İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kedilerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-12-2022

Yavru Kedilerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?

Yavru kedilerde ishal ve kusmaya neyin iyi geleceği sorusuna uzmanların önerdiği ilk yöntem su takviyeleridir. Yavru kedilerin ishal olduğu durumlarda susuz bırakılmaması ve yavru kedilere bol su içerilmesi önerilir. Veteriner hekimin danışmanlığı eşliğinde yavru kedinin içeceği su için; 1 litre temiz suya bir çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı şeker eklenip karıştırıldıktan sonra hazır hale getirilen su yavru kedilere içirilebilir. Yavru kedilerde kusma yaşandığı durumlarda ise önerilecek çözüm genellikle kusmaya neden olan duruma göre değişiklik gösterir. Tüy yumağı yutulmasından kaynaklanan bir kusma durumunda yavru kedilerin yuttukları tüyleri rahat bir şekilde çıkarabilmeleri için kullanılan macunlara başvurulabilir, yavru kedinin yeme bozukluğuna bağlı bir kusma durumunda ise mama öğünlerinin veteriner hekime danışılarak değiştirilmesi ve programlanması önerilir. Kusmaya sebep olabilecek alerji ya da zehirlenme gibi durumlarda ise ilk müdahalenin veteriner hekimin yapması daha doğrudur. Kedilerde ishal ve kusmaya neyin iyi geleceğinin bilinmesi kadar ishal ve kusmaya sebep olan etmenlerin de bilgisine sahip olmak önem taşır.

Yavru Kedilerde İshalin Nedenleri Nelerdir?

Yavru kedilerde ishal nedenlerinden en sık yaşanan durum yeni bir besine alışma sürecidir. Yavru kediler yeni bir besinle tanıştırılırken, kediler yeni bir besinin tadına ve kokusuna alışmaya çalışırken kusabilirler. Bu nedenle, yavru kedilere yeni bir besin verirken, dikkatli bir şekilde yavaş yavaş tanıştırılmaları ve küçük porsiyonlar halinde verilmeleri önerilir. Yavru kedilerde ishale sebep olacak diğer durumlar ise şu şekilde sıralanır:

  • Yavru kedilerin gerek beslenme düzeninden gerekse dışarıdan maruz kaldıkları maddeler dolayısıyla bağırsaklarında görülen bakteriler, insanlarda olduğu gibi yavru kedilerde de ishale sebep olabilir.
  • Yavru kedilerin tiroidinin fazla çalışması durumu yaşanabilir. Bu da yavru kedilerde ishale sebep olabilir
  • Özellikle ev dışarısında geçirilen vakitlerde vücuda yerleşen parazitler de bağırsak sistemini bozarak ishale yol açabilir.
  • Yavru kedinin dışardan edindiği bir virüs, kedinin ishal olmasına yol açabilir. Ayrıca virüse ek olarak, yavru kedilerde enfeksiyonlar da kusmaya neden olabilir. Özellikle sindirim sistemine giren mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar kusmayı tetikleyebilir.
  • Yavru kedilerde genellikle mide ve bağırsaklarda ve diğer organlarda ortaya çıkan kanser hastalığı, kedinin ishal olmasının sebeplerinden biri olabilir.
  • Yavru kedinin bir reaksiyon sebebiyle ya da dışarıdan aldığı toksik bir madde ile zehirlenmesi, ishale yol açabilir.
  • Yavru kedilerin ruhsal durumu, fiziki sağlıklarını doğrudan etkileyebilen bir faktördür. Yavru kedinin ruhsal durumunun kötü olması, ilgi eksikliği, yetersiz bakım da psikolojik bağlamda ishale sebep olabilir.

Yavru Kedilerde İshal Tedavileri Nelerdir?

Yavru kedilerde ishal tedavisinin bilgisine sahip olmak yavru kedinin sağlığı açısından en dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. Yavru kedilerde ishal sindirim sisteminde bir sorunun bulunmasının belirtisidir ve genellikle geçici bir sorundur. Ancak, sık sık veya ağır bir şekilde ishal görülmesi durumunda bir veteriner hekime başvurulması önerilir. Yavru kedilerde kusmanın yanında ishale de nelerin iyi geleceğinin bilgisine sahip olmak hayati önem taşır. Aşağıdakiler yavru kedilerde ishal tedavisinde kullanılabilecek yöntemlerdir:

  • Su ve elektrolit dengesinin korunması: Yavru kedilerde ishal sırasında vücutta su kaybı olabilir. Bu nedenle, yavru kedilere bol miktarda su verilmesi ve elektrolit dengesinin korunması önemlidir. Bu amaçla, veterinerler tarafından özel olarak hazırlanan su ve elektrolit içecekleri verilebilir. 1 litre temiz suya bir çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı şeker eklenip karıştırıldıktan sonra hazır hale getirilen suyun kedilere verilmesi önerilir.
  • Beslenme: Yavru kedilerde ishal sırasında beslenme kısıtlanabilir ve sadece su verilebilir. Ancak, bu durum sürekli olmamalıdır ve yavru kedilerin beslenmesine dikkat edilmelidir. Özellikle, yavru kedilere yeterli miktarda protein ve karbonhidrat sağlanmalıdır.
  • İlaç tedavisi: Veterinerler, yavru kedilerde ishal tedavisinde antidiare ilaçları ve/veya probiyotikler verilebilir. Bu ilaçlar, sindirim sisteminde düzeni sağlar ve ishali azaltır.
  • Kedinin ruh sağlığı: Yavru kediyi huzursuz ettiğinin farkına varılan etmenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Bu durumda yavru kedi sahibinin, kedinin ruhsal durumunu takip etmesi önem taşır.
  • Önleyici önlemler: Yavru kedilerde ishal sıklıkla besinlerle ilgili bir sorundan kaynaklanır. Bu nedenle, yavru kedilere sadece kaliteli ve taze mamalar verilmesi ve yeni bir besin tanıştırılırken dikkatli bir şekilde yavaş yavaş tanıştırılması önerilir. Ayrıca, yavru kedilerin etrafındaki temizlik ve hijyen önemlidir.
  • Yavru kedilerde 24 saatten uzun süren ve kanlı halde gelen ishal olarak gelen dışkının gözlemlenmesi durumunda ivedi bir şekilde uzman hekime danışılması hayati önem taşır.

Yavru Kedilerin Kusma Nedenleri Nelerdir?

Yavru kedilerin kusma nedenleri pek çok farklı duruma bağlı olabilir. Bu durumların en başında beslenme alışkanlığı, tüy yutma ve ardından vücutta bulunabilecek diğer rahatsızlıklar gelir. Yavru kedilerde kusmayan neden olabilecek durumlar şu şekilde sıralanır:

  • Kedilerin kendini temizlemesi sonrası yutulan tüy yumakları
  • Yememeleri gereken bir gıda ya da yabancı bir maddenin yutulması
  • Vücutta bulunan parazitler
  • Kedinin normalde yediğinden farklı bir mama yemesi
  • Midede bulunan rahatsızlıklar ve bakteriler
  • Kedide  alerjiye sebep olan mama ya da ek gıdaların tüketilmesi
  • Kedilerin geçirdiği ameliyatlar sonrası, alınan narkozun dışarı atılmak istenmesi
  • Zehirlenme
  • Safra kesesi rahatsızlığı
  • Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan kanser hastalığı ve tümör
  • Böbrek ve karaciğer yetmezliği

Yavru Kedilerde Kusma Tedavileri Nelerdir?

Yavru kedilerde kusma durumun tedavilerinin başında anormal bir kusma durumu bulunmadığı taktirde kusmanın nedeninin öğrenilmesi, tedavinin belirlenmesi açısından önemlidir. Kusma, genellikle mide kaynaklı bir durum olduğun kedinin beslenme düzenine dikkat edilmesi, kediye verilen mamanın kaliteli ve tarihi geçmemiş olması önem taşır. Kedinin tüy kusmaya çalışması durumunda ise tüyü çıkarmayı kolaylaştıran macunun kediye verilmesi gerekebilir. Kedilerin kusması sık aralıklarla yaşanamadıkça normal bir durum olarak karşılandığı için kedinin olağandan fazla bir şekilde kustuğu durum 24 saat gözlemlenmeli ve durum devam ediyorsa vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışılmalı ve tedavinin nasıl olacağı belirlenmelidir.

  • Kedinin yemek öğünleri ve porsiyonları, veteriner hekime danışıldıktan sonra düzenlenebilir.
  • Kullanılan mamanın zarar teşkil etmediği teyit edilebilir. Eğer zarar teşkil ediyorsa (alerji, kalitesiz ürün) mama değiştirilebilir.
  • Yavru kedilerde beslenme büyük önem taşıdığından çok fazla ek gıdaya başvurmamak önem taşır.
  • Güçsüz metabolizma ve düşük bağışıklık da kusmaya sebep olabileceği için yavru kedilere veteriner hekimin onayının alınmasının ardından vitamin takviyesi yapılması da önerilir.

Yavru Kedilerde Kusma ve İshal Durumunda Endişe Edilmeli Midir?

Yavru kedilerde kusma ve ishal durumunda endişeye kapılmamak ama tedbirli davranmak önemlidir. İnsanın bebek halinde olduğu gibi yavru kedilerde oldukça hassas bir bünyeye sahiptir. Yavru kedilerde gözlenen ishal ve kusmanın doğal ve sorun teşkil etmeyecek nedenler ortaya çıkma durumu olabileceği gibi, yavru kedinin sağlığını tehlikeye atacak durumlarından var olması söz konusu olabilir. Bu durumda yavru kedi sahiplerinin ilk süreçte endişeye kapılıp yanlış tedavi ve uygulamaların yapılmaması hayati önem taşır. Ancak yavru kedilerin sahipleri tarafından gözlem altında tutulması ve günlük akışta fiziki ve ruhsal durumunun takip edilmesi, yavru kedilerde ishal ve kusmaya nelerin iyi gelip gelmeyeceğinin bilinmesi ve çekinmeden veteriner hekime danışılması önem taşır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin İshali Nasıl Geçer?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.