İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedilerde Ağrı Belirtileri - Kedinizin Ağrısı Olduğunu Nasıl Anlarsınız

PET BİLGİ

By melissa1 | 10-10-2020

Kedilerde Ağrı Belirtileri - Kedinizin Ağrısı Olduğunu Nasıl Anlarsınız

Kedilerde ağrı belirtileri, olduğunu anlamanızın ilk adımı davranışlarının değişmesi, ağrısının olduğunu belli etmesinin ilk ifadesidir. Fakat bazı kedi ırkları, kendilerini savunmasız göstermemek için rahatsızlıklarını ve hastalıklarını gizledikleri için ağrı belirtilerini anlamayabilirsiniz.

Ağrılı olan kediler, çevreleriyle etkileşimlerinden çekilebilir, daha az ilgilenebilir ve gizlenmeye başlayabilir. Kediniz daha önce sosyal bir çevreye sahip ve eğlenceliyse ağrısı olduğunda tamamen karakter dışı davranmaya başlayabilir. Evdeki insanlar veya diğer evcil hayvanlar onlara yaklaştığında hırlayabilir veya tıslayabilir.

“Kediler ağrılarını gizlemede başarılıdır. Bu yetenekleri kedilerin hayatta kalma içgüdüleridir.”

Sydney Üniversitesi'nde anestezi ve ağrı yönetimi konusunda uzmanlaşmış bir veteriner hekim olan Fernando Martinez Toboada, kedilerin köpekler gibi diğer hayvanlardan daha rahat olmadıklarını söyledi.

Toboada, "Belki de ağrı belirtilerini daha ince bir şekilde gösteriyorlar ve biz bunları okuyamıyoruz," dedi. Kedilerde yaralanma sonucunda kaza veya ameliyat sonrası akut ağrının fark edilmesi özellikle zordur. Ayrıca Toboada, kediler için; "Acı bireyseldir, bir kedi için acı verici olan durumlar başka bir kedi için acı vermeyebilir" dedi.

Kedimin Acı Çekip Çekmediğini Nasıl Anlarım

Kedinizin acı çekip çekmediğini, ağrının nereden geldiğini ve nedenini bilmek çok zor olabilir. Kediler özellikle ağrı belirtilerini gizlemede iyidir ve bazen belirtiler belli olmayabilir o yüzden gözden kaçması kolaydır. Acı çeken bir kedi duruş, vücut dili ve davranışında seviyeli veya ani değişiklikler gösterebilir. Bu durum vücutlarında daha fazla gerginlik, çömelme, kamburlaşma veya başını öne eğmesi gibi belirtiler içerebilir.

Kedilerde ağrı belirtileri olup olmadığını anlama, kedinizin ağrısı kalçasından veya arka bacaklarından kaynaklanıyorsa arka kısmını almak için ön bacaklarını göğsünün altında tutarak durabilir. Kediniz uzandığında bacaklarını yana doğru germek yerine altında tuttuğunu fark edebilirsiniz. Kedinizin bacaklarında, vücudunda veya yüzünde şişme, kedi ısırığı veya diş kökü apsesi, iltihaplanma, kanser veya başka bir şey ağrılı bir durumun göstergesi olabilir.

Herhangi bir nedenle sırt ağrısı çeken kediler kakalarını yapmak için pozisyon almakta zorlanabilir. Tuvalete gitme mücadelesi nedeniyle bazen kabız hale gelebilirler. Eklem veya kemik ağrısı olan kediler de tuvaletlerini yapmak için kumlarına girmekte zorluk çekebilirler. Bu nedenle tuvalet kutularının dışına idrar yapmaya veya dışkılamaya başlayabilirler.

Kedilerde ağrı farklı kategorilere ayrılır:

Kedilerde Akut Ağrı

  • Kedilerde akut ağrı türü, kedilerin bir yaralanma sonucu, iltihaplanma ve iyileşme ile birlikte ortaya çıkar ve 3 aya kadar sürebilir.
  • Yaralanma, sarsıntı, ameliyat, akut tıbbi durumlar ve hastalıklardan kaynaklanabilir.
  • Akut ağrı genellikle aniden başlar ve genellikle uzun sürmez.

Kedilerde Kronik Ağrı

  • Kedilerde kronik ağrı genellikle ya normal iyileşme süresinin ötesinde devam eden ağrı ya da iyileşmenin gerçekleşmediği durumlarda süren ağrı olarak tanımlanır.
  • Kedilerde eklem ağrısı olarak da bilinen kronik eklem hastalığı, kedilerde son derece yaygın kronik, ağrılı bir hastalıktır. Çoğu kediler bu hastalığın bazı belirtilerini gösterir. Aynı zamanda kedilerde en önemli ve az teşhis edilen hastalıklardan biridir.
  • Kedilerde hareketsizlik veya çevresinde bulunan şeylerin üzerine atlaması

Kedilerde Kalıcı Ağrı

  • Kalıcı ağrısı olan kedilerin palyatif yani rutin bakıma ihtiyacı olabilir.
  • Palyatif bakım, tedaviye yanıt vermeyen bir hastalığı olan kedilerin ağrı kontrolü ile iyileştirilmiş bir yaşam kalitesi sağlamak için bir tedavi sağlayan ve her şeyi kapsayan bir yaklaşımdır.

