İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi

PET BİLGİ

By melissa1 | 13-02-2022

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi normal olarak kabul edilen bir durum değildir. Kedilerde bölgesel yani lokal olarak gerçekleşen tüy dökülmesinin altında ciddi sebepler yatıyor olur. Bu nedenle eğer kedinizde bölgesel tüy dökülmesi fark ettiyseniz vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz. Kedinizin tüylerinin döküldüğünü fark etmek kedi sahipleri için üzücü olur. Bu durum altta yatan ve daha derin bir problemi düşündürmelidir. Kediler parazitlere, alerjilere, deri enfeksiyonlarına ve çeşitli deri hastalıklarına karşı oldukça duyarlıdır. Dikkat edilmesi ve zaman kaybetmeden önlem alınması önemlidir. Kedilerin mevsimsel olarak tüy dökmesi normaldir. Özellikle sonbahar ve ilkbaharda kediler aşırı miktarda tüy döker. Bu durum normal kabul edilir.

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Nedenleri

  • Stres: Kedilerde strese neden olacak birçok farklı unsur vardır. Kediniz yapmak istemediği bir eylemi yapmak zorunda kalırsa, sevmediği bir yiyeceği yerse ya da herhangi bir şeyden korkarsa strese girer. Strese bağlı olarak tüy dökülmesi yaşayabilirler.
  • Hastalıklar: Kedinizin tüy bakımı, beslenmesi ve ruh hali normal görünüyorsa, tüylerinin dökülmesi bir hastalıktan kaynaklı ortaya çıkabilir. Kedilerde tüy dökülmesine neden olan hastalıklardan biri de deri hastalıkları ya da dış parazitlerdir. Karaciğer, bağırsak ve böbrek hastalıkları da tüy dökülmesine neden olur.
  • Hormonal Durumlar: Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi hormonal rahatsızlıklardan kaynaklanır. Kediniz çiftleşme, kızgınlık ya da hamilelik dönemi içerisindeyse ve tüy döküyorsa bu durum normal karşılanır. Dönemin sonlanması ile birlikte kedinizin tüy dökülmesi de en aza inecektir.
  • Tüy Bakımı: Uzun tüylere sahip kedilerin her gün ve kısa tüylü kedilerin haftada 2 defa taranması gerekir. Böylece vücudundaki ölü tüylerden kurtulabilir. Bu sayede tüylerinde topaklaşma ve kıtıklaşma olmaz. Ayrıca kedilere banyo yaptırmak ve tıraş etmek de tüy sağlıkları için önemlidir.
  • Mevsimsel Tüy Dökümü: Kedilerde mevsimsel tüy dökülmesi sık karşılaşılan durumlardan biridir. Mevsim geçişlerinde her zamankinden fazla tüy dökerler. Yeni bir mevsim farklı tüy çıkmasına neden olur. Böylece mevsim şartlarından daha az etkilenirler. İlkbaharda dökülen sık ve kalın tüylerin yerini ince tüyler alır. Sonbaharda ise yazlık tüylerini dökerler. Yerine kalın, sık ve uzun tüyler çıkar.

Kedilerde Tüy Dökülmesi Tedavisi

Kedinizde bölgesel tüy dökülmesi problemini tedavi etmek için bu duruma neden olan etkenin ya da hastalığın kesin şekilde teşhis edilmesi gerekmektedir. Teşhisi koyabilmek için veteriner hekim klinik muayene uygulamalı ve gerekli durumlarda bazı test ve tahlillere başvurmalıdır. Veteriner hekim sonuçlar doğrultusunda uygun bir tedavi yöntemi belirlemelidir. Kedilerde tüy dökülmesine neden olan rahatsızlık tedavi edildiği zaman tüy dökülmesi de kendiliğinden iyileşecektir. Kedinizin hormon rahatsızlıklarını ilaçlar yardımıyla, beslenme problemini diyet listeleriyle ya da parazitleri aşılanma yöntemiyle tedavi edebilirsiniz. Kedinizin stres nedeniyle tüy döktüğünü düşünüyorsanız onun strese girmesini engellemeli ve gerekli önlemeleri almalısınız. Kediler bakteri kaynaklı enfeksiyonlar nedeniyle de tüy dökebilir. Bu durumda antibiyotik ilaç kullanımı gerekebilir.

Kedilerde Tüy Dökülmesi Hakkında Tavsiyeler

  1. Dengeli Beslenme: Kedilerin tüy sağlıklarının korunacağı için genellikle balık içeren mamalar kullanılır. Önemli olan kedinin karbonhidrat bakımından düşük ve protein bakımından yüksek mamalar ile beslenmesidir. Mama içerisinde protein ile birlikte Omega-6 ve Omega-3 vitaminleri olmalıdır.
  2. Tüy Bakımı: Kedilerin düzenli olarak tüy bakımlarının sağlanması tüy yumağı problemini ortadan kaldırır. Kedinizi taramaya alıştırmalı ve bunu bir rutin haline getirmelisiniz.
  3. Taze Su Tüketimi: Tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de taze su tüketimi önemlidir. Kedinizin suyunu gün içerisinde iki defa değiştirmelisiniz.
  4. Vitamin: Kedinizin ek vitamin takviyeleri alması daha sağlıklı ve güçlü tüyleri olmasını sağlar.
  5. Parazit Engelleyici: Parazitler kedilerin derisine ve tüy yapısına zarar vermektedir. Parazit engelleyici ürünler kullanarak kedinizin tüy sağlığını koruyabilirsiniz.

PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.