İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kedi Gribi Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 24-12-2022

Kedi Gribi Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde grip, sık görülen bir rahatsızlıktır. Kedi gribi, tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da salya, akıntı ve hapşırma yoluyla bulaşan virüslerden kaynaklanır. Kedilerde grip, çeşitli semptomlara yol açarak kedi besleyenleri endişelendirebilir. Kedilerde grip tedavisi olan ve aşılarla önlenebilen bir rahatsızlıktır. Grip olan kedilere gösterilen özen, grip olan kedilerin beslenme şekilleri ve tedavileri oldukça önemlidir. Kedi gribi sadece yetişkin kedilerde değil yavru kedilerde de görülebilir.

Kedilerde Grip Neden Olur?

Kedi gribi nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Başka kedilerle etkileşim içinde olan evcil kediler hasta bir kedi ile temas ederse grip olabilir. Hasta kedinin hapşırması, burun, ağız ya da göz akıntılarını başka kediye bulaştırması virüsün kolayca yayılmasına neden olur.
  • Anne kedilerin grip olması durumunda yavruların da grip olması kaçınılmazdır. Anne sütüyle beslenen ya da sütten kesilmesine rağmen annesinin yanında duran yavru kediler kolayca grip olabilir.

Kedilerde Grip Belirtileri Neler?

Kedi gribi belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Grip olan kedilerde gözlerde ve burunda akıntı görülebilir.
  • Grip olan kedi iştahsız ve bitkin olur. Çevreye karşı ilgisizdir, seslere ve insanlara pek tepki vermez. İştahsızlığa bağlı olarak kedilerde kilo kaybı görülebilir.
  • Kedi gribi, yüksek ateşe neden olabilir.
  • Grip olan kedi sık sık hapşırır ve rahatsız olduğuna dair hareketler sergileyebilir.
  • Kedi gribinin bir diğer belirtisi tat ve koku kaybıdır. Kedi, tat ve koku alamadığı zaman mamaları daha çok koklayıp onlarla daha çok ilgilenebilir.
  • Ağız bölgesinde yaralar oluşabilir.

Kedi Gribi Nasıl Teşhis Edilir?

Kedi grip teşhisi veteriner hekim tarafından yapılır. Çoğu zaman ilk etapta yapılan genel muayene yeterli olsa da veteriner hekim farklı tanı yöntemlerine başvurabilir. Kedi gribinin teşhisi için kan tahlili, röntgen, elektrolit testi, ağız ve göz salgısı örneğinin incelenmesi gibi tanı yöntemleri de uygulanabilir. Ağız ve göz salgısı örneğinin incelenmesi, gribe hangi virüsün neden olduğunu ayırt etmek için önemlidir. Elektrolit testinin amacı hasta kedinin sıvı eksikliği olup olmadığını ölçmektir. Kedi gribine neden olan virüsler uzun vadede enfeksiyon oluşumuna yol açtığı için röntgen de çekilebilir. Göğüs röntgeni, virüslerin ciddi komplikasyonlara yol açmaması için uygulanacak tedavi öncesi en etkili tanı yöntemidir.

Kedi Gribi Nasıl Tedavi Edilir?

Kedi gribi tedavisi için en uygun yöntemi veteriner hekim belirler. Bu nedenle grip söz konusu olduğunda detaylı bir veteriner muayenesi ve tedavisi şarttır. Veteriner hekim gerekli görürse antibiyotik tedavisine başlamak için çeşitli ilaçların kullanılmasını isteyecektir. Bununla birlikte, grip olan kedilerin kısa sürede iyileşmesi için kontrollü şekilde yapılan vitamin ve mineral takviyesi de oldukça önemlidir. Veteriner tarafından planlanan tedavinin yanı sıra evde uygulanacak yöntemler de kedilerin kısa sürede iyileşmesine katkı sağlar. Kedilerin beslenme sorunu hem iştahsızlık hem de tat ve koku alamama ile ilgilidir. Bu nedenle tat ve koku alamayan kedinin keskin kokulu mamaları yemeğe teşvik edilmesi önemlidir. İyileşme sürecinde kedinin sık sık su içtiğinden emin olunmalıdır. Bu süreçte kedinin iyi beslenmesi, uzun süre yalnız kalmaması ve diğer hastalıklardan korunması önemlidir. Bağışıklığı güçlü olduğu sürece kediler birçok hastalığın tedavi sürecinin ardından sağlıklı şekilde yaşamaya devam edebilirler.

Kedi Gribi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kedilerin gribi tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Her kedinin bağışıklık sistemi güçlü değildir. Zayıf bünyeye sahip kedilerde grip ağır seyrederken tedavi zor hale gelebilir. Bağışıklığı güçlü olan kedilerde tedavi %100 başarılı olabilir. Elbette bu durum kedinin beslenmesine ve kediye ne kadar özen gösterildiğine bağlı olarak değişebilir. Yavru kedilerde ve bağışıklığı zayıf olan kedilerde grip, ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle kendi kendine geçmesi beklenmemelidir.

Kedi Gribi Nasıl Önlenir?

Kedi gribini önlemek için yapılabilecekler şöyle sıralanabilir;

  • Kedinizin diğer kedilerle etkileşime geçmesine izin vermemelisiniz. Sağlıklı olduğundan emin olduğunuz hayvanların dışında diğer hayvanlarla kedinizi aynı ortama sokmamalısınız.
  • Evinizde birden fazla kedi besliyorsanız hepsini tek tek kontrol etmelisiniz. Aynı anda evin içinde birden fazla kedi olunca kediler daha canlı ve hareketli hale gelir. Eğer diğer kedilerinize kıyasla yalnızca birinin isteksiz ve pasif olduğunu fark ettiyseniz onu yakından inceleyebilir, veteriner kontrolüne götürebilir ve iyileşene kadar diğer kedilerden uzak durmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedi gribi, bağışıklığı güçlü olan kedilerde şiddetli belirtilere neden olmadan kısa sürede tedavi edilebilir. Ancak bu durum yavru kediler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kediler için geçerli değildir. Kedinizin bağışıklığını güçlendirmek ve korumak için onu iyi beslemeli, aşılarını ihmal etmemelisiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Gözündeki İltihap Nasıl Geçer?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.