İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur, Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 26-08-2022

Köpeklerde Ağız Kokusu Neden Olur, Nasıl Geçer?

Köpeklerde ağız kokusu sebepleri, hem köpeğin midesinden hem de tükettiği mamalardan kaynaklanıyor olabilir. Evde köpek besleyenlerin en sık karşılaştığı olumsuz koşullardan biri de köpeklerde yoğun ağız kokusu şikayetidir. Köpeğin ağız içinde çok sayıda bakteri bulunduğu için bu bakteriler zamanla çeşitli sebeplerden dolayı kötü koku yapabilir. Zaman zaman köpeği sevmeye engel olacak kadar ağırlaşan bu kokunun üstesinden gelmenin bazı yöntemleri vardır. Uzman hekimlere göre köpeklerde ağız kokusu nedenleri ve tedavi yöntemleri pratik biçimde uygulanabilir. Her köpek türünde ve cinsinde görülebilecek olan bu temel sorunları önlemek için köpek sahiplerine büyük görevler düşmektedir.

Köpeklerde Ağız Kokusu Sebepleri

Köpeklerde ağız kokusunun nedenleri arasında en sık karşılaşılan köpeğin dişinde bakterilerin birikmesidir. Çünkü düzensiz fırçalama yüzünden köpeğin dişinde biriken mama ve yemek kırıntıları, bakteri sayısının hızla artmasına sebep olabilir. Ağız bakımı yetersiz ve eksik olduğunda köpeklerde ağız kokusunun ortaya çıkması kaçınılmazdır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ağızda biriken bakteriler ve yemek artıkları diş çürümelerine neden olur. Bu yüzden yoğun bir ağız kokusuna ek olarak diş kaybı da görülebilir. Dolayısıyla köpeklerde dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve ağız bakımının eksiksiz biçimde yapılması gerekmektedir.

Köpeklerin ağız bakımına yeterli önem verseniz bile zaman zaman ağız kokusu sorunu ortaya çıkabilir. Bu tür problemler geçici olmakla birlikte özellikle yavru köpeklerde sık görülür. Çünkü köpeklerde diş çıkarma döneminde ağız kokusu görülebilir. Ortalama 3 yaşının altındaki köpekler, diş çıkarma döneminde diş eti problemleri de yaşayabilir. Bu sebeple köpeklerde ağız bakımına bu dönemden itibaren önem vermekte fayda vardır. Öte yandan köpekte ağız bakımını düzenli olarak yaptığınız halde ağız kokusu varsa şu problemler görülebilir:

  • Köpeklerde sindirim yolu problemleri
  • Şeker hastalığı
  • Böbrek hastalığı
  • Mide rahatsızlığı

Köpeğin ağız kokusunu fark ettiğiniz zaman ilk olarak diş fırçalama ve ağız bakım sürecinden geçmesi gerekir. Ağız hijyeni sağlandığı halde bir süre daha kötü koku problemi devam ederse başka bir sağlık sorunu olabilir. Bu tür durumlarda ağız kokusu olan köpeği vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmek önemlidir.

Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

Köpeklerde ağız kokusunu geçirme konusunda öncelikle ağızda kötü kokuya neden olan unsurların belirlenmesi ve tespit edilmesi gerekir. Ağız kokusunda doğru tanı konulduğu zaman köpekler uygun şekilde tedavi edilebilir. Bu yüzden kötü ağız kokusu şikayeti ile gelen köpeklerin mutlaka uzman veteriner hekim kontrolünden geçmesi şarttır. Köpeğin sağlığını geri kazanması ve sahiplerinin gerekli önlemleri alması için bazı koşullara dikkat etmek gerekir. Bunların ilk köpekte ağız bakımının düzenli ve eksiksiz biçimde yapılmış olmasıdır. Eğer köpeğinizin diş etlerinde kanama görüyorsanız ve diş rengi sarıya dönmüşse, onun diş bakımını ihmal ettiğiniz anlamına gelir. Bu tür durumlarda ağız kokusunu geçirmek için hemen ağız hijyeni sağlayacak uygulamalara başlamanız ve düzenli olarak devam etmeniz tavsiye edilir.

Köpeklerde Ağız Kokusunu Önleme Yöntemleri

Köpeklerde ağız kokusunu engelleme yolları başında düzenli ağız bakımı ve hijyen koşulları gelir. Ağız kokusunu engellemek dışında hayvan sağlığını korumak için de bazı hususlarda dikkatli olunması gerekir. Köpeğinizin ağız bakımını ihmal etmemek için şu detaylara dikkat etmeniz tavsiye edilir:

  • Köpeğin bakımını ve hijyeni sağlamak için gereken uygulamaları aksatmamak
  • Haftada birkaç kere köpeğin diş temizliğini yapmak
  • Köpek dişlerini temizlerken özel macun ve fırçalar kullanmak
  • Ağız kokusunu önlemek için kuru mama tercih etmek
  • Köpeğin sağlıklı ve iyi şekilde beslenmesine özen göstermek
  • Köpeğin rutin sağlık kontrollerini yaptırmak
  • Özel oyuncaklar kullanarak köpeğin tükürük ve salyaları yoluyla ağızda biriken yemek artıklarını atmasını sağlamak

Tüm bunlarla birlikte köpeğin aşılarını düzenli bir şekilde yaptırıp takibini yapmak da önemlidir. Bu koşullara dikkat ettiğiniz zaman köpekte kötü ağız kokusu şikayeti yavaş yavaş etkisini azaltıp ortadan kalkacaktır. Ancak tüm hijyen koşullarına dikkat ettiğiniz halde köpekte ağız kokusunun devam etmesi durumunda iç hastalıklardan şüphelenilmesi gerekir.

Köpeklerde Ağız Kokusu Engelleme Yolları

Köpekte ağız kokusunu önleme yöntemleri başında ağız bakımı ile hijyeni gelir. Köpeğin dişlerinde lekelenme ve diş etlerinde renk değişimi fark ettiğiniz zaman tehlike çanları çalıyor demektir. Bu tür durumlarda gerekli bakımı yapmazsanız köpeğiniz dişlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Ağız kokusunun kaynağı diş ve diş etleri olduğu zaman veteriner hekimin belirttiği şekilde ağız bakımı yapılmalıdır. Ancak tüm hijyen ve bakım koşullarının sağlanmasına rağmen köpekte ağız kokusu devam ediyorsa bu durumda iç hastalıkları konusunda muayene olması gerekir. Uzman veteriner hekim desteği ile köpeğe birkaç tetkik yapılır. Bu testlerin sonucunda köpekte böbrek veya mide problemi olup olmadığı ortaya çıkar. Bunun akabinde köpeğin sağlığını yeniden kazanması ve ağız kokusunun engellenmesi konusunda yapılması gereken tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Köpeklerde Ağız Bakımı

Köpekte ağız bakımı, kuru mama dışındaki gıdalarla ve bol su içmelerini sağlayarak yapılır. Böylelikle köpeklerde ağızlarının daha temiz kalması sağlanırken bir yandan da hijyen koşullarına dikkat edilmelidir. Eğer köpekler henüz yavruyken diş bakımına alıştırılmamışsa, yetişkin olduklarında ağızlarıyla ilgilenilmesinden hoşlanmazlar. Köpeklerde ağız kokusu şikayetlerini ortadan kaldırmak için özel olarak üretilen köpek diş bakım ürünlerini kullanmak gerekir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Deri Siyahlaşması Neden Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.