İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Konjonktivit Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 01-09-2022

Kedilerde Konjonktivit Neden Olur?

Kedilerde konjonktivit göz küresinin dışını, göz kapağının içini kaplayan mukoz membran iltihabına verilen isimdir.  Pembe göz görünümüne sahip bu hastalık bulaşıcı özellikleri ile ön plana çıkar. Kedilerde birbirlerine bulaşabilir. Kedilerde konjonktivit nedenleri şunlardır: Konjonktivit tipine bağlı olarak virüs, bakteriyel enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu hastalıkları

Kedilerde Konjonktivit'in Belirti ve Semptomları Nelerdir?

Konjonktivit'in belirti ve semptomları şunlardır: 

  • En belirgin semptomu göz akıntısıdır.
  • Gri, sarı, yeşil gatta koyu pas gibi kırmızı renkte olan göz akıntısı gözün iç kısmında pislik ve kızarıklık oluşturabilir. Bu durumdan gözlerin bir ya da her ikisi de etkilenebilir. Üst solunum yolu hastalıkları sonrasında burun akıntısının yanı sıra hapşırma gibi farklı belirtileri de ortaya çıkabilir.

Kedilerde görülen Konjonktivit tedavisi belirtilerini hafifletmek için gerçekleştirilir. Kedinizde solunum yolu hastalığı varsa veteriner hekiminiz bu hastalıkları da kolayca tedavi edebilir. Göz hastalığına neden olan enfeksiyon türü kedi herpes virüsü olarak bilinen FHV-1'dir. Hastalığın sebebinin ne olduğu belirlenirse hekiminiz bu virüsü rahatlıkla kontrol altına alır.  Hastalığın tekrarlanmasını önlemek için çeşitli ilaç ve tedavi yöntemlerine başvurarak oluşma riskini azaltabilirsiniz.

Kedilerde Konjonktivit Etkileri

Kedilerde konjonktivit etkileri özellikle kedinin göz konjonktivite kısmının iltihaplanması ve enfeksiyonu yangısının oluşmasıdır. Konjonktivite bakteriyel, viral enfeksiyonlar, travma, alerji, bağışıklık sisteminde görülen pek çok sağlık sorunu ve çeşitli iltihaplanmalar sonucunda oluşur. Alerji kaynaklı ortaya çıkan konjonktivit sorunu polenler ve koklama esnasında temas eden otlar, temizlik malzemesi gibi pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Göze herhangi bir steril olmayan yabancı malzemenin temas etmesi sonucu da oluşabilir. Diğer kedi ve canlıların göze teması, mikroorganizmaya bağlı olarak ortaya çıkan her türlü temas, kirli su ve uygun olmayan şartlarda gözlerin temizlenmesi gibi pek çok faktör de konjonktivite neden olur. Yavru kedilerde her gün ortaya çıkabilen bu hastalığın tedavisi zor olup herpes virüsü kedinin tüm yaşamı boyunca konjonktivit ve göz akıntısı gibi problemlerle karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.

Gözde konjonktivita kısmının kızarması, sulanması, akıntı gelmesi gibi çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Hastalığın şiddeti, patolojik özelliği, etkenin türü gibi pek çok sebep kızarıklık derecesini değiştirebilir. Aynı nedene bağlı olarak akıntının kıvamı, şiddeti ve rengi de hastalığın seyrini değiştirmektedir. Genelde hafif kızarıklık şeklinde başlayan konjonktivit zamanla kızarıklığı artırır. Daha sonra şeffaf akıntı şeklinde görülen konjonktivit müdahale edilmediği takdirde giderek şiddetlenerek daha sarımsı, koyu bir hal alır. Gözde kısılmaya sebep olan çeşitli kaşıntılı hallerle ortaya çıkan konjonktivit halsizlik, yüksek ateş, iştahsızlık gibi problemleri de ortaya çıkarabilir. Çeşitli etkene bağlı olarak gelişen farklı uygulamalar yapılarak tedavi edilen konjonktivit özellikle lokal göz ilaçları ile iyileştirilir. Alerji kaynaklı oluşan hastalık alerjiye karşı göz damlaları ile tedavi edilebilir. Hastalık,  doğmasal anomaliden kaynaklandı ise bu hastalığın çözümü operasyon ile anomalinin düzeltilmesi ile gerçekleştirilir.