Düzenli kontroller sırasında veteriner hekiminiz sizinle kediniz hakkında konuşur ve bir hasta geçmişi alır. Düzenli kontroller yılda en az bir kez ve daha yaşlı kediler ve kronik rahatsızlıkları olanlar için daha sık yapılmalıdır. Bu nedenle kedinizin davranışında etkileşimde veya günlük rutininde değişiklikler fark ettiğinizde veterinerinize başvurun.

Kedilerde Ağrı Semptomları

Kediniz ağrı çektiğini söyleyemediği için, veterineriniz ağrıyla ilgili olabilecek anormal davranışları olup olmadığını öğrenmek için size birkaç soru sorabilir. Kediniz aşağıdaki bulgulardan herhangi birini gösterirse vakit kaybetmeden veterinerinize başvurun.

  • İştah azalması veya yemeğe ilgisizlik
  • Geri çekilmiş veya saklanıyor
  • Azaltılmış hareket veya hareketlilik veya basamakları tırmanma veya atlama için tereddüt
  • Günlük aktivitelerinde azalma
  • Ayağa kalkma, ayakta durma veya yürüme zorluğu
  • İdrar yapma veya dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler
  • Uyurken kıvrılmak yerine kambur veya sıkışmış pozisyon
  • Kedinizde dokunulmaya ve sevilmeye karşı hassasiyet göstermesi
  • Mizaç veya ruh halindeki değişim
  • Normalden daha fazla uyumak
  • Belirli bir vücut bölgesini yalaması
  • İnsanlara karşı daha agresif olması

Veteriner hekiminizin kedinizin ağrısını azaltmak için izleyeceği adımlar şu şekildedir:

  • İlaç yönetimi
  • Fizik tedavi
  • Özel yatak kullanımı ve çevresel değişiklikler

Veteriner hekiminiz sizinle birlikte kedinize şefkatli bakım sağlayan bir tedavi geliştirir. Hastalık, yaralanma veya ameliyatla iyileşme yöntemlerini uygulayarak kedinizin sağlığının eski haline kavuşması için çalışır.

Kedilerin Yüzlerinde Hafif Akut Ağrı Belirtileri

Kedilerde ağrı belirtileri, veterinerlerin kedilerde ağrı seviyelerini anlamalarına yardımcı olmak için Kanadalı bilim insanları, kedilerin yüzlerinde ifadelerin ağrıya işaret olup olmadığını gösteren Feline Grimace Scale (FGS) olarak bilinen yeni bir araç geliştirdiler. Bu cihaz, kedinin yüzündeki hafif akut ağrı belirtilerini yorumlar. Araştırmalarına göre; düşük kulaklar, şaşı gözler ve sarkık bıyıklar, akut ağrı ile başvuran kedilerde görülen bulgulardır.

Feline Grimace Scale, veterinerler tarafından kullanılmak üzere geliştirilmiş ve onaylanmıştır. Bir veteriner için ağrı seviyelerini doğru bir şekilde değerlendirebilmek, bir kediye ihtiyaç duyduğunda doğru miktarda ağrı kesici ilaç verilmesini sağlamak için çok önemlidir.

Bazı kediler, diğer kedilere nazaran ağrı çekerken yüz ifadelerinde belirgin bir değişiklik gösterebilir, bunlar:

  • Kediniz gözlerini kısabilir veya gözlerini kapatabilir.
  • Kulakları hafifçe düzleşmiş veya yanlara doğru bastırılmış görünebilir.
  • Ağızları, burunları ve yanakları daha gergin ve daha sıkıştırılmış görünebilir.

Acı Çeken Kedime Yardım Etmek İçin Ne Yapabilirim?

Kediniz bir hastalıktan veya ameliyattan sonra iyileşiyorsa eski sağlığına kavuşana kadar hareketlerini ve fiziksel aktivitelerini sınırlandırmaya çalışın. Yumuşak, yastıklı yatak takımı, sessiz ve rahat bir ortam, kedinizin iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Kedinizin acı çektiğini düşünüyorsanız, kedinize asla kendi ağrı kesici ilaçlarınızı vermeyin. Çünkü ağrı kesiciler kedileri öldürebilirler. Bunun yerine veterinerinizi arayın ve fark ettiğiniz ağrı belirtilerini tarif edin, böylece en iyi tedavi yöntemini belirlemenize yardımcı olabilirler.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.