İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Karma Aşı :Kedilerde Karma Aşı Yan Etkileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 28-08-2021

Kedilerde Karma Aşı :Kedilerde Karma Aşı Yan Etkileri

Kedilerde karma aşı yavrunuz 8. ayına geldiğinde yapılması gereken en önemli aşılarından bir tanesidir. Sevimli yavrularımızın da biz insanlar gibi belirli virüslerden korunması için aşılara ihtiyacı vardır. Yavru kedilerimizin çekirdek ve çekirdek olmayan aşı türleri bulunmaktadır. Karma aşı dediğimiz aşılar yavru kedilerimizin olması gereken temel aşılardandır. Bu karma aşıların yanında birde kuduz aşısı sevimli dostlarımızın temel aşıları arasına girmektedir, fakat bizim bugün anlatacağımız aşılar karma aşılardır. Karma aşı olarak belirttiğimiz aşı, üç tane viral hastalığa karşı bağışıklık sağlamayı amaçlayan bir aşıdır. Bu üç viral hastalık; Feline Panleukopenia (Parvovirüs), Feline Rhinotracheitis (Herpesvirus), Feline Calicivirus olarak adlandırılır. Bu hastalıkların sonuçları ölümcül olabilir ve oldukça bulaşıcıdırlar. Bu hastalıkların tek çaresi aşıdır.

 Feline Panleukopenia: Bu hastalık kedilerinizde görebileceğiniz virüs kaynaklı bir hastalıktır. Kedi gençlik hastalığı olarakta bilinmektedir. Kedilerinizde ateş, depresyon, kusma, ishal, sıvı kaybı gibi sebeplere neden olarak kedilerinizin hayat standartlarını düşürür. Feline Calicivirus: Sevimli dostlarınızda burun ve göz akıntısı, ağızda ülser gibi sebeplere neden olduğu bilinmektedir. Feline Rhinotracheitis: Sevimli dostlarınızda öksürük, hırıltı, ateş, göz akıntısı ve kilo kaybına neden olduğu bilinmektedir.

Kedilerde Karma Aşı Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Sevimli dostlarınız sekizinci haftalarına geldiklerinde, yani iki aylık olduklarında karma aşılarının birinci dozlarını vurdurmalısınız. Daha sonrasında ilk doz üzerinden iki ile dört hafta ara geçtikten sonra ikinci doz aşı uygulanır. Genellikle ideal doz uygulanma süresi üç haftadır. Üçüncü doz için yavrunuzun uygunluk yani risk durumuna bakılır. Sokak kedisi vs. ise bu doz uygulanır.

Sevimli dostlarınızı veterinere götürdüğünüzde dört aydan küçük iseler: üç - dört hafta ara ile dördüncü aya kadar aşılanırlar, eğer dört aydan büyükseler: iki - üç hafta ara ile iki doz uygulanması yeterlidir. Evde duran yavrularınıza üçüncü doz gerekmeyebilir. Her karma aşı arası üç hafta olmalıdır. Evde yalnız yaşayan kediler düşük risk kategorisine girer ve bu aşıları üç yılda bir tekrar ettirmeniz sevimli dostlarınız için yeterlidir. Kedinizin dışarıdaki hayvanlarla teması var ise ya da sokak hayvanı ise aşısı yılda bir kez tekrarlanmalıdır. Aşınızın en yüksek koruma sağladığı zamanlar vurulduğu aydan itibaren üç aydır, bu üç ay geçtikten sonra kesintili de olsa yedi buçuk yıl koruduğu kanıtlanmıştır.

Kedilerde Karma Aşısı Hangi Durumlarda Yapılamaz?

  • Kediniz yedi haftadan küçük ise
  • Stres belirtisi var ise
  • Henüz parazit aşıları yapılmamış ise
  • Herhangi bir gebelik durumu var ise
  • Bir önceki aşısıyla arasından yirmi bir gün geçmemiş ise
  • Kedinizde herhangi bir hastalık belirtisi var ise
  • Yakın zamanda uzun bir yolculuk yapmış ise
  • Kedilerde zayıflık
  • Kediniz bakımsızsa
  • Herhangi bir paraziti var ise
  • Bağışıklık sistemi aşıya uygun değilse kedinize aşı yaptırmamalısınız.

Kedilerde Karma Aşının Kedilerde Yan Etkileri

  • Kedilerde Halsizlik
  • Kedinizde durgunluk gözlemliyorsanız
  • Uyku hali
  • Kedilerde hapşırık ( Bu durum kendi kendine on gün içerisinde geçer )
  • Enjeksiyon yerinde şişlik. ( Kendiliğinden geçmektedir )
  • Kedilerde Anaflaksi ( Alerjik reaksiyon anlamına gelir, hapşırık, ishal ve kusmaya neden olur.)
  • Kedinizde ateş

Kedilerde Karma Aşının Faydaları

 Sevimli dostlarınız doğduğu andan itibaren virüs almaya hazırdırlar. Virüs almaya bu kadar hazır olan sistemlerini daima korumalısınız, bu sistemleri korumanın yolları da bir çok zaman aşılardan geçer. Gerekli talimatları izleyerek yaptıracağınız karma aşılar, yavrularınızın bağışıklık sistemlerini güçlendirerek onları daha ağır etkilerden korur. Unutmayın ki aşı yaptırmış olmak ebediyen bir koruma sağlamaz yine de bu virüsleri kapabilmektedirler, fakat daha hafif atlatır ve sonuçlarının ölüm olmasını engeller. Bu yüzden yavrularınızın aşı vakitleri geldiğinde onları veterinerinize götürün ve birlikte aşı takvimi planlayarak onların hayatlarını korumaya alın.

Kedilerde Karma Aşının Fiyatı

Yavru kedinizi 8 haftalık olduktan sonra hastalıklardan korunması için yapılması çok önemlidir. Karma aşının fiyatı veteriner kliniklerine göre değişiklik göstermektedir. Aşı fiyatlarının taban ücretini veteriner hekimleri odası belirlemektedir. Her veteriner kliniğinin fiyatları farklıdır. Fakat taban fiyat sabittir. Karma aşı 2 doz halinde uygulanmaktadır. 15 gün arayla yaptırılması gerekiyor.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.