Kedilerde Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde konjonktivitin belirtileri şunlardır:

  • Aşırı yanıp sönme
  • Aşırı göz sulaması
  • Göz çevresinde artan kızarıklık ve şişme
  • Gözleri kısmak ve kapalı tutmak
  • Beyaz ve sarıgöz deşarjı  
  • Gözüne sürtünme ve pençeleme

Kedilerde Konjonktivit Neden Olur?

Kedilerde konjonktivit oluşum nedeni virüs, bakteri, çevresinin tahriş edici maddelerden oluşması. Bulaşıcı tip olarak kabul edilen virüs kedi viral rinotrasit olarak bilinen kedi herpes virüsü tip-1 ‘dır. Hapşırma dâhil olmak üzere çeşitli solunum semptomlarına neden olan bu hastalık kediden kediye bulaşır.  Streptococci Staphylococci, Chlamydophila bakterileri kedilerin gözüne bulaşarak konjonktiviteye neden olur. Bu gibi enfeksiyonlar da kediden kediye yayılabilir. Küf, duman, toz, kötü hava kalitesi göze tahriş eden spreyler ve evdeki diğer şeyler kedinizin göz sağlığını etkileyerek konjonktivit’e neden olabilir. Kedinin gözlerine giren evcil hayvan, şampuan ve kir bile tahriş edici özelliğinden dolayı gözünü etkileyebilir.    Bunların hepsi bulaşıcı nitelikte olmayan konjonktivit problemine etki eden faktörlerdir.

Kedilerde Konjonktivit Tanısı

Kedilerde konjonktivit tanısı için kedinize tam bir fiziki muayene yaptırmalısınız. Genellikle konjonktivit solunum yolu hastalıkları ve diğer göz sorunları dâhil olmak üzere pek çok problemi de beraberinde getirir. Kedinizin gözünü iyileştirerek göz sağlığını korumak, başka göz problemlerinin olmadığından emin olmak için çeşitli testleri yaptırmanız gerekir. Özellikle yırtılma ve göz lekeleri testleri konjonktivit tanısı için tercih edilen yaygın araçlardır.

Kedilerde Konjonktivit Tedavisi

Özellikle Kedilerde konjonktivit tedavisi özellikle özel göz damlaları ile iyileştirilir. Konjonktivitin altında yatan ek tedavi yöntemlerine bağlı olarak bağışıklığı artıran antibiyotik, antienflamatuar steroid antibiyotik gibi ilaçların tümü hastalığın tedavisinde kullanılır. Sıcak ıslak bez yardımı ile kedinizin gözünü hassas şekilde silerek de rahatsızlığın etkisini ortadan kaldırabilir; etkilenen gözü kolayca temizleyebilirsiniz.

Kedilerde Konjonktivit Önleme için Neler Yapılmalıdır?

Kedilerde konjonktivit önlemek için şunları yapabilirsiniz.

  • Kedinizin çevresini temiz tutarak bulaşıcı olmayan konjonktivit tipini önleyebilirsiniz. Ancak bulaşıcı tipi konjunktivitis sorunu sadece ortamı temiz tutmakla önlenemez.
  • Enfeksiyon oluşumu yüksek konjektörün yayılımını azaltmak için kedilerinizi diğer kedilerden uzak tutmanız gerekir.
  • Bağışıklık güçlendirici takviyeler alarak kedinizin vücut, kemik, kas ve eklem sağlığını güçlendirip geliştirebilirsiniz.
  • Gözleri enfekte olan kedinize temas ettikten sonra ellerinizi bol duru su ile iyice yıkamanız gerekir.

Konjonktivit İnsanlara Bulaşır mı?

Konjonktivit'in insanlara bulaşması söz konusu değildir.  Bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan konjonktivit insanlar için bulaşıcı değildir. İnsanlar bulaşıcı konjonktivit kedilere dokunarak diğer kedilere yayabilir. Dokunduğunuz kedinin virüs ya da bariz konjonktivit problemi varsa enfeksiyöz konjonktivit tipine sahiptir. Kedilerde konjonktivit, virüs olup olmadığından emin olduktan sonra başka bir kediye dokunmadan önce her zaman ellerinizi yıkamanız önerilir. Kedinizin virüs ve bakterilere maruz kalmasını önlemek için ortamın steril kalmasına, enfeksiyon önleyici hastalık ve tedavi yöntemlerini uygulamaya özen göstermelisiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedi Tuvaleti Nasıl Temizlenmelidir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.