İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Yoğurt Yer Mi?

PET BİLGİ

By melissa1 | 04-09-2022

Köpekler Yoğurt Yer Mi?

Köpekler yoğurt tüketimini severek gerçekleştirmektedirler. Ancak, köpeklere verilecek yoğurtların ev yoğurdu olması ve sade olması oldukça önemlidir. İçerisinde farklı aromaların bulunduğu yoğurtlar, köpeklerin toksik madde içerebilmektedir. Yoğurt, yüksek oranda protein ve kalsiyum içeriğine sahiptir. Bunun yanı sıra, köpeklerin sindirim sistemlerinin güçlenmesini ve daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını da sağlamaktadır. Yapay tatlandırıcı içeren yoğurtların kesinlikle köpeklere verilmemesine dikkat edilmelidir. Bu tür içeriklere sahip yoğurtlar, köpeklerin zehirlenmesine neden olabilmektedir. Köpeklere verilecek yoğurtların evde yapılması mümkün değil ise, ev yapımı yoğurt satışı yapan güvenilir satış noktalarından temin edilmesi sağlanmalıdır.

Köpeklere Yoğurt Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpekler yoğurt yemeden önce, köpeklerin yoğurda karşı herhangi bir alerjisinin olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Köpeklerin alerji testleri, veteriner hekimler tarafından oldukça kısa sürede gerçekleştirilen işlemler neticesinde belirlenmektedir. Bunun yanı sıra, köpekler yoğurt vermeden önce dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Köpeklerin alerjisinin olduğu içeriklerin, yoğurtta bulunmamasına dikkat edilmelidir.
  • İlk kez yoğurt verilecek köpeğe, az miktarda yoğurt verilmeli ve düzenli olarak bu miktar arttırılmalıdır.
  • Sütün yağ oranının düşük olmasına dikkat edilmelidir.
  • Ev yapımı yoğurtların köpeklere verilmesi, en sağlıklı tercih olacaktır.
  • Köpeklere verilecek yoğurdun içerisinde, yapay tatlandırıcının olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Yoğurdun Köpeklere Faydaları Nelerdir?

Yoğurdun köpeklere faydaları arasında ilk sırada, probiyotikler yer almaktadır. Yoğurt içerisinde bulunan doğal probiyotikler, canlı ve aktif bakteri kültürleri açısından oldukça zengindir. Yoğurdun az miktarda laktoz içermesi, köpeklerin sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli bir şekilde çalışmasını gerçekleştirmektedir. Bunların yanı sıra, yoğurdun köpeklere faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Yoğurt, besinleri parçalayan ve kısa zincirli yağ asitlerini oluşturan yararlı bakterilere sahiptir. Bu asitler ise, köpeklerin daha kolay bir şekilde yemekleri sindirmesini sağlamaktadır.
  • Yoğurt tüketimini gerçekleştiren köpeklerin bağışık sistemlerinin daha güçlü olması sağlanmaktadır.
  • Köpeklerin tüylerinin kalınlığı ve kalitesi olumlu yönde gelişme gösterir ve tüylerin dökülmesi azalır.
  • Genel olarak köpeklerin, vücut kondisyonlarında iyileşme meydana gelir.
  • Köpeklerin tüy yapılarının sağlıklı ve canlı bir görünüme kavuşmasını sağlar.
  • Köpeklerin, farklı hastalıklara ve kansere yakalanma riskini azaltır.
  • Yoğurdun içerisinde yer alan kalsiyum, köpeklerin sağlıklı bir kemik sistemi ile diş yapısına sahip olmasını sağlar.
  • Köpeklerin, kalp ve sinir sistemlerinin desteklenmesini sağlar.

Yoğurdun Köpeklere Zararı Var Mıdır?

Yoğurdun köpeklere zararı, yoğurdun aşırı derece tüketilmesi sonucu olabilmektedir. Bunun yanı sıra, köpeklere verilen yoğurtların içeriklerinin kontrol edilmemesi ya da ev yoğurdu harici bir yoğurdun verilmesi durumunda, yoğurt köpeklere zarar verebilir. Yoğurt içerisinde yer alabilen yapay tatlandırıcılar ya da köpeklerin sindiremeyeceği şeker içerikleri köpeklerde; kusma, ishal ve gaz gibi sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. Şeker içeriğine sahip yoğurt ile beslenen köpeklerde; kilo artışı, şeker hastalığı ve baz diş hastalıklarının da meydana gelmesi mümkündür.

Köpeklere Günlük Olarak Ne Kadar Yoğurt Verilmelidir?

Köpeklere günlük olarak verilecek yoğurt miktarı, köpeğin büyüklüğüne, yaşına, metabolizmasına ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Küçük bir köpek için günde bir çay kaşığı yoğurt yeterli olabilirken, büyük bir köpek için bu miktar bir yemek kaşığı olabilmektedir. Köpeklere günlük olarak verilecek yoğurt, en az miktardan başlanmalı ve kademeli olarak arttırılmalıdır. Köpeklerin yoğurt yerken mutlu olması ve yoğurdu severek tüketmesi durumunda, yoğurt vermeye devam edilebilir. Ancak köpeklerde laktoz intoleransı var ise, yoğurt miktarları düşürülmeli hatta tamamen kesilmelidir.

Köpeklerde Laktoz İntoleransının Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinin sindirilememesi anlamına gelmektedir. Eğer köpeklerde, laktoz intoleransı var ise bu durum, köpeklerin süt ve yoğurt gibi besinleri tüketmemesi anlamına gelmektedir. Köpeklerde laktoz intoleransının belirtileri şu şekilde meydana gelmektedir;

  • Bu durumun en belirgin özelliği, köpeklerde ishalin meydana gelmesidir.
  • Köpeklerin süt ve süt ürünleri tüketmesinin ardından kusması da laktoz intoleransının olmasının belirtilerinden birisidir.
  • Köpeklerde meydana gelen şişkinlik ve karın rahatsızlığı, laktoz intoleransının belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Karın bölgesindeki rahatsızlıktan dolayı köpeklerde iştahsızlık durumu da gözlenmektedir.
  • Bazı köpeklerde, patileri çok fazla yalama, yüzü yere sürtme, ağız ve burun bölgesinde mukozalı salgıların meydana gelmesi, kaşıntı ve kızarıklıkta laktoz intoleransının belirtileri arasında görülebilinmektedir.

Köpeklerin Yememesi Gereken Yoğurt Çeşitleri Nelerdir?

Köpeklerin yememesi gereken yoğurt çeşitleri, köpeklerin yemesinin zararlı olduğu bazı besin grupları içerisinde yer almaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi köpeklerin sadece ev yoğurdu ya da sade içeriğe sahip olduğuna güvenildiği yoğurt markalarını tüketmesi gerekmektedir. Aksi halde, köpeklerin sağlıklı bir vücuda sahip olması sağlanılırken farklı rahatsızların meydana gelmesine sebebiyet verilebilir. Bunun yanı sıra, bazı sebzeleri köpeklere yedirmek için sade yoğurt içerisine sebzenin küçük parçalar halinde doğranması tercih edilebilir. Köpeklere ilk olarak mutlaka alerji testinin yaptırılmasına da önem verilmelidir. Köpeklerin yememesi gereken yoğurt çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Üzümlü yoğurt
  • Çikolatalı yoğurt
  • Ksilitol içerikli yoğurt
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Avokadolu yoğurt

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Deri Siyahlaşması Neden Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.