İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerin Tuvaletlerini Tutma Süresi Ne Kadar?

PET BİLGİ

By melissa1 | 29-07-2022

Köpeklerin Tuvaletlerini Tutma Süresi Ne Kadar?

Köpeklerin tuvaletlerini tutması eğitim verildikten sonra mümkün olan bir durumdur. Köpeklerin tuvaletlerini tutabilmesi mümkün olsa da ne kadar süre ile tutabilecekleri yaşlarına göre değişebilmektedir. Yavru köpekler, yetişkin köpekler ve yaşlı köpekler olmak üzere üç farklı yaş temelli grup bulunmaktadır. Bu gruplara göre köpeklerin tuvaletlerini tutma süreleri de artabildiği gibi azalması da mümkündür. Köpeklerin tuvaletlerini tutma süresi ortalama 5 saattir. Her grup için belirlenen ayrı bir süre bulunur ve bu sürelerin genel ortalamasına bakıldığında beş saat boyunca tuvaletlerini tutmalarının mümkün olduğu söylenir.

Yavru Köpekler Tuvaletini Ne Kadar Tutar?

Yavru köpeklerin tuvaletlerini tutma süresi ortalama 4 saattir. Yavruların tuvaletlerini tutamama sebepleri hem vücut yapıları hem de eğitim ile ilgilidir. Yavru köpeklerin tuvaletlerini tutamama sebeplerinin başında vücutları gelir. Hala gelişmekte oldukları ve aynı zamanda kas kütleleri de gevşek olduğu için yavru köpekler tuvaletlerini tutamamaktadır. Bunun yanı sıra tuvaletlerini tutmaları gerekebileceğinin eğitim ile aktarılmaması ya da eğitim için çok küçük olmaları gibi sebeplerden dolayı da tuvaletlerini tutamayabilirler.

Yetişkin Köpekler Tuvaletini Ne Kadar Tutabilir?

Köpeklerin tuvalet tutma süresi köpeğe verilen eğitim ile de ilgilidir. 1 yaşından itibaren yetişkin sayılan köpeklerin kas grupları da güçlenmeye başlar. Eğitim ile desteklendikleri takdirde 8 saate kadar tuvaletlerini tutabilirler. 8 saat boyunca tuvaletlerini tutabilseler de birçok uzman tarafından bu sürenin fazla olduğu hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Köpeklerin, tuvaletlerini 8 saate kadar tutmalarına izin verilmemelidir. Aksi takdirde bilişsel ve fiziksel problemler ile karşılaşılabilir. Yetişkin bir köpek için tuvalet tutma süresi ideal düzende 5 saattir.

Yaşlı Köpekler Tuvaletini Ne Kadar Tutar?

Yaşlı köpeklerin tuvaletlerini tutma süreleri diğer köpeklere göre daha düşüktür. Kas kütlelerinin azalmaya başlaması, hastalıklarının artması ve hareketlerinin kısıtlanması gibi sebepler yaşlı köpeklerin tuvaletlerini de ilgilendirmektedir. En fazla 2 saate kadar tuvaletlerini tutan yaşlı köpeklerin daha fazla zorlanmaları önerilmez. Sağlık durumu iyi olan yaşlı köpeklerde bu süre 4 saate kadar çıkabilmektedir. Köpeklerin tuvaletlerini tutma süresinin maksimum düzeyde olmaması ve köpeklerin (yaş grubu fark etmeksizin) zorlanmamaları gerekir.

Köpekler Tuvaleti Gelince Ne Yapar?

Tuvaleti gelen köpeğin belirtileri genellikle hızlanmaları şeklinde olmaktadır. Dışarı çıkmak istediğini belli eden hareketler yaparak insanlara durumlarını anlatmaya çalışırlar. Tuvaleti gelen bir köpeğin bu durum esnasında yaptığı bazı hareketler şunlardır:

  • Havlamak
  • Kendi etrafında dönmek
  • Daha hızlı hareket etmek
  • Olduğu yerden çıkmaya çalışmak
  • Odadan ya da evden gitmeye çalışmak
  • Yerinde duramamak

Köpeklerin tuvaletleri gelince yaptığı bazı hareketlerdir. Çoğunlukla daha hızlı hareket etmeye başlarlar ve sabırsızlık belirtileri gösterirler. Bu durum karşısında köpeğin bekletilmemesi ve tuvalet ihtiyacının hızlı şekilde giderilmesi gerekir.

