İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi, Nedenleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 03-01-2022

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi, Nedenleri

Kedilerde polikistik böbrek hastalığı yaygın bir sağlık sorunudur. Kedilerinizin böbreklerini korumak yaşamları açısından son derece önemlidir. Kedilerde böbreklerin işlevi, vücuttaki kan basıcı kontrol altına alınarak dolaşımın düzenli olmasından sorumludur. Bağışıklık sisteminin en önemli görevini yapan böbrekler hormonlar, enzimlerin ve kandaki kırmızı hücrelerin üremesini etkiler. Kandaki atıkların da vücuttan uzaklaştırmayı da sağlar. Bu nedenler kedilerde böbrek yetmezliği yaşanması diğer organlarında çalışmasını tetikleyerek hayati tehlike yaşamasına neden olur.

Kedilerin yaşlanması ile pek çok hastalığın çıkması gibi böbreklerin de artık görevini yerine getiremediği görülebilir. Bu durum geçici ya da kalıcı hastalıklara yol açar.  Erken teşhis ile kedilerde böbrek yetmezliği tedavi edilebilir. Fakat kedinin yaşı ve başka sağlık sorunlarının olması durumu daha kritik hale getirecektir. Gelin kedilerde polikistik  böbrek hastalığı tedavisi, kedilerde böbrek yetmezliği nedenleri neler yazımızın devamında öğrenelim….

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı Nedenleri

Kediler doğduklarında böbreklerinde içi su dolu kistler bulunur. Bu kistlerin zamanla artması böbrekteki diğer dokulara zarar vermeye başlar. Böylelikle böbreklerde soruna neden olur. Pek çok kist olacağı gibi tek bir tane büyük çapta bir kistin varlığı da söz konusudur. Böbreklerin fonksiyonunu bozan kistler vücuttaki diğer görevlerin tamamıyla yapılmasını engeller.

Kedilerde polikistik böbrek hastalığının nedeni genetik olmasıyla üremeyle beraber diğer kedilere de geçer. İran kedileri polikistik böbrek hastalığına yakalanma riskleri %80’dir. Çünkü kalıtsal olarak bu hastalığı taşıdıkları için iki İran kedisinin çiftleşmesi ile yavruları da etkileyecektir. Polikistik böbrek sorununa neden olan gen PKD1 bir mutasyona uğraması sonucu ortaya çıkar. Mutasyonun nasıl oluştuğu henüz kesin olarak teşhis edilememiştir. Kedilerde böbrek kistlerinin artmasının kalıtsal, yeme bozuklukları ve çevresel etkenlerin olduğu belirlenmiştir. Vücut içinde oluşan herhangi bir enfeksiyon için kullanılan ilaçların da polikistliğe yol açar. Bu yüzden bilinçsiz ilaç kullanımı ve antibiyotik kesinlikle kullanmamanız son derece önemlidir.

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı Belirtileri

En yaygın görülen semptomları arasında yemeden kesilme, hareketlerde azalma, aşırı su içme isteği sonucu sık tuvalete çıkmasıdır. Bu da diğer böbrek sorunlarında daha zor ayırt edilmesine yol açar. Belirtileri başka hastalıkların neden olacağı işaretler olduğu için ilk bakışta teşhis koymak zordur. Birkaç tetkikler sonucu polikistik sonucu ortaya çıkar. Kistlerin büyümesi ya da artmasıyla böbreklerin tükenmesine kadar fark edilmeyebilir. Kedinizin karnını okşadığınızda elinize sert yumrular gelip gelmediğini kontrol edin. Aksi takdirde kistlerin karnında şişkinlik yapması daha çok büyümesi ile olur. Bu da tedavi için geç kalınmasına ya da tedavinin daha uzun sürmesine neden olur.

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığının Yaygın İşaretleri

  • Aşırı su içme,
  • Sık tuvalete çıkma,
  • Yemeden kesilme,
  • Halsizlik-bitkinlik,
  • İdrarında kan görülmesi
  • Tansiyon yükselmesi,
  • Kusma,
  • Kan basıncının yükselmesi,
  • Sürekli uyku haline neden olan patolojik bir durum letarji
  • Ani kilo kayıpları,
  • Stres- depresyon

Yukarıda saydığımız belirtiler ile PKD olduğu ne yazık ki ilk aşamalarda anlaşılamamaktadır. Kedinizin sürekli tuvaletini yapması, yemeği reddetmesi, orantısız tansiyon, kedilerde kusma gibi işaretler direk o kedinin polikistik böbrek sorunu yaşadığını göstermez. Bu nedenle iyi bir veteriner hekime götürmeniz son derece önemlidir. Yapılacak birtakım laboratuar testleri ile kedilerde PKD tehiş edilmiş olacaktır.

 Polikistik Böbrek Hastalığına Yatkın Kedi Irkları

Kalıtsal olarak bazı kedi ırkları doğdukları andan itibaren genlerden dolayı o hastalığı yaşamak zorunda kalırlar. Polikistik böbrek hastalığı da aşağıdaki kedi ırklarını diğer kedilerden daha çok etkiler. Bu nedenle çiftleştirmeden önce bu ırkların veteriner kontrolü yapılmalıdır.

  • İran Kedisi,
  • British Shorthair,
  • Exotic shorthair,
  • Maine Coon,
  • Scottish Fold,
  • Ragdol,
  • Chincilla

Yukarıdaki kedi ırkları Polikistik böbrek hastalığını kalıtsal olarak taşıdıkları için aynı cinsler birbirleri ile eşleşmemeleri gerekir. Kalıtsal olarak bu hastalığı taşımayan başka bir cinle çiftleşmelerine izin vermelisiniz.

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı Teşhis Edilmesi

Hastalığın teşhis edilmesi için radyografi, ultrason çekilir. Kedilerin üriner sisteminin durumunu anlamak için idrar yollarının tahlili için ürogram çekilir. Böbreklerde kist teşhis etmenin en güvenilir yolu ultrasonografi çekimidir. Bununla kesin teşhis konulur. 6 aylıktan sonra özellikle polikistik böbrek hastalığına yatkın ırkların başında gelen İran kedisi sahiplendiyseniz bu aylarda kontrol ettirmelisiniz. Fiziksel muayene sırasında kistlerin büyükleri tam olarak anlaşılmaz. Bu nedenle 1 yaşına kadar rutin kontroller yapılması iyi olacaktır.

Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığının Tedavisi Var mı?

Hastalığın nedenleri ve tedavisi hakkında kesin bir çözüm bulunamamıştır. Sadece belirtileri azaltmak için destekleyici takviyeler kullanılmaktadır. Kedinin yaşı ve hastalığın hangi aşamada olduğuna göre tedavi uygulanacaktır. Tedaviye destekletici ilaçlar, antibiyotik ve probiyotikler verilir. Böbrek hastalığı yaşayan kediler için özel mamalar alınarak diyetine dikkat edilmelidir. Protein, lif ve omega-3 bakımından zengin yağların içerdiği kedi mamaları kullanmalısınız. Bazı tanılarda kistlerin içindeki sıvı boşaltılır. Sıvı tekrar dolana kadar böbreklerdeki şişlik ve baskı diğer organları etkilememesi için zaman kazanılır. Veteriner hekiminiz böbrek yetmezliğini önlemek ve yavaşlatmak için birtakım ilaçları reçete edecektir.

 Kedilerde Polikistik Böbrek Hastalığı Önlenir mi?

Bu hastalığın önlenmesi için kalıtsak olarak bu polikistik böbrek hastalığına yatkın genlere sahip ırkların birbirleri ile çiftleştirilmemesi gerekir. PKD1 değerleri göz önünde bulundurularak risklerin önüne geçilmesi için bu geni taşımayan kedilerle çiftleşmelidir. Kedilerde polikistik böbrek hastalığı önlenemez. Fakat hastalığın yavaşlaması ve kedinizin daha rahat yaşam sürmesi içi belirtileri azaltarak yaşamına katkıda bulunabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Böbrek Yetmezliği Teşhis ve Tedavi Yöntemi


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.