İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Neden Dudaklarını Yalar?

PET BİLGİ

By melissa1 | 22-04-2020

Köpekler Neden Dudaklarını Yalar?

Bazı evcil hayvan sahipleri köpeklerinin dudaklarını yalamasını kurumasına veya güneş yanığına bağlıyorlar. Köpeklerin dudaklarını yalaması normal bir davranış olsa da büyük bir sorunun göstergesi olabilir.

Köpek Dudak Yalamanın Davranışsal Nedenleri

  • Normal Davranış: Köpekler dudaklarını kuru hissettiklerinde, dudaklarına böcek ve sineklerin çarptığında, dişlerinin arasına bir parça yiyecek sıkıştığında dudaklarını yalayabilirler. Dudak yalamak için diğer bir doğal neden ise yemek beklentisidir. Yiyeceklere normal bir fizyolojik yanıt ise tükürük bezlerinin bir yemek beklentisiyle aşırı derecede akmaya başlamasıdır.
  • Anksiyete: Bazı köpekler şaşkınken veya biraz sinirliyken dudaklarını yalayabilirler. Örnek vermek gerekirse, eğer bir köpek eğitiliyorsa süreç hakkında şaşkına döndüğünde ve ondan ne beklendiğinden emin olmadığı için dudaklarını yalayabilirler. Bazı veterinerler ise köpek dudak yalamasının “rahatlama hareketi “ olarak belirtirler. Bu sakinleştirici bir davranış olarak görülür. Köpekler bedenlerini stresli ya da korkmuş olduklarını ifade etmek için kullanırlar. Bir başka sakinleşme hareketi de “esneme” hareketidir. Bir başka köpeğe yaklaşıldığında ise dudak yalama hareketini yapabilir. Bu durumda köpek göz temasından kaçabilir ve dudaklarını yalayabilir. Bu kavga etmek istemediği anlamına gelir ve diğer köpek ile iletişim kurmak istediğinin göstergesidir.

Köpek Dudak Yalamanın Tıbbi Nedenleri

Köpekler çeşitli sağlık sorunları nedeniyle de dudaklarını yalar, bu nedenler şu şekilde sıralanabilir;

  • Böcek ve Sinek Isırığı: Yüze veya dudak çevresindeki herhangi bir ısırık köpeğinizin dudak yalamasını sebep olabilir. Bu tip örümcekler at sinekleri, keneler, sivrisinek, arı veya yaban arısı sokması gibi olabilir. Yılan ısırıkları ayrıca yüz ve ağız çevresinde de görülebilir, ağrı, şişme akıntı veya dudak yalamalarına sebep olabilir.
  • Dehidrasyon: Hasta, yemek yemeyen içmeyen, kusma ve ishal nedeniyle sıvı kaybı olan bazı köpekler susuz kalabilir ve buda sevimli aile üyenizde dudak yalamasına sebep olur.
  • Diş Problemleri: Köpeklerde diş problemleri dudak yalamalarına sebep olabilir. Diş hastalığının ileriki seviyelerinde plak tartar haline gelir ve bakteriler diş eti hastalığı(periodontal hastalık olarak da bilinir) ve diş kaybı olabilir. Diş hastalıkları ilerledikçe evcil hayvan sahipleri köpeklerinin ağzından kötü bir koku geldiğini fark eder ve kırmızı iltihaplı diş etlerini görebilir.
  • Yabancı Cisim: Ağzında yabancı cisim olan köpeklerde aşırı derecede dudak yalayabilirler. Bu genellikle kusma eyleminden hemen önce ortaya çıkar. Bazı köpek ve kediler mide problemlerini ot yiyerek bastırmak isterler.
  • Oral Ülserasyonlar: Oral ülserler ağız enfeksiyonları, diş hastalıkları, sistemik hastalıklar(böbrek hastalığı gibi) veya sıcak kostik içeren maddelerin yutulması sonucu gelişebilir. Kostik ürünlere örnek ise; ağartıcılar, aşındırıcı temizleyiciler, çamaşır veya bulaşık makinesi deterjanları, sıvı içerikli deterjanlar yer alır. Bunlar doku veya koku kokuya dayalı köpekler için ilgi çekebilir oral temas ile ciddi ağız ve özofagus yanıklarına sebep olabilir.
  • Nöbetler: Köpek nöbetleri farklı davranış veya hareket tiplerine neden olabilir. Bazı köpekler tam olarak “grand mal” nöbetleri ile uzanırken, kısmi nöbetleri olan diğer köpekler ise sinek ısırma hareketi veya dudak yalama hareketi gibi daha ince davranışlar gösterebilir.
  • Travma: Dudak bölgesinde herhangi bir kesik, delinme, aşınma veya başka bir travmaya bağlı olarak dudak yalamasına sebep olabilir. Bazı yaralar enfekte olabilir ve kaşınabilir. Bu durumda köpeklerde genel olarak yüzlerini ovmasına veya dudaklarını yalamasına neden olabilir. Enfekte yaralardan kaynaklanan bir akıntı veya kötü koku fark ettiğinizde lütfen veteriner hekiminize başvurun.
  • Hoş Olmayan Tatlar: Yeni veya hoş olmayan bir şey yalayan veya ağzına götüren sevimli aile üyeniz alışık olmadığı tat ile karşılaştığında dudaklarını yalayabilir.

Köpeğiniz Dudaklarını Yaladığında Neler Yapmalısınız?

Ailenizin sevimli üyesi olağan durumdan daha fazla dudaklarını yalıyorsa, köpeğinizi sürekli gözlemlemelisiniz

  • En önemli şey dudak yalama davranışının bir kaygı ifadesinin olup olmadığını belirlemeye çalışmaktır. Bazı köpekler sinir olduklarında dudaklarını yalayabilir, bu durumda saldırganlığa kadar yükselebilir. Güvende olmak her canlı için önemlidir. Köpeğiniz bir köşede ve rahatsız bir durumdaysa, onu biraz rahat bırakın ve geri çekilin. Bir çocuk veya başka bir kişi köpeğinizi sinirlendiriyorsa, köpeğinizi o ortamdan uzak tutun.
  • Köpeğiniz eğitim sırasında dudaklarını yalıyorsa, yaptığınız işlem hakkında endişelenmeleri veya kafaları karışmaları mümkündür. Köpeğinize açıkça anladıkları bir görev vermeyi düşünün ve köpeğiniz bu görev karşısında başarılı olduğunda ona ödül vermeyi asla unutmayın.
  • Dudak yalamanın tıbbi bir soruna bağlı olup olmadığını belirlemek önemlidir. Yeni ve aşırı yalama söz konusu ise altta yatan nedeni bulmak ilk önceliğiniz olmalı. En doğru ve en iyi yaklaşım köpeğinizin bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesidir. Veteriner hekim bu tip durumlarda köpeğinizin yüz, dudak, diş etlerinin etrafındaki cildi incelemek ve ağız boşluğunun tam bir incelemesini yapmak isteyecektir. Veteriner hekiminiz ayrıca köpeğinizin cilt sorunlarını, yeme alışkanlıklarını, genel iştahını, kusma, ishal, enerji seviyesini, kilo kaybı olup olmadığını köpeğinizin genel bir öyküsünü sizden isteyecektir.
  • Bir başka seçenek ise köpeğinizin davranışlarını kaydetmektir. Görüntülerini veterinere göstermek, sorunu belirlemelerine ve tedaviye erken dönemde başlamasına yardımcı olacaktır.

Köpekler Neden Yüzümüzü ve Dudaklarımızı Yalar?

Evlerimizin sevimli üyeleri çeşitli sebeplerle bizleri yalayabilirler. Doğada, bir köpeğin yavruları olduktan sonra, bebeklerinin nefeslerini uyarmak, vücut ısılarını kontrol etmek ve doğum sırasında oluşan kanı temizlemek için hemen yalar. Yavrular büyüdükçe, anneleri onların kendi başlarına idrara çıkma ve dışkılamaya teşvik etmek için yavrularını yalarlar. Köpekler ayrıca yavrularını diğer hayvanlardan korumak için kokuları gidermek adına yavrularını yalayabilirler.

Evimizin sevimli üyeleri dudaklarımı yalayabilirler, çünkü yediğiniz bir şey kokuyor ise bu davranışı yapabilir. Sizin dikkatinizi çekmek adına da bu şekilde bir davranış sergileyebilirler. Çoğu evcil hayvan sahibi köpeklerinin yüzlerini yaladığında belirli bir tepki verir. Yalama aynı zamanda hayvanlar için saygı ve sevgi göstergesidir. Birçok evcil hayvan sahibi de yüz yalamanın sevginin bir göstergesi olarak kabul etmektedir.

Köpeklerimizin Dudaklarımızı ve Yüzümüzü Yalaması Ne Kadar Güvenli?

Çoğu insanların ağızlarında sürekli şu cümle dolanır “köpeklerin ağzı insanlardan daha temizdir” maalesef durum bu cümle kadar temiz değil aslında. Bir köpeğin ağzı çok kir ve bakteri doludur. Bir köpeğin ağzında 600’den fazla bakteri olduğu tahmin edilmektedir. Köpeklerin ölü hayvanları yiyebileceğini, yerleri yalayabileceğini, dışkı yiyebileceğini, çöp kutusundan yemek yiyebileceğini ve daha fazlasını yapacağını kesinlikle unutmamalısınız.

Günümüzde çoğu hastalık türe özgürdür. Bu da bir köpek yalamasından veya öpücüğünden hastalığa yakalanma riskini azaltır. Ancak bazı istisnalar vardır mesela çiğ et ile yemiş bir köpekten insana bulaşabilecek salmonella enfeksiyonu ile karşı karşıya kalabilir. Köpek ısırıklarından kuduz hastalığı da bulaşabilir.

Günlük diş fırçalama ve düzenli ağız temizliği köpeğinizin ağzını temiz tutmanıza ve bakteri sayısını azaltmanıza yardımcı olabilir. İyi ve düzenli olarak yapılan ağız hijyeni, diş hastalığı riskini de azaltır. Köpeğinizin dişlerini ilk olarak yavruyken fırçalamaya başlamalısınız, böylece ileriki zamanlarda bu davranışı garipsemez kolayca uyum sağlarlar.

Köpekler hakkında aklınıza takılanları forum köpek soru-sor kısmından bize iletebilirsiniz.

Köpek dudak yazımıza yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.