Köpekler Tuvalet için Kaç Saat Gezdirilir?

Tuvalet için köpeği gezdirme süresini etkileyen birçok unsur vardır. Bu unsurlar şu şekilde sıralanır:

  • Köpeğin sağlık durumu
  • Yaşı
  • Köpeğin cinsi
  • Köpeğe verilen tuvalet eğitimi
  • Mekan koşulları

Bu unsurlar göz önünde bulundurularak köpeklerin gezdirilmesi gerekir. Dışarıda tuvalet ihtiyacını gidermeye alışan bir köpek için 15 dakikalık bir süreç çoğunlukla yeterli olmaktadır. Dışarıda yapılan tuvaletlerin, köpeği gezdirmeye çıkaran kişi tarafından temizlenmesi önemlidir. Bu noktada kişiler yanlarına bir torba alarak dışkıyı çöpe atabilirler. Çevre temizliğini desteklemek ve olası sorunları gidermek için bu tarz konulara dikkat edilmesi önem taşır. Köpekler tuvalet için dışarı çıkarıldığında 10 ila 20 dakikalık bir yürüyüş yeterli olacaktır.

Köpek Tuvalete Ne Zaman Çıkarılır?

Köpeğin tuvalete çıkarılma zamanı belirlenirken yaşına göre hareket edilir. Örneğin yavru köpekler her saatte bir tuvalete çıkarılmalıdır. Yavru köpeklerin tuvalete çıkarılma süresi yetişkin ve yaşlı köpeklerden daha fazladır. Yavru köpekler tuvalete çıkarılırken dışarıya ya da evin içerisine tuvaletlerini yapmaması için daha çok dikkat edilmesi gerekir. Yetişkin köpeklerin tuvalete çıkarılmasında ise sabah ve akşam olacak şekilde günde iki kere planlama yapılır. Yaşlı köpekler için de hem sabah hem de akşam olmak üzere yine günde 2 kere tuvalete çıkarılmaları yeterlidir. Köpekleri tuvalete çıkarırken bir sabah bir de akşam olmak üzere planlama yapılması öneriyoruz.

Köpek Pedleri Kaç Günde Bir Değiştirilmeli?

Köpek pedlerinin değişim süresi için çoğunlukla 2 ya da 3 günlük süre yeterlidir. Bu sürenin ardından köpek pedi değişimi olmalı. Köpek pedini değiştirmek için 3 günden fazla bekleme yapılmaması öneriyoruz. Hem sağlık hem de koku ve hijyen konularına gereken önemin gösterilmesi gerekir. Bu sebep ile de köpek pedlerinin en fazla 3 gün içerisinde değiştirilmesi önemlidir. Köpek pedleri değiştirilirken mama, su ve uyuma bölgelerinden uzakta işlem yapılması önerilir. Sadece değişim ve temizlik için değil köpek pedlerinin ya da kumlarının mama, su ve uyku alanından uzakta olması çok daha iyi bir seçenektir. Tuvalet eğitimi verirken de bu konu önem taşır.

Tuvaletini Tutamayan Köpek Nereye Tuvaletini Yapar?

Köpeklerin tuvaletini yaptığı yer eğitimlerine ve ev sahiplerine bağlıdır. Eğer köpeğe bakan kişi ev içerisindeki bir bölgeye tuvalet oluşturmuş ise köpekler bu bölgeye kendileri de işeyebilmekte ve kaka yapabilmektedir. Ancak dışarıda tuvaletini yapmaya alıştırılan bir köpeğin ise düzenli olarak dışarı çıkarılması gerekir. Köpeklerin tuvaletlerini tutma süresi aşılır ise evin herhangi bir yerine kakalarını yapıyorlar.

Ayrıca Bakınız: Evde Koku Bırakmayan Köpek Cinsleri


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.