İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kuşlarda En Çok Rastlanılan Hastalıklar?

PET BİLGİ

By melissa1 | 25-10-2020

Kuşlarda En Çok Rastlanılan Hastalıklar?

Kuşlar diğer hayvanlara göre çok daha hassas canlılardır. Bir kuş sahiplenmek isterseniz onların narin ve özenle bakılması gerektiğini hatırlatalım. Peki, kuşlar neden ölür ve ömürlerini uzatmak için ne yapılabilir?

Dünyada çok sayıda kuş türünün olduğunu düşünürsek ölümler içinde yeterli sebepler sayabiliriz. Özgürlüklerine düşkün bu hayvanlar oldukça narindir. Dışarıda yaşayan birçok kuş türü değişen iklim şartlarından olumsuz etkileniyor, doğal ortamlarından beşeri yapılar sebebiyle ayrılmak zorunda kalıyor. Ulaşım teknolojisinin gelişimini de göz önüne alırsak hava yollarının birçok kuşun ölümüne yol açtığını görebiliriz. Yeterli su kaynakları ve yiyecek bulma sorunu ile de pek başa çıktıkları söylenemez. Vahşi doğanın yani evcilleştirilmemiş herhangi bir kuş türü için hastalanma ve ölüm sebepleri saymakla bitmez.

Kuşlarda En Çok Görülen Hastalıklar

Tüm canlılarda olduğu gibi kuşlar da hastalanabilir, dışarıdaki parazitlerden etkilenebilir. Yeterli gözlem ve bilgi ile erken teşhis yapabilme şansınızın olduğunu unutmayın. Şimdi özellikle evde beslenen kuşların ölümüne sebep olabilecek bazı hastalıklardan bahsedelim.

Kuş Kolerası

Pasteurella multocida, kuşlar arasında hızlı yayılan bulaşıcı bir bakteridir. Bu bakterinin en belirgin belirtisi kuşun yemeden içmeden kesilmesidir.

Kuş Gribi

Ortomiksoviridae ailesine ait bir virüsün neden olduğu yüksek bulaşıcı bir hastalıktır. Ölüm oranı yüzde yüz olmakla birlikte kuş familyasını önemli derecede etkileyen bir hastalıktır. Virüsün belirtileri gözlerde ödem, kabarmış tüyler, sorguç ve çenesinde enfeksiyona bağlı olarak şişme, kızarıklık ve iltihap gözlemlenebilir.

Marek Hastalığı

Marek hastalığına uçuk virüsü sebep olur, çok hızlı yayılır ve tehlikeli bir virüstür. Karaciğer ve akciğerler gibi hayati organlarda tümörlere neden olur. Bu hastalığın tedavisinde erken teşhis önem arz eder çünkü gizli ilerleyen bir hastalıktır. Eğer tanı koyulmakta gecikilirse kanatlarda ve bacaklarda felç daha sonrasında ölüm görülme olasıdır.

Hasta Bir Kuş Nasıl Teşhis Edilir?

Bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak kuş sahipleri için önem arz eder. Hasta bir kuş nasıl teşhis edilir sıralayalım.

Evde baktığınız kuşta iştah değişikliği fark ediyorsanız bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Birçok hastalığın habercisi olabilir aynı zamanda bağırsak parazitlerinin de varlığını gösteriyor olabilir.

Su tüketiminde artış görüyorsanız metabolizmasında düzensizlikler oluşmuş olabilir ya da tam tersi su tüketiminde bir azalma var ise kuş gribi gibi bazı hastalıkların belirtisi olabilir.

Kuşlarda sağlıklılık; tüylerin parlaklığı, sıklığı ve yumuşaklığı ile dışarı vurur. Eğer tüylerde bir dökülme veya parlaklığında farklılık görürseniz harici parazitlerin işi olabilir. Deride bir kaşıntı fark ederseniz derideki yüzeysel sorunların veya enfeksiyonların belirtisi olabilmektedir.

Dışkılar bizlere sağlığımız hakkında birçok ipucu verir. Kuşlarda da aynı kural geçerlidir. Bağırsaklardaki hareketlilik, dışkının yapısı ve rengi bize anormal bir durum olup olmadığını anlatabilir. İyi gözlem yapmak erken teşhis için önemlidir.

Hastalıklar canlının birçok sistemini etkilediği gibi solunum yollarını kapatması da olağandır. Yeterli olmayan nefes alıp verme, öksürme, horlama gibi durumlar söz konusu ise mutlaka veteriner hekiminize başvurunuz.

Hasta kuşların fiziksel gözlemlenen tanılarının yanı sıra psikolojik olarak da olduğundan daha saldırgan ya da daha durgun olabileceği de gözlemlenmiştir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.