İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Diş Sağlığı Bakımına Dair Bilmeniz Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-11-2021

Köpeklerde Diş Sağlığı Bakımına Dair Bilmeniz Gerekenler

Köpeklerde diş sağlığı konusunda oluşan en önemli şikayetlerin başında ağız kokusu ve dişlerde oluşan sarı renk ve tartar başı çeker.

Ağız kokusu genellikle dişlerde oluşan tartarlar ve yiyeceklerden kalan kalıntıların yani plakların oluşturduğu bakteriler nedeniyle oluşabildiği gibi, mide bağırsak problemleri beslenme şekilleriyle de ilgili olabilmektedir. Bu problemlerin olması köpeğinizin ağız kokusu sizin için dayanılmaz bir hale gelecek kadar kötü kokular meydana getirebilir.

Köpeklerde Diş Sağlığı Bakımına Dair Bilmeniz Gerekenler

Dişlerde biriken tartar diş sağlığını tehlikeye atar. Ağız kokusunun yanında, dişlerin yapısını bozarak onların; zayıflamasına, çürümesine, yıpranmasına, aşınmasına ve diş kayıplarına da neden olabilmektedir. Bu problemlerin önüne geçmek için, sizin alabileceğiniz önlemlerin başında beslenme gelmektedir. Köpeğinizi beslerken veterineriniz önerdiği sağlıklı bir kuru mama kullanmalısınız. Sağlıklı ve taze ve kaliteli kuru mamalar köpeklerin dişlerindeki tatarların önlenmesine ve sindirim problemlerini engellemenize yardımcı olur.

Yumuşak besinler tartar birikiminin çoğalmasına neden olur, sert ve katı yiyecekler dişlerin silinmesine temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle taze ve sağlıklı kurumama kullanılması gerekir. Diğer abur cubur besinlerin ya da sokakta bulduğu besinleri yemesini önlemeniz gerekir.

Köpeklerde Diş Temizliği

Bunun önüne geçmek için köpeğinizin dişlerini fırçalamanız veya ağız spreyleri ile temizlemeniz gerekir. Köpeğinizin dişlerini fırçalarken onlara için üretilmiş diş macunları kullanabilirsiniz. Kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli nokta diş macunu yutmasını engellemelisiniz. Köpekler ağız yapısı gereği macunu dışarı atamaz yutabilir buda mide sorunlarına yol açabilir. Başka bir yolda ağız ve diş sağlığına yönelik oyuncaklar kemikler ve diş ipleri ile oynamasına izin vermek size bu konuda yardımcı olacaktır. Köpeklerde ağız ve diş temizliğinin sürekli yapılmaması tartarların dışında ağız içinde birçok sorunlara yol açar. Bunların bazılarından bahsetmek gerekirse,

Köpekler Ağız ve Diş Sağlığı Sorunları

Diş eti çevresinde oluşan bazen renksiz bazen kırmızı renkli macun şeklinde olabilen kıvamlı plakalardır. Bun plakalar ağız içinde bakteri çoğalmasını sağlar, tedavi edilmez ise diş bozulmasına ve kaybına neden oluyor. Ağız ve diş sağlığını ve temizliği düzenli yapıldığında birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir, geçmemesi durumunda veterinerinize başvurmalısınız.

Diş çürümesine bağlı diş apsesi de köpekler sık görülen diş sağlığı problemidir. Diş apsesinin oluşumunu köpeğinizi suratında gözünün hemen altında şişlikler şeklinde tespit edebilirsiniz.

Köpeğinizde çürüyen dişler apseye neden olmakta, buda diş ve çene sağlığını önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Apse diş köklerinde meydana gelen, şişlik, ağrı ve sızı oluşturan iltihaplardır. Apse tedavileri veterineriniz tarafından verilen antibiyotikle iyileştirilebildiği gibi dişin alınması gibi diş kaybıyla da sonuçlanabilmektedir.

Köpeklerde diğer bir ağız sağlığı problemi de dil şişmesidir. Köpeklerde dil şişmesi dil altındaki salya akış kanallarının tıkanmasından kaynaklanmaktadır. Dil altı kanalları calcus adı verilen taşlar tarafından tıkanabilmektedir. Köpeğinizin dili şişmesi sonucu ağzının bir yanında salyalar akıtmaya başlarlar. Bu durumda vakit kaybetmeksizin veterinerinize başvurmanız gerekir. Veterineriniz tarafından uygulanacak tedavilerle bu tıkanıklığı açılması gerekmektedir.

Köpeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Yavru köpekler 3 haftalıkken yavaş yavaş dişleri çıkmaya başlar. İlk önce 28 adet süt dişi çıkarır. Daha sonra kalıcı olan 42 adet diş çıkarırlar. Üst ve altta iki tane sivri köpek dişi diğerlerinden daha uzun formdadır. Köpekler etçil canlılar oldukları için dişleri sivridir. Bu dişlerini yemek dışında savunma amaçlı da kullanırlar. Genellikler köpekler besinleri çiğnemeden yuttukları için dişlerini yemek sırasında çok kullanmazlar. Yavruyken dişleri çıkarmada zorluk çekerler. Köpeklerde diş çıkarma dönemi biraz ağrılı ve sancılı geçer. Diş etlerinde ağrılar ve şişmeler görülür. Bu dönemde iştahta azalma ile bazı köpeklerde ishal görülür.

Köpekler Dişlerini Çıkarırken Ne Olur?

Yavrunuz için köpek çiğneme oyuncakları diş çıkarma döneminde oldukça kullanışlı olur. Diş çıkaran köpek özel olarak üretilen çiğneme oyuncakları ile hem oynar hem de ısırarak kaşınan damakları için iyi olur. Köpeğin ağzına ve yaşına uygun olmalıdır. Köpek çiğneme oyuncakları dişlerine zarar verecek sert yapıdaki malzemeden kaçınmalısınız.

Köpeklerin Diş Sağlığını Koruma

Tüylü dostunuz için her şeyin en iyisini yapmak istersiniz. Bunun için köpeğin rafine şeker oranının az olduğu içerik bakımından zengin sağlıklı mamalar ile beslemelisiniz. Böylece köpeğin dişlerinde gereksiz tartar, çürüme, apse gibi sorunlarda azalacak, temiz dişlere sahip olacaktır. Köpeklere sürekli yaş mama vermemelisiniz. Kuru mama yiyen köpeklerin dişlerindeki tartar ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olacaktır. Köpek diş fırçası ve köpek diş macunu yavrunuzun yaşına ve ırkına uygun seçim yaparak  diş sağlığının korumasında etkin rol oynarsınız.

Yavru köpek diş çıkarma süreci zor olabilir, ancak sabır çok önemlidir. Diş çıkarma engelini ortadan kaldırdıktan sonra, veterinerde düzenli temizlik de dahil olmak üzere sağlıklı bir diş rutini, köpeğinizin ağzının ağrısız kalmasına yardımcı olur.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.