İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Kanser Belirtileri Nedenleri ve Tedavileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 20-09-2020

Kedilerde Kanser Belirtileri Nedenleri ve Tedavileri

Bir kedi ebeveyni olarak, yaygın hastalıkların belirtilerini ve semptomlarını tanımak önemlidir, böylece gerekirse kedi arkadaşınız için zamanında veteriner yardımı alabilirsiniz. Kedileri sıklıkla etkileyen hastalıklar ve diğer tıbbi sorunlar hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazımızı okumaya devam edin.

Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüdüğü, çevredeki dokuları istila ettiği ve vücudun diğer bölgelerine yayılabildiği bir hastalık sınıfıdır. İnsanlarda olduğu gibi, kediler de çeşitli kanser türlerine yakalanabilir. Hastalık lokalize (tümör gibi tek bir bölgeyle sınırlı) veya genelleştirilebilir (tüm vücuda yayılabilir).

Kedilerde Kanserin Nedenleri

Kanser “çok faktörlü” bir hastalıktır, yani bilinen tek bir nedeni yoktur. Bununla birlikte, hem kalıtsal hem de çevresel faktörlerin kedilerde kanser gelişimine yol açabileceğini biliyoruz.

  • Kulak, göz kapağı veya burunda yassı hücreli karsinom , tekrar tekrar güneşe maruz kalmanın neden olduğu bir cilt kanseridir. Beyaz veya açık renkli kediler, skuamöz hücreli karsinomaya daha duyarlıdır.
  • Lenfosarkom  veya lenfoma (LSA), kedilerde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Bazı raporlar, bildirilen tüm kedi kanserlerinin% 30'unun LSA'ya bağlı olduğunu tahmin etmektedir. Feline lösemi virüsü (FeLV), gastrointestinal (GI) formu dışında çoğu LSA formuyla bağlantılıdır. FeLV, uterusta olduğu gibi tükürük ve doğrudan temas yoluyla da geçebilen iletilebilir bir retrovirüstür. Öncelikle daha genç kedilerde görülen bir hastalık olan virüs her zaman semptom göstermez, bu nedenle bulaşma ve ilerlemeyi önlemek için kedinizin düzenli olarak test edilmesi önemlidir. FeLV için veterinerinizin kedinizin yaşam tarzına ve FeLV'ye maruz kalma riskine göre sizinle görüşebileceği bir aşı vardır.

LSA'nın GI formu (en yaygın form) midede veya bağırsakta büyük bir kitleye veya bağırsak yolunda yaygın infiltrasyona neden olabilir.

Herhangi bir hastalık belirtisi görülürse kedinizi veterinerinize götürmeniz önemlidir. LSA tedavi edilemez, ancak çoğu kedi tedaviye iyi yanıt verir.

Kedilerde Kanser Belirtileri

Kedilerde kanser belirtileri şunları içerebilir:

  • Topaklar (her zaman kötü huylu değildir, ancak her zaman bir veteriner hekime muayene olmaya değerdir).
  • Vücudun lokal olarak belirli bölgelerde gözle görülen şişkinlik
  • Kalıcı yaralar veya cilt enfeksiyonları
  • Vücudun herhangi bir yerinden anormal akıntı
  • Ağız kokusu
  • Halsizlik, uyuşukluk veya davranışta diğer belirgin değişiklik
  • Kilo kaybı
  • Ani topallık
  • İshal veya kusma
  • Pullu veya kırmızı cilt lekeleri
  • Azalma veya iştahsızlık
  • Nefes alma, idrar yapma veya dışkılama da güçlük
  • Davranış değişikliği

Kedilerde Kanser Teşhisi

  • Bir yumru varsa, ilk adım tipik olarak, hücrelerin mikroskobik incelenmesi için çok küçük bir doku örneğini alan bir iğne biyopsisidir. Alternatif olarak, bir patolog tarafından teşhis için yumrunun tamamını veya bir kısmını çıkarmak için ameliyat yapılabilir.
  • Radyografiler, ultrason, kan değerlendirmesi ve diğer teşhis testleri de kanser olup olmadığını veya yayılıp yayılmadığını belirlemede yardımcı olabilir.

Kansere Daha Eğilimli Kediler

Kanser her yaştan ve ırktan kedilerde teşhis edilebilmesine rağmen, daha yaşlı kedilerde çok daha yaygındır.

Bazı cinsler belirli kanserlere eğilimlidir, ancak beyaz kulaklı ve kafalı kediler özellikle cilt kanserine karşı hassastır.

Veterinerinize, kedinizin belirli riskli kategorilere girip girmediğini sorun.

KEDİLERDE KANSERİ ÖNLEME

Kedinizi içeride tutmak, onu tekrar tekrar güneşe maruz kalma ve güneş yanığının neden olduğu belirli cilt kanserlerinden koruyacaktır.

Meme kanseri, kediler için yaygın bir kanserdir, ancak kedinizin ilk kızışma döngüsünden önce kısırlaştırılmasıyla önlenebilir.

KEDİLERDE KANSER TEDAVİSİ

Tedavi seçenekleri değişir ve kanserin türüne ve evresine bağlıdır.

Yaygın tedaviler arasında ameliyat, kemoterapi, radyasyon ve immünoterapi veya terapilerin bir kombinasyonu bulunur. Tedavinin başarısı kanserin şekline ve yaygınlığına ve tedavinin agresifliğine bağlıdır. Elbette erken teşhis en iyisidir.

Bazı kedi sahipleri kanser tedavisi görmemeyi tercih eder, bu durumda ağrı kesici dahil palyatif bakım düşünülmelidir. Evcil hayvanınızda kanser teşhisi konduktan sonra nasıl ilerlediğinizden bağımsız olarak, gelecekteki kararları verirken yaşam kalitesini göz önünde bulundurmak çok önemlidir.

Bazı kanserler tedavi edilebilir ve hemen hemen tüm hastalar tedaviden en azından bir miktar fayda görebilir. Kedinizin kanseri tedavi edilemezse, evcil hayvanınızın daha iyi hissetmesi için yapabileceğiniz birçok şey olduğunu lütfen unutmayın. Seçenekleriniz hakkında veterinerinizle konuşmaktan çekinmeyin. İyi beslenmenin ve sevgi dolu bakımın kedinizin yaşam kalitesini büyük ölçüde artırabileceğini unutmayın.

KEDİ KANSERİNDE VETERİNERİNİZE NE ZAMAN BAŞVURACAĞINI BİLMEK

Kediniz yukarıdaki listede belirtilen klinik belirtilerden herhangi birini gösterirse derhal veterinerinize başvurun. Kedinize kanser teşhisi konması durumunda, genellikle özel veterinerlik uygulamaları ve eğitim hastanelerinde çalışan bir veteriner onkologuna danışmak isteyebilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.