli veteriner kontrollerinin yaptırılması bu aşamada hayati önem taşır. Ayrıca yavru kedinin hassas bünyesi sebebiyle kedinin davranışlarına ve vücudundaki değişimlere normalde olduğundan daha fazla dikkat edilmedi ve gözlemlenmesi gereklidir. Kedilerin vücudu ve davranışlarındaki küçük bir değişim bile önüne geçilmesi gereken bir durumun varlığının habercisi durumundadır. Yavru kedilerde kanlı ishale neyin iyi geleceğinin doğru şekilde bilinmesinin yanı sıra günlük rutininin gözlemlenmesi, beslenmesine – mama türü ve miktarı- dikkat edilmesi. Kontrollerinin düzenli bir şekilde yaptırılması, en önemli etkenlerden biri olarak da yavru kedinin ilgisiz bırakılmaması ve ruh haline özen gösterilmesi yavru kedi sahiplerinin önceliği olmalıdır.

Yavru Kedilerde Kanlı İshal Tehlikeli mi?

Kedilerde kanlı ishal tehlikeli ve ciddi bir sağlık sorunu olabilir ve mutlaka bir veteriner hekime başvurulması gerekir. Özellikle, yavru kedilerin sindirim sistemleri henüz tam olarak gelişmemiş ve daha hassas olduğu için, sıvı ve elektrolit kaybı hızla olabilir . Bu durum, özellikle yavru kedilerde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Ayrıca, kanlı ishal nedeni olabilecek bazı enfeksiyonlar, özellikle kuduz ve parvovirus gibi zoonotik enfeksiyonlar, çok ciddi olabilir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Bu nedenle, yavru kedilerde kanlı ishal varsa, yavru kedilerde kanlı ishale nelerin iyi gelebileceğinin, önemler ve tedavi yöntemlerin farkında olunmalı ve mutlaka bir veteriner hekime başvurulmalıdır ve doktor tarafından önerilen tedavi yöntemlerine uyulmalıdır.

Yavru Kedilerde Neden Kanlı İdrar Görülür?

Özellikle yavru kedilerde kanlı idrar görülmesinin sebebi, genellikle idrar yollarındaki rahatsızlıklara işaret eder. Bu rahatsızlıklar ise idrar taşının varlığı ya da üretral tıkanıklık olarak kendini gösterir. Yavru kedilerde görülebilen bu durumlar ise İdiyopatik Sistitis (FIC)’e işaret eder. İdiyopatik sistis, kedilerde rastlanan alt üriner sistem hastalığıdır. Kedilerde görülme oranı oldukça yüksektir. Hastalığın sebebinin bilinmemesi ile beraber  strese bağlı olarak ortaya çıktığı uzmanlarca belirtilir. Hematuri olarak da adlandırılan kedilerin idrarının kanlı olmasının bazı sebepleri bulunmaktadır. Kedilerde kanlı ishale neyin iyi geleceğini bilmek kadar, kanlı idrarın belirtilerini bilmek de önem taşır.

Yavru Kedilerde Kanlı İdrarın Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde kanlı idrarın belirtileri, kendini pek çok farklı şekilde gösterebilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanır:

  • Kedinin genital bölgesini sürekli yalama isteği
  • Kedinin idrarını yaparken, normalden farklı olarak sesler çıkarması
  • Kedi idrarının rengi ve kokusundaki farklılıklar
  • Kedinin normalinden daha az ya da daha fazla sıklıkla şekilde idrar yapması

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Kum Yemesi Nasıl Engellenir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.