İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Kediler Neden Hapşırır

PET BİLGİ

By melissa1 | 20-11-2021

Yavru Kediler Neden Hapşırır

Yavru kediler neden hapşırır? Minik yavrunuzun hapşırması sizi endişelendirmiş olabilir. Nadiren hapşıran kediler için riskli bir durum görülmez. Ancak kediniz düzenli olarak hapşırıyorsa veya şiddetli hapşırma nöbetleri geçiriyorsa altta yatan bir sağlık sorunu vardır. Tıpkı insanları gibi, kediler de soğuk algınlığına yakalanır. Üst solunum yolu ve sinüs enfeksiyonlarından muzdarip olur. Bununla beraber sevimli küçük tüy yumaklarının hapşırmalarına yol açacak başka nedenler de vardır. Yavru kedim hapşırıyor, yavru kediler neden hapşırır sorusuna daha yakından inceleyelim…

Yavru Kediler Neden Hapşırır? Kedilerde Hapşırma Neden Olur?

Yavru kedi çeşitli nedenlerle hapşırabilir. Yavru kedi hapşırmasının yaygın sebepleri şunlardır:

Temizlik ürünleri veya baharatlı yiyeceklerin pişirilmesi gibi tuhaf veya zararlı kokular,

  • Toz, tozlu kedi kumu, polen, parfüm veya sigara dumanı gibi havadaki tahriş edici maddeler
  • Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Burun boşluğu veya sinüslerin iltihabı,
  • Kedinizin burnuna yabancı cisimlerin kaçma olasılığı,
  • Kedilerde heyecan ve aşırı hareketlenme hapşırmasına yol açar,
  • Alerjik durumlar, astım özellikle yetişkin kedilerde sık görülüyor,

Kediniz çok hapşırıyorsa, veterineriniz başlangıçta kedinizin semptomlarını gözden geçirerek bir nedenden şüphelenebilir. Kedi hapşırması temel nedeni enfeksiyona bağlıdır. Bazı durumlarda, veteriner ağızdan, boğazdan, gözlerden veya burundan bir sürüntü alır. Enfeksiyonu tespit etmek için laboratuara gönderir.  

Kedilerde mantar enfeksiyonları, hapşıran bir kediniz varsa üst solunum yolu enfeksiyonu olma ihtimali yüksektir. İnsanlarda sık görülen soğuk algınlığı gibi genç kedilerde, özellikle barınaklarından gelenlerde daha yaygın.

Yavru kedilerde en sık hapşırmaya neden olan viral enfeksiyonlar şunlar:

Yavru Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Sürekli hapşırma, özellikle uyuşukluk, iştahsızlık, göz veya burun akıntısı, ishal, öksürük veya nefes alma güçlüğü gibi diğer semptomların eşlik ettiği durumlarda görülür. Bu enfeksiyonlara virüsler, bakteriler, mantarlar veya patojenlerin bir karışımı neden olur. Son derecede bulaşıcıdır. Kedi üst solunum yolu enfeksiyonları kalabalık kedi grupları arasında kolaylıkla bulaşır. Bu tür enfeksiyonlar, karışık olmayan vakalar için ortalama süre olarak 7 ila 10 gün olmak üzere 7 ila 21 gün arasında herhangi bir yerde sürebilir.

Yavru Kedilerde Calicivirüs

Hapşırma ve solunum sorunlarına neden olan sık görülen bulaşıcı hastalıklardan bir diğeri de calicivirüsü. Bu hastalığa yakalanmalarını önlemenin ilk adımı yavru kedinizin aşılarını yaptırmalısınız. Bu nedenle evcil hayvanınızın herhangi bir belirtisi için kontrol edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Hapşırmaya neyin sebep olduğuna bağlı olarak antiviral tedavi, nazal dekonjestan veya antibiyotik reçete edebilir. Kedinin uyuduğu yere yakın bir nemlendirici de küçük solunum sorunlarına yardımcı olabilir.

Yavru Kedilerde Rinit ve Sinüzit

Kedilerde rinit ve sinüzit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun sonucu ile meydana gelir. Belirtileri üst solunum yolu enfeksiyonuna çok benzer. Ancak neredeyse her zaman burun akıntısı ve biraz hapşırma, burun çekme veya horlama görülür. Hafif vakalarda burun akıntısı açık ve akıcıdır, ancak iltihaplanma, yavru kedinizi ikincil bakteri veya mantar enfeksiyonlarına karşı savunmasız hale getirir.

Yavru Kedilerde Alerjiler ve Astım

Alerji ve astım yetişkin kedilerde daha yaygın olsa da yavru kedilerde de ortaya çıkarır. Astımlı kedilerde sıklıkla inatçı öksürük ve/veya hapşırma olur ve nefes almada güçlük çeker. Kedi astımının alerjik bir bileşeni olabilir ve polen, belirli bitkiler ve çimenler ve hatta toz akarları gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir. Çevresel alerjiler, kedilerin çoğu insanlarda görülen hapşırma ve kaşıntılı gözlerden ziyade cilt lezyonları gösterir. Kedilerde alerjiler kan testi ile teşhis edilir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Nezle Sebepleri: Kedi Nezlesine Ne İyi Gelir?

Hapşıran Yavru Kedimi Ne Zaman Veterinere Götürmeliyim?

Yavru kedilerin, henüz bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği için hastalıklara karşı savunmasızdır. Yavrunuz sadece ara sıra hapşırıyorsa ve bunun dışında mutlu ve sağlıklı görünüyorsa onu evde izleyebilirsiniz. Fakat sürekli hapşırma ve herhangi bir ek belirtileri görüyorsanız daha ilerlemeden veteriner hekiminize gitmeniz iyi olacaktır.

Yavru kedinizde aşağıdaki durumları görüyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gidiniz:

  • Kedilerde Burun Akıntısı (özellikle sarımsı-yeşil veya kanlı ise)
  • Zor nefes alma, horlama veya ağızdan nefes alma,
  • Kedilerde iştah kaybı,
  • Kedinizin ateşi yükseliyorsa,
  • Kedilerde göz sulanması
  • Yavru Kedi Hapşırmasını Önleme Yolları

Kedinizin hapşırması şiddetli değilse, kedinizin hapşırmasını durdurmanın en iyi yolu, hapşırmaya neden olan tahrişi önlemek için adımlar atmaktır. Yavrunuzun aşılarını tam bir şekilde yaptırmış olmalısınız. Evinizdeki kokuların farkında olun - Mumlar, oda spreyleri, belirli çamaşır deterjanları veya sigara dumanı bunun nedeni olur. Evinizi sık sık havalandırın. Ayrıca evi temizlerken kullandığınız ürünlere dikkat edin. Kimyasallar ve meyveli kokular yavru kedinizde rahatsızlığa neden olabilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.