İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpek Eğitimi Aşamaları Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 29-07-2022

Köpek Eğitimi Aşamaları Nelerdir?

Köpek eğitiminde aşamalara önem verilmesi köpek eğitiminin başarı ile tamamlanması anlamına gelir. Bu sebep ile de köpek eğitimi verilirken en doğru yöntemler ile hareket etmek gerekir. Köpek eğitimi veren kişinin tüm bu süreç boyunca sabırlı kalması önemlidir. Köpek eğitimi aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpek ile bağ kurmak
  • İtaat eğitimine geçmek ve tasmalı eğitim vermek
  • İtaat eğitiminde ileri seviyeye geçmek ve tasmasız eğitim vermek
  • Köpeğin özelliklerine ve hedeflere göre yeni eğitim başlıkları belirlemek

Köpek eğitiminde itaat ve komut süreci önem taşır. Temel düzey itaat eğitimi ile köpeğin tasma takmasından basit komutlara tepki vermesine kadar olan süreç öğretilir. İleri düzey itaat eğitiminde ise tasmasız eğitim verilir ve içerisinde birçok farklı eğitim alanı daha bulunur. Köpeklere eğitim verildiğinde köpeğin tüm süreç boyunca ödüllendirilmesine, dinlendirilmesine ve zorlanmamasına da dikkat edilmelidir.

Köpek Eğitiminde Birinci Aşama Nedir?

Köpek eğitimi ilk aşama köpek ile bağ kurmayı gerektiren aşamadır. Tanışılması, bağ kurulması, sevgi oluşturulması gibi hedefler doğrultusunda hareket edilir. İlk aşama kritik bir aşamadır ve bu aşamada köpek ile doğru şekilde bağ kurmak değerlidir. Köpek ile bağ kurulmasının ardından köpeğe ne için eğitim verileceğinin belirlenmesi gerekir. Eğitimin bir amacının olması içeriğin daha net olmasını sağlar ve aynı zamanda köpeğin eğitimde başarılı olmasına da etki eder. Bu sebep ile de köpek eğitiminde hedefin belirlenmesi önemlidir. Bu aşamadan sonra diğer aşamalara geçmek daha kolay olacaktır.

Köpek Eğitimi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpek eğitiminde bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğitimin hedefinin belirlenmesi
  • Eğitimin köpeğin yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu ve cinsiyetine göre şekillendirilmesi
  • Ödüllendirmeye ağırlık verilmeli
  • Ceza sistemi olmamalı
  • Her davranış tekrarında aynı sonuç ile karşılaşması sağlanmalı
  • İtaat aşamasında öğretilen komutlarda pratik ve tekrar sayısına özen gösterilmeli

Köpeğe eğitim verilirken bu aşamalara özen gösterilmelidir. Köpek eğitiminin verildiği süre boyunca mümkün olduğunca cezadan kaçınılması önerilir. Zorlu bir eğitim süreci geçiriliyor ise ceza uygulanmasına izin verilebilir ancak bu ceza köpeğe zarar vermemelidir.

Köpek eğitiminde köpeğe sert davranmamak, acı çektirmemek ve zarar vermemek önem taşır. Bu sebep ile de köpek eğitiminde köpeğin can ve ruh sağlığı için pozitif yönlere odaklanılması daha doğrudur. Bu pozitif nokta ise köpeğe sevgi göstermek, ödül maması vermek ve diğer ödüllendirme yöntemleri olarak belirlenmiştir.

Köpeklerde Eğitiminin Köpek Kaç Yaşındayken Başlatılması Uygundur?

Köpek eğitiminin başlama yaşı çoğunlukla 12. haftadır. Köpek eğitiminin verilmesi için yavru köpeğin 3 aylık olmasının beklenmesi önerilir. 3 aylık dönem öncesinde köpeğin gelişimi ve öncelikleri daha farklı olmaktadır. Bu sebep ile de 3. ay itibari ile köpek eğitimi başlatılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Köpeğin yaşı, sağlık durumu ve diğer unsurlara bağlı olarak köpek eğitimine başlama zamanı ve yaşı da değiştirilebilmektedir. Eğer köpek yavru ise 12 aylık olduktan sonra eğitim verilmeye başlanabilir. Kalıcı sonuçlar almak için 12 haftalık (3 aylık) sürecin beklenmesi uzmanlar tarafından da önerilmektedir. İlk üç aylık süreçte köpek eğitimi öncesinde köpek ile bağ kurulması ve oyun oynanması önemlidir.

Hassas davranılması ve köpeğin ihtiyaçlarına önem verilmesi de eğitime başlandıktan sonra bağ kurmayı daha kolay bir hale getirmektedir. Bu sebep ile köpek eğitiminde eğitimi veren kişinin de davranışları önem taşır. Başlama yaşında önemli kriterlerden biri de 18 aylık olunan dönemdir. Köpek 18 aylık olduktan sonra temel ve ileri düzey koruma eğitimleri verilebilmektedir. İleri düzey itaat eğitimi verilmesi için genellikle köpeğin 18 aylık olması beklenmektedir. Köpek eğitiminde köpeğin yaşına göre eğitime yön vermek doğru bir hamledir.

Kimler Köpek Eğitimini Verebilir?

Köpek eğitimini veren kişiler bu konuda uzman olan kişiler olabileceği gibi köpek sahipleri de olabilir. Eğer köpek sahipleri bu konuda zorlanıyor ise eğitimi sürdürülebilir kılmak adına profesyonel köpek eğitmeni olan kişilerden destek alınabilir. Alanında iyi olan kişilerden destek alınabileceği gibi sabırlı ve eğitim için uygun olan köpek sahipleri de eğitimi verebilirler. Köpeğe eğitim verilirken birçok kişi sahibi tarafından verilmeyen eğitimin başarılı olmayacağını düşünmektedir. Ancak bu durum tamamen yanlış olmasa da iyi örneklerin unutulmaması gerekir.

Profesyonel eğitmenler tarafından verilen köpek eğitimlerinde köpek ve köpek sahibi arasındaki iletişimi de arttırmaktadır. Köpek eğitmeni çoğu zaman kendini otorite olarak göstermemekte ve köpeğin sahibi olan kişi ve / veya kişileri de sürece dahil etmektedir. Dolayısı ile köpek eğitimi verilirken başarılı sonuç isteyen ya da eğitimi verirken zorlanan kişiler profesyonel eğitmen desteğinden yararlanılabilmektedir.

Köpeklere Hangi Eğitimler Verilebilir?

Köpeklere verilen eğitimler köpeğin ihtiyaçlarına ve hedeflere göre değişebilmektedir. Hedefler çoğunlukla köpeğin sahibi tarafından belirlenmektedir. Köpeğe hangi komutlar öğretilmek isteniyor ya da hangi amaçlar belirlenmiş ise ona göre eğitim planlanabilir. Köpeklere verilen eğitimler genellikle şunlardır:

  • Tuvalet eğitimi
  • Komut eğitimi
  • İtaat eğitimi
  • İleri düzey itaat eğitimi
  • Sosyalleşme eğitimi
  • Narkotik eğitimi
  • Şov eğitimi
  • Alan koruma eğitimi
  • Kişi koruma eğitimi
  • Arama ve kurtarma eğitimi
  • Aktörlük eğitimi

Köpek eğitimi başlıkları arasında yer alır. Aynı zamanda rehberlik yapabilmeleri içinde rehber köpek eğitimleri verilebilmektedir. Bu eğitimler köpeklerin cinsine ve karakter yapılarına göre değişebilmektedir.

Ayrıca Bakınız: En Yaygın 5 Köpek Davranış Sorunu


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.