İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Diş Eti İltihabı ve Önleme Yolları

PET BİLGİ

By melissa1 | 07-04-2021

Kedilerde Diş Eti İltihabı ve Önleme Yolları

Kedilerde diş eti iltihabı, kedinizin ağız bakımı ve sağlığı için dikkat etmeniz gereken konulardan biridir. Diş rahatsızlıkları, kedinin tüm vücut fonksiyonlarını tetikler. Diş eti hastalıkları kedinin diş etleri zamanla kötüleşerek diş ve diş etinin birleştiği noktada ortaya çıkan iltihaplanmadır. Kedinizin vücudu, tartar, plak ve bakterilerinin birikmesiyle uğraşırken sağlıklı dişleri de etkilenir. Bu hastalık zaman geçtikçe dişlere, kök ve kemiğe zarar verir. Böylece ağrı ve enfeksiyon görülür. Kedilerde diş eti tedavisi uygulayacak en uzman kişi veteriner hekiminizdir. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayanlar herhangi bir ilaç vermemelidir. Aşağıda bahsedeceğimiz maddeler ve belirtileri okuyarak kedinizde herhangi biri varsa zaman kaybeden doktorunuzla görüşmelisiniz.

Kedilerde Diş Eti İltihabı

Dişi çevreleyen ve koruyan etin iltihap kapması diş etinin iltihaplanmasına yol açar. Diş eti iltihaplanması hafiften şiddetli ağrıya göre değişiklik gösterir. Hafif diş eti iltihaplanması periodontal hastalığın ilk evresi olup genellikle her yaş kedide rastlanıyor. Orta derecedeki diş eti iltihaplanması ise zamanla dişlerde biriken plak dişteki iltihap oranını arttıracaktır. Eğer zamanında tedavi edilmezse diş etleri daha da kötüleşip şiddetli ağrılara yol açar. Ağır geçiren kediler yemek yemekte zorlanır ya da yemek yemeyi reddeder. Bu nedenle anestezi ile diş temizliğinin yapılması gerekiyor.

Bazı kedilerin diş eti sorunlarına neden eğilimli olduğu konusunda veterinerlerde emin değil. Genetik olarak kedilerde otoimmün  hastalıklara neden oluyor. Diş rahatsızlığı da bunun bir sonucu olur. Fakat tam olarak nedeni bilinmiyor. Sebebinin ne olduğu farketmeksizin evcil hayvan sahipleri diş eti hastalıkları konusunda bilinçli olmalı ve tedavisini geciktirmemelidir.

Kedilerde diş eti hastalıklarının yaygın belirtileri:

  • Yoğun ağız kokusu,
  • Kırmızı şişmiş diş etleri,
  • Ağızda ya da burunda kanama,
  • Aşırı salya akıntısı,
  • Yemek yerken zorlanma,
  • İştahsız ve huzursuzluk,
  • Yüz bölgesinde hafif şişlik,
  • Sürekli bir tarafı ile yemek yemesi, yiyecekleri çiğnemeden yutması,
  • Dişlerin gevşemesi ve eksilmesi,
  • Kilo kaybı görülmesi

Kedilerde bir dişin iltihabı ile diş eti hastalıkları görülür. Bu durum tedavi edilmezse eğer farklı aşamalarla ilerler. Kedinizin hastalığı birinci evrede ise dişler diş etinden ayrılmadan önce iltihap olur. İkinci aşamada iltihap daha da yayılmaya başlayarak %25 bağlantı kaybı olur. Hastalığın daha da ilerlemesi sonucunda diş etleri geri çekilerek dişlerin kökü ortaya çıkar.

Kedilerde Diş Eti İltihabı Nasıl Oluşur?

İltihaplı olan dişlerin teşhis edilmesi daha kolaydır. Kırmızı, kızarık bir görünümleri vardır. Bunun yanında yüzde şişkinlikte meydana gelir. Dişlerindeki rahatsızlık, ağzındaki mamayı toplamak ve ağızının arka tarafına atmak için dillerini kullanırken ağrı hisseder. Çünkü bu eylem diş etlerini zorlar. Dillerini hareket ettirirken canlarının acımasına neden olur. Bu durum çok rahatsız ettiği için yemek yemeyi geri çeviren kedilerde vardır. Kedinizin tüylerine hiç dikkat ettiniz mi? Tüyleri karışık duruyor mu?  Tüylerini tımar etmek için dilini kullanırken canı acıyacağı için bu işlemi yapamaz hale gelir.

Kedilerin diş eti rahatsızlığına yalanmasının çeşitli nedenleri vardır. Fakat en sık görülen belirti bakteriyel enfeksiyon ile bağlantılıdır. Diş eti altında bulunan bakteriler, dokuda ağrı ve iltihaba neden olur.

Kedilerde Diş Eti Hastalığının Teşhisi ve Tedavisi

Veteriner hekiminiz, ilk önce kedinizin ağzında kızarmış iltihaplı diş etlerini arayacaktır. Bir sorun varsa eğer ilk göstergesi olacaktır. Diş etlerinin kolayca kanayıp kanamadığını anlamak için hafif bir baskı uygular. Diş eti sorunun çeşitli prosedürlerden geçmesi gerekir. 

Smotit gibi ciddi bir durum söz konusu ise veteriner hekiminiz kedinizin dişlerini sökme ihtimali vardır. Bu çok sıkıntı gibi gelse de rahatlama açısından iyidir. Düzenli diş bakımının ve tıbbi süreci tedavinin ilk aşamalarıdır. Diş hastalığını gidermek için plak,tartarları gidermek diş etlerinin altındaki dokuyu temizlemek için diş temizliği ve röntgeni çekilir.

Kedilerde Diş Eti Hastalığının Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Kediniz diş eti sorunlarından korumak için iyi bir diş temizliği yapmalısınız. Kedinizi yılda iki defa diş temizliği, kontrol için röntgen çekimi ve tartarların temizlenmesini sağlayın. Kimi kediler için yılda bir kere diş temizliği yeterli olurken bazı kediler için üç ayda bir temizlik şarttır. Kedinizi diş macunu ve fırçasına alıştırın. Tadını sevdiği bir macun edinin. Diş fırçası ve macunla arasında pozitif bir enerji oluşması için kedinizin onlarla uğraşmasını sağlayın.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.