İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Hasta Kediler Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 03-10-2022

Hasta Kediler Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin hasta olduğunu anlamak için gösterdikleri bazı belirtileri takip etmek gerekir. Kedilerin gösterdikleri belirtileri takip etmek onların hastalıklarına en kısa sürede çözüm bulmak için oldukça önemli olan bir durumdur. Kediler, hassas bünyelerinden dolayı iyi beslenmedikleri ve susuz kaldıkları zaman kısa süre içinde hasta olabilirler. Bundan dolayı narin oldukları unutulmamalı, bakımları çok özenerek yapılmalıdır. Kedilerin hastalıkları esnasında gösterdikleri bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kusmanın çok sık olduğu durumlar ciddiye alınmalıdır. Kediler bazen tüy yumağı kusabilirler. Bu durumlar pek önemli olmasa da sıklığı arttığı zaman hastalık belirtisi olmasından şüphe edilmelidir. Kusmayla birlikte meydana gelen iştahsızlık durumlarında mutlaka veteriner hekime başvurulması gerekir.
  • Kediler bazen iştahsız olabilirler. Bu, gün içerisinde strese girmeleri ya da yorgun olmalarından kaynaklanmakta olan bir durum; ancak iştahsızlık 2 günden fazla sürdüğü durumlar ciddiye alınmalıdır.
  • İshal, kedilerde ciddi problemleri açıklamakta olan bir sorundur. Bağırsak parazitleri, yeme içme alışkanlıkları kedilerde ishale sebep olur. Bundan dolayı kediler ishal olduğu zaman en kısa süre içinde veteriner hekime muayene ettirilmelidir.
  • Ağrı, acı ve hastalıklar sonucunda kedilerin miyavlama sıklıkları artış gösterir. Bu durumlar meydana geldiği zaman kedilerin davranışlarının gözlemlenmesi gerekir. Miyavlama dışında farklı davranışlarında da değişiklik gözlemleniyor ise bu durumlar ciddiye alınmalı.
  • Ağız kokusu, kedilerde birçok hastalığı işaret eder. Kedilerde ağız kokusu, diş eti hastalıklarının ilk belirtileri arasında yer alır. Hafif ağız kokuları, çok ciddiye alınması gereken problemler değildir; ancak ağız kokuları sık ve yoğun ise veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir.
  • Kediler hasta oldukları zaman çok sık su içerler ve bunun sonucunda çok sık idrara çıkarlar. Kedilerin su içme ve idrar alışkanlıklarında bu tür değişiklikler meydana geldiği zaman bu durum hastalıkların habercisi.
  • Kedilerde kilo artışı ya da azalışı çok fark edilebilir miktarda ise bu durum hastalıklar sebebinde oluşmuş olur. Çok fazla kilo alma ya da kilo kaybetme durumlarının ciddiye alınması gerekir.
  • Kediler temizlenmeyi severler; ancak bu temizlenme sıklığı dikkat çekecek şekilde artış göstermiş ise bu durumun kontrol altına alınması gerekir.
  • Hasta kediler davranış değişiklikleri gösterebilirler. Bu davranış değişiklikleri çok kısa süre içinde gerçekleşmişse hastalık sebebi olur. Kısa süre içinde gerçekleşen davranış değişikliklerinin ciddiye alınması ve kedinin veteriner hekime götürülmesi gerekir.

Hasta Kediler Ne Yer?

Kediler hasta oldukları zaman yemek yeme alışkanlıkları oldukça değişiklik gösterir. Halsizlik, mide sorunları, sürekli uyuma isteği gibi durumlardan ötürü yemek yemek ya da su içmek istemezler. Bu nedenle yiyeceklerinde birtakım farklılıklar meydana getirmek gerekir. Hasta kedilerin yemek yemesi için yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Yaş mama ile beslenmekte olan kedilerin mamaları ısıtılarak yedirilir. Bu durumda kediler mamayı farklı bulduğu için tatmak isterler.
  • Kedi maması balık yağı ya da taze balık parçaları ile karıştırılarak verilir. Kediler balık yemeyi çok sevdikleri için bu yemek ilgilerini çekecek cinsten olur.
  • Kedinin mamasına tavuk suyu eklemek de yemeği ilgi çekici hale getirmek için kullanılmakta olan bir yöntemdir.

Her kedinin sevdiği yiyecek farklıdır. Bu nedenle kedi sahipleri, kedilerinin sevdiği yiyecekleri onlara sunarak hastalık dönemlerinde beslenmelerine katkıda bulunabilirler.

Hasta Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hasta kedilerin bakımı esnasında hassas ve dikkatli olmak çok önemlidir. Kediler, yapıca hassas olan hayvanlardır. Bundan dolayı hastalık dönemlerini en az hasarla atlatmaları sağlıkları açısından oldukça önemli olan bir durumdur. Hasta kedilerin bakımında beslenme, dinlenme gibi etkenlere dikkat edilmelidir. Hasta kediler için yapılacak olan bakımda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde:

  • Kediler, küçük ve az miktarda yemek yiyor ise hastalık dönemlerinde iyi beslenmelerini sağlamak için yemeklerine vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bu vitaminler balık ya da tavuk gibi iştah açıcı tatlardan oluştuğu için kediler bunlarla direkt olarak da beslenir.
  • Kediler hastalık dönemlerinde az az ama sık beslenmelidir. Hasta olan kedilerin mideleri genel olarak hassas olur. Midesi hassas olan kedilere de bir anda fazla yiyecek vermek sakıncalı olur.
  • Kedileri hastalık döneminde yemek yemeye ikna etmek zor olur. Bunun için el ile yemek yedirme yöntemi tercih ediliyor.
  • Hasta kedilerin bakımı esnasında su tüketimi çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Su tüketmeyen kedilerin iyileşme süreci uzadığı gibi vücutlarında bulunan toksinleri atmaları da zorlaşır. Bu nedenle hasta olan kedilere bol bol su takviyesi yapılmalıdır.

Kedilerde Gribe Ne İyi Gelir?

Kedi gribi tedavisi için öncelikle hastalığın tespit edilmesi gerekir. Kedilerde grip aynı zamanda bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bundan dolayı kedinin nefes alıp verme sıklığı değişirse, sürekli uyumak ya da dinlenmek istiyorsa, burun akıntısı, tıkanıklık, öksürme, hapşırma gibi belirtiler varsa kedi gribinden şüphelenilmesi gerekir. Kedi gribinin iyileşmesi için dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları:

  • Dehidrasyonu önlemek için kediye bol su takviyesi yapılmalıdır.
  • Kuru mamayı istemedikleri zaman yaş mama verilmelidir.
  • Kedi gribine en iyi gelen şey dinlenmektir. Kedilerin dinlenmesi için yumuşak, sıcak ve rahat bir alan oluşturulmalıdır.
  • Belirtiler hala devam ediyor ise mutlaka veteriner hekimden destek alınması gerekir.

Bir Kedinin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin üşüdüğünü anlamak için belirli bölgelerinin ısı derecesi kontrol edilmelidir. Kedinin üşüyüp üşümediğini anlamak için burnuna, patilerine, kulaklarına ve kuyruk uçlarına dokunulması gerekir. Eğer kedi üşüyorsa bu kısımlar soğuk olabilir.

Hasta Kedilere İlaç Verilirken Veterinere Danışmak Gerekir Mi?

Hasta kedilerin tedavisinde ilaