İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpekler Diş Çıkarırken Ne Yapmalı?

PET BİLGİ

By melissa1 | 02-08-2022

Köpekler Diş Çıkarırken Ne Yapmalı?

Köpeklerin dişlerinin çıkması insanlardaki diş çıkarma dönemi ile benzerlik göstermektedir. Köpekler diş çıkarırken ne yapılmalı gibi sorular diş çıkarma döneminde köpek sahipleri tarafından sık sık sorulmaktadır. Köpekler, dişsiz olarak dünyaya gelen canlılardır. İleriki zamanlarda insan gibi süt dışı çıkarırlar. Bu dönemde sahiplerin dikkatli olması ve köpek eğitimlerini tamamlamış olması gerekmektedir. Köpeklerin diş çıkarma sırasında yemekte zorlanmayacağı mamalar seçilmelidir.

Köpeklerin Dişlerinin Çıkması

Köpeklerde dişleme dönemi köpeklerin üçüncü ya da üç buçuğuncu aylıklarına denk gelmektedir. Diş değişimi şeklinde de bilinen bu dönem genel olarak köpeklerin buldukları her şeyi ısırmaya çalışması ile geçmektedir. Köpekler bu dönemde diş etlerinin sık kaşınmasından dolayı rahatsız olmaktadır.

Köpek sahipleri farklı yapı ve cinslere sahip olan köpeklerinin eğitimlerine dikkat etmelidir. Köpeklerde oluşan ısırma davranışının alışkanlık kazanmaması için diş oyuncağı ya da farklı bir oyuncaktan yardım alınabilmektedir. Köpeklerin diş çıkarma döneminde ağız kokusu olduğu da unutulmaması gereken bir gerçektir.

Yavru Köpeklerin Dişlerinin Çıkması

Minik köpeklerde dişleme dönemi süt dişlerinin çıkması anlamına gelmektedir. Köpekler diş çıkarırken ne yapılmalı ya da buna benzer sorular yavru köpek sahipleri tarafından sorulmaktadır. Bu soruya verilecek ilk yanıt, köpeklerin diş çıkarırken zorlanmaması için gerekli eğitimlerin tamamlanmasıdır. Eğer köpek ısırma davranışında bulunursa ilk olarak kaçma eğilimi gösterecektir. Kaçma eğilimi köpeğin hem annesi ile hem de kardeşleri ile davranış şeklini etkileyecektir.

Yavru köpekler zaman içerisinde kazandıkları belli başlı dürtüler ile ısırma davranışlarının yanlış olduğunu öğrenecektir. Dürtüler genel olarak aile ve kardeşlerden kaynaklı oluşmaktadır. Ailesinden bağımsız büyüyen köpeklerin sahiplerinin üzerine daha fazla sorumluluk düşmektedir. Yavru köpeklerde görülen yanlış davranışların ortadan kalkmaması bu köpeğin karakteri haline gelecektir. Bu da ısırmanın alışkanlık haline gelmesine ve daha pek çok olumsuz duygunun barınmasına neden olacaktır.

Köpeklere Isırma Eğitimi Verilmesi

Köpeklerde ısırma konusunda eğitim verilir iken ödül ve ceza yönteminden yararlanılabilmektedir. Bu yöntemden yararlanılır iken köpek sahiplerinin köpeğe sert davranmaması gerekmektedir. Sert ya da kızgın hareketleri sezebilen köpeklerde olumsuz psikolojik etki ortaya çıkacaktır. Köpekler diş çıkarır iken aşağıda yer alan maddelerden yararlanılabilmektedir:

  • Köpekler yaşadıkları yeri sahiplenerek orada güvende olduklarını hissetmektedir. Bu köpeklerde bir çeşit kendini koruma içgüdüsüdür. Güvende olan köpeklerde ısırma ihtimali düşecektir. Eve gelen yavru köpek için ilk etapta evi tanıtmak son derece önemlidir. Evde yaşayan köpek ile bağın geliştirilmesi köpeğin psikolojisinde olumlu bir etkiye neden olmakta ve köpeklerin zarar görmemesine engel olmaktadır.
  • Köpeklerde ısırma eğilimi, diş çıkarma boyunca farklı şiddetlerde devam etmektedir. Bu neden ile köpeklerin sahiplerinin eğitimde kararlı olması ve sabırlarını tüketmemesi gerekmektedir.
  • Yavru köpeklerde 8 hafta önce ailesinden ayrılmama son derece önemlidir. Bu dönemden daha küçük iken alınan yavru köpekler anne ve kardeşlerini özleyecek ve psikolojik açıdan kötü hissedecektir.
  • Köpeklerde ilk eğitim anne yanında başlamaktadır. Bu nedenle köpeklerin ilk iki ay annesi ile zaman geçirmesine izin verilmelidir.
  • Yavru köpeklerin ısırma eğitimlerinin kolaylaştırılabilmesi için çiğneme oyuncaklarından yardım alınabilmektedir. Yavru köpek için en uygun oyuncak seçilir iken köpek sahiplerinin köpeklerini gözlemlemesi ve ona uygun bir seçim yapması gerekmektedir.
  • Eğitim sırasında köpek sahipleri köpekleri ile ilişkilerini güçlendirmek için onlara elleri ile mama yedirebilmektedir. Bu durum köpeklere iyi gelerek saldırgan olmalarının önüne geçecektir.
  • Yavru köpeklerin diğer köpekler ile arkadaş olması ve sosyalleşmesi eğitim için gereken bir adımdır.

Köpeklerin Isırma Sorununun Çözülmesi ve Şiddetin Belirlenmesi

Köpeklerde ısırma şiddeti ile ilgili eğitim verilir iken genel amaçlar belirlenmelidir. Bazı köpeklerin oyun oynama geleneği ısırmaya dayanmaktadır. Bu nedenle eşyalara zarar vermeyecek şekilde ağızları ile bastırabilmektedir. Ancak bazı köpeklerde şiddet eşiği yoktur. Köpek eğitimlerinde izlenen 5 temel aşama aşağıdadır:

  • Köpekler eli koklamayı ve yalamayı sevmektedir.
  • Köpekler dişleri hissedecek şekilde cisimleri ağza almaktadır. Bu durumda el ağza alınsa bile acımayacaktır.
  • Köpeklerin el üzerinde bıraktığı etki sonrasına biz ağrı ya da kızarma oluşmamalıdır.
  • Köpekler can acıtıcı şekilde ısırma eğilimindedir. Ancak bu durum yaralanma oluşturmayacaktır.
  • Köpeklerin deride ayrılma oluşturarak ısırması acı ve ağrıya neden olacaktır.

Köpeklerin Ağız Sağlığı

Köpeklerde ağız ve diş sağlığı konusu önemsenmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Köpeklerde ağız sağlığına dikkat etmek, dişlerinin çürümesine engel olacaktır. Köpekler diş çıkarırken ne yapılmalı gibi bir soruya verilecek yanıtlar arasında ağız sağlığına dikkat edilmeli yanıtı da yer almaktadır. Köpeklerin ağız sağlığına küçük yaşlardan itibaren başlanmalı ve alışkanlığa dönüştürülmelidir. Köpeklerde ağız bakımı için şu maddelerden yararlanılabilmektedir:

  • Köpekler beslenir iken uzun süre yumuşak gıdalar kullanılmamalıdır. Bunun nedeni yumuşak yapılı ürünlerin köpeklerde diş taşı oluşturma ihtimalidir.
  • Köpeklerin beslenmesinde kemik kullanılması dişlerde kırılmalara neden olabilmektedir. Bu durumun temel nedeni kalsiyumdur.
  • Köpeklere özel alınan mamalarda diş sağlığının korunması ile ilgili maddeler yer almalıdır.
  • Yavru köpeklerde diş bakımı yapılır iken haftada bir ya da iki olacak şekilde başlanmalıdır. Bu durum alışkanlık haline getirilmeli ve köpeğin bu durumu kabullenmesi sağlanmalıdır.
  • Köpeklerde ağız ve diş sağlığının olumsuz şekilde ilerlemesi bazı kalp ve sinir rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle köpeklerin sık sık muayeneden geçirilmesi en iyisi olacaktır.

Ayrıca Bakınız: Köpekler Sahiplerini Nasıl Tanır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.