İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedim Diş Çıkarıyor, Ne Yapmalıyım?

PET BİLGİ

By melissa1 | 28-10-2022

Kedim Diş Çıkarıyor, Ne Yapmalıyım?

Diş çıkaran kediler genellikle yavruluk döneminden yetişkinlik dönemine geçiş sürecinde bakıcılarına sıkıntılı bir dönem yaşatabilirler. Kedi sahipleri özellikle yavru kedilerde geçici ve kalıcı dişlerin çıkma sürecini iyi bir şekilde yönetmelidir. Bu nedenle uzmanlar ve veterinerler, kedim diş çıkarıyor durumunda oluşan kaşıntı ve diğer problemlere karşı kedi sahiplerini uyarmaktadır. Evde ilk defa kedi bakıyorsanız ve kedinin diş çıkarmasıyla ilgili yeterli deneyiminiz yoksa bu yazımızdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Kedilerde Geçici Dişler Ne Zaman Çıkar?

Yavru kedilerde geçici dişler, doğuştan gelen keskin yapıdaki dişlerdir. Bu dişlerin görülmesi ortalama 2 ile 4 haftalıkken gerçekleşir. Yavru kedilerdeki kesici dişlerin ardından köpek dişi olarak tanımladığımız sivri dişler çıkar. Bunun ardından premolar dişler çıktıktan sonra yavru kedi 6 ila 7 haftalık olduğunda geçici dişlerinin tamamı çenesindeki yerini alır. Kedi ırklarında bazı farklılıklar gözükse de yavru kedilerde 1.5 aylık dönemden 3.5 aylık döneme kadar toplamda 26 adet diş çıkar.

Özellikle yavru kediler, geçici dişleri çıktığında huzursuz olabilirler. Bu sürecin kedi sahipleri tarafından en iyi şekilde yönetilmesi gerekir. Kedilerin hemen hemen tamamında diş çıkarma ve değiştirme döneminde kedi sahiplerini olumsuz etkileyen bazı davranışlar görülür. Diş çıkaran kediler iştahsızlık, ateş ve ağız kokusu gibi belirtiler gösterebilir. Bazen de geçici dişlerin yerine kalıcı dişlerin çıktığı dönemde kedinin ağzının içinde hafif kanamalar meydana gelir. Doğal kabul edilmesi gereken bu belirtilerin kedi sahipleri tarafından yakından takip edilmesi ve sürecin gözlemlenmesi önemlidir.

Kedilerin Dişine Bakılarak Yaşı Bilinir mi?

Kedinizin dişine bakarak yaşını anlamak için uzman olmanıza gerek yoktur. Yavru kedilerde geçici ve yetişkin kedilerde kalıcı dişlerin yapısına bakarak kedinin kaç yaşında olduğu tahmin edilir. Kedilerde molar diş olarak adlandırılan diş yapısı çıktığında çenedeki diş sayısı 30 adede yükselir. Molar dişler kedilerin 4-5 aylıkken çıkardığı kalıcı dişler olduğu için kedinin yaşını bunlara bakarak az çok tahmin etmek mümkün. Örneğin kedinin ağzında 26 adet diş varsa henüz 5 aylık olmamıştır.

Kedilerde Kalıcı Dişler Ne Zaman Çıkar?

Kedilerde kalıcı diş çıkma zamanı, geçici dişlerin doğal süreçte dökülüp yerine yeni dişlerin gelmesini kapsar. Bu sayede kedinin çenesindeki diş adedi korunmuş olur. Öte yandan diş dökme işlemi çok hızlı bir süreç olduğu için bazı kedi sahipleri tarafından fark edilmez. Bu durumu fark eden kedi sahipleri ise doğal bir süreç yaşandığını bilerek panik yapmamalıdır. Yavru kedim diş çıkarıyor durumunda kalıcı dişlerin 12 ile 16. haftalar arasında ortaya çıktığı görülmektedir. Köpek dişi olarak bildiğimiz sivri dişlerin kalıcı olanları ise 16. ile 20. haftalar arasında çıkar.

Kedilerin diş değiştirme süreci zahmetli ve sorunlu geçer. 3-4 aylıkken yavru kedilerin diş değişimi başlar. Bu süreçten itibaren çenede diş kaşıntısı yoğun bir şekilde hissedilir. Dolayısıyla yavru kedinin oyun oynarken bile sahibini ısırmaya veya çiğnemeye çalışmasının temel sebebi budur. Bazı kedilerde 1 yaşına kadar devam eden bu süreçte kediyi ısırma ve çiğneme eylemine alıştırmamak gerekir. Özellikle sevildiği zaman karşılığında parmak veya el ısırmaya alışan kediler, yetişkin olduğunda da bu davranışı gösterme eğilimine girerler.

Kedilerin Diş Kaşıntısı Neden Olur?

Kedinin diş kaşıntısı arkasındaki temel sebep geçici dişlerin yerine kalıcı dişlerin çıkmasıdır. Evde bakımını üstlendiğiniz kedinin diş kaşıntısı yüzünden sık sık elinizi veya farklı cisimleri ısırmaya çalıştığını fark edebilirsiniz. Bu tür süreçlerde özel olarak satılan diş kaşıntısını giderme oyuncaklarının kullanımı tavsiye edilir. Kedinin diş kaşıntısı, kalıcı dişlerin çıkma durumuna göre çok şiddetli veya çok kısa süreli olarak meydana gelir. Bu duruma kedinizin hareketlerini gözlemleyerek karar verebilirsiniz. Ayrıca kedinin diş çıkarma sürecinde yoğun diş kaşıntısına ek olarak iştahsızlık ve yüksek ateş gibi şikayetler de görülmesi doğaldır.

Kedilerde Diş Kaşıntısına Pratik Çözümler

Kedinin diş kaşıntısına çözüm arayanlar aynı zamanda kedinin diş çıkarma döneminde neler yapması gerektiğini öğrenir. Beraber ortaya çıkan kaşıntı ve diş çıkarma belirtilerine müdahale ederken sabırlı ve sevecen bir tavır takınılması gerekir. Özellikle dişleri çıkarken kaşınan kedinin elinizi ve parmaklarınızı ısırma eğiliminde olduğunu unutmamanız gerekir. Bununla birlikte kedinizin diş kaşıntısı yaşadığını fark ettiğinizde şu tür pratik çözümler uygulayabilirsiniz:

  • Pet shop’larda satılan diş kaşıntısını gidermeye yarayan oyuncaklar oldukça faydalıdır.
  • Diş çıkarma döneminde olan kedinin diş yapısı belirli aralıklarla veteriner kontrolünden geçmelidir.
  • Kedinin karakterine ve uysallığına bağlı olarak dişlerini fırçalayın. Kedi diş macunu kullanarak ara sıra çıkan yeni dişleri fırçalamanız onu rahatlatacaktır.
  • Uzun süre yaş mama kullanmak kedinin sağlığını olumsuz etkiler. Tartar oluşumunu engellemek ve diş kaşıntısını önlemek için bu dönemde kuru kedi maması seçilmelidir.

Kedilerin diş çıkarma döneminde severken ısırma tepkisine izin vermemek önemlidir. Yavru kedinizi sevmek istediğinizde sizi ısırma ve çiğneme refleksi gösteriyorsa buna alışmaması gerekir. Kedim diş çıkarıyor durumunda bu hususa dikkat etmezseniz yetişkinlik döneminde de kedinizin ısırma davranışı geliştirmesine neden olabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kediler Depremi Hisseder Mi?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.