İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Parazit Belirtileri ve Nedenleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 01-04-2021

Kedilerde Parazit Belirtileri ve Nedenleri

Kedilerde parazit, evcil hayvan sahiplerinin rutin kontrollerinden biridir. Her kedinin farklı özelliklere sahip olması, beslenmesi gibi değişik deneyimler gerektirir. Bu yüzden kedinizin mamasından, temizliğine ve hastalığına kadar kedi sahiplerinin bilgi sahibi olması gerekiyor. Böylece kedinizin yaşayacağı sorunları en aza indirip kısa zamanda sağlığına kavuşmuş olurlar. Kedilerde parazit problemi, mevsimsel dönemlerden geçerken yaşanıyor. Özellikle sıcak yaz aylarında parazitlerde çoğalma görülmekte. Rutin kontroller yapılırsa iç-dış parazitleri aksatılmadığı takdirde kedinizi parazitlerden korursunuz.

Kedi paraziti, iç ve dış parazit olarak sınıflandırılır. Kedilerde iç parazitler, vücudun içinde yer alan organlara ve çeşitli dokulara yerleşerek yaşayan ve yaşamını olumsuz etkileyen parazit çeşididir. Kedilerde dış parazitler ise, vücudun içine girmeden deri üzerinde ve tüy köklerine hedef alarak olumsuz etkilere neden olur. Örneğin Tenya bir iç parazit türüdür. İç parazitler, kurumuş parçalar bırakarak vücutta yayılır. Çoğu kedi bu parazitlerde rahatsızlık duymaz. Fakat kaşıntı ile ortaya çıkan bu sorun salyalarına karışarak alerjik etki gösterdiğinde fark edilir. Kulak uyuzu, kene ve pire gibi parazitler kedilerde görülüyor. Bazı parazitlerde mantar ve maya gibi parazit sorunları da doktor muayenesi olmadan anlaşılmaz.

 Kedilerde Dış Parazit

Kedinin vücuduna girmeden cilt yüzeyinde ve tüylerinin arasında yerleşen parazit çeşididir. Bu parazit türü kedinin yaşamını olumsuz etkiler. Kedilerde dış parazit olarak en çok rastlanılan türler; bit, kene ve pire kedinizin derisini üzerinde yaşayan organizmalardır. Kedinin derisi ve tüylerinin arasında gezinen parazitler kan ile beslenirler. Bu parazitlerin en çok yerleştiği bölge bel ve ense bölgesidir. Farklı parazit türleri değişik belirtiler gösterir. Fakat ortak belirtiler takip edip tedavinin daha hızlı sonuçlanması sağlanır. Kedinizde fark ettiğiniz deri yüzeyindeki kızarık ve kaşıntılar en belirgin belirtilerdir. Bu belirtilerden sonra tüylerde matlaşmaya da yol açmakta.

Kedilerde Dış Parazitlerin Bulaşma Yolları

Bazı parazit türleri çıplak gözle fark edilmesi mümkün. Bunlardan bazıları; kene, bit ve pire. Bu parazitler kedinin vücudunda uzun süre kalırsa farklı sağlık sorunlarına neden olur. Örneğin uzun süre parazitlerle yaşayan kedilerde bağırsak parazitleri meydana gelir. Yavru kedilerde bu durum kansızlığa kadar yol açar. Her durumda veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekiyor. Kediler için üretilen pire tasmaları ya da özel damlalar ile bu parazitlerden kısa bir sürede kurtulabilirsiniz.

Kedilerde dış parazitler:

Kedilerde Pire

Parazit türü olan pireler; sürtünme, vücut sıcaklığı, kedi kokusu yoluyla bulaşabilir. Uyku halindeki larvalar daha sonra pire haline gelir. Kedinizin kanında beslenmek için derisine nüfuz eder. Pireler aynı zamanda diğer hayvanlardan ve çevresel faktörlerden de bulaşır. Fakat her zaman kaşıntı belirtisi göstermezler. Pireleri fark etmek için kedinizin bacağındaki pire atıklarına bakabilirsiniz. Siyah benekler görürseniz bunun pire pislikleri olduğunu bilmelisiniz.

Pireler geceleri aktif hale geçer. Yoğun bir deri kaşıntısına yol açar. Kulak akarı yaşayan kedilerin kulak çevresinde kir oluşur. Bu kirler döküntüye neden olur. Akarlar anneden yavruya geçerek sorun yaratır. Pire öldürücü ilaçlar ile kedinizi pirelerden kurtarabilirsiniz.

Kedilerde Bit ve Mantar Sorunu

Genellikle nadiren de olsa kedilerde bit sorunu görülmektedir. Kedinin tüy köklerinde görülen dış parazit türlerinden biridir. Mantar aslında parazit değildir. Fakat mantar enfeksiyonu yaygın olarak yaşanır. Aynı zamanda enfekte kediden diğer hayvanlara  hatta insanlara geçer.

Kedilerde Dış Parazit Tedavisi

Kedilerde dış parazitlerin temizlenmesi ense damlası olarak bilinen uygulama kullanılıyor. Bu damlaları düzenli kullanarak kedinizde pireler, bit, pire yumurtası ve larvaların gelişmesine engel olursunuz. Damlaların koruyucu özellikleri 2 aydır. Enfeksiyonun yoğunluğuna göre ve yaz mevsiminde bir ay kullanımı etkili sonuç verecektir. Bu yüzden damla işlemi ayda bir tekrarlamalısınız. Kedilerde en yaygın dış parazit türü yuvarlak solucanlardır. Yetişkin kedilerde yuvarlak solucanların oluşturduğu enfeksiyonları gözden kaçırabilirsiniz. Yetişkin kedilerde bu solucan kendini çok belli etmez. Yavru kedilerde solucan oluşması orta ya da şiddetli belirtiler halinde mevcut. Tedavi edilmezse ciddi sonuçlara neden olur.

Kedilerde İç Parazit Hastalığı

Kedilerde iç parazitler sessiz ve etkili şekilde seyreder. İç parazitler bulundukları hayvanın içinde barındıkları koşula göre uyumlu hareket ederler. Çünkü iç parazitlerin hayatta kalması canlının hayatına bağlıdır. Kedilerin bir çoğu yaşamlarının bir bölümünde  sindirim sistemi iç parazitler tarafında enfekte olmuş olur. Kedilerde çok yaygın görülen bir parazittir. Bu nedenle kedinizin iç parazit kontrollerini yaptırarak sağlığını korumalısınız.

Kedilerde İç Parazitlerin Bulaşma Yolları

Kedinizin çeşitli belirtiler gösterdiğinde kedilerde iç parazit sorunu yaşanması ihtimaldir. Parazitler çok çabuk ürerler. Bu yüzden kedinizin yaşamını da olumsuz etkilerler. Enfeksiyonun tipine göre kedinizin göstereceği belirtiler değişiklik gösterir.

Kedilerde iç parazit belirtileri:

  • Kedilerde yavruluk döneminde oluşacak iç parazitler sonucunda gelişim geriliği yaşanmakta.
  • Raşitizm hastalığına maruz kalabilirler
  • Kedilerde ishal, kusma görülmesi
  • Kedinizin tüylerinde seyreklik, mat tüyler
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Sıvı kaybı

Yukarıda belirttiğimiz işaretler kedinizi zamanla zayıflatacaktır. İç parazitler özellikle  kedileri bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıklara karşı dirençsiz bırakır. Hijyene dikkat edildiği sürece ev kedilere bu sorunlara maruz kalmazlar.

Kedilerde İç parazitler:

Her kedide iç parazit belirtisi farklı şekilde kendini belli eder. Bu yüzden kedinizi gözlem altında tutarak olağan dışı bir davranış sergiledikleri zaman bu durumun altında yatan soruna daha yakından bakmalısınız.

Kedilerde kurtların oluşumu: Bu parazitler, kedilerin dışkılarında yer alırlar. Düz ve yuvarlak şekilde görülebilirler. Özellikle kedilerde tenya yaygın görülen bir kurt tipidir.

Yuvarlak solucanların oluşumu: Genellikle erişkin kedilerde rastlanır. Kedilerde en çok etki bırakan parazit türüdür.

Bağırsak kurtları: Kedilerin ince bağırsağında yer alır. Bu parazitler yumurtalarını dışkı yoluyla bulaştırır. Kedinizin bulunduğu çevreyi etkileyen bağırsak kurtları insanlara da bulaşma riski vardır. 5 yıl boyunca bulaşıcı etkiler vardır.

Kedilerde kancalı kurtların oluşumu: Yuvarlak kurtlara göre az yaygın olan kedilerde iç parazit türü olan kurtlardan biridir. Fakat bu kurt çeşidi kedinin  bağırsak duvarından ve kanından beslenmektedir. Bunun sonucunda kedinizde kan kaybına yol neden olur.

Kedilerde İç Parazit Tedavisi

İç parazit tedavisi için tablet veya enjeksiyon tedavisi uygulanmakta. İç parazit aşısı olan bir kedi 3 ay boyunca parazitlere karşı korunuyor. Bu yüzden üç ayda bir aşılarını tekrarlamanız gerekir. Kedilerde iç parazit tedavisi veteriner hekiminizin reçete yazdığı ilaçlar veriniz. Aşı dışında bir de kedinin çevresini de temiz ve bakımlı tutmanız önemlidir. Kedinizin vakit geçirdiği  yerlerin temiz tutulması iyi olur. Kedilerde iç parazit belirtileri zaman zaman dışkı kontrolü yapılarak bulunmakta. Özellikle kedinin rutin veteriner kontrollerini yaptırmayı unutmayınız.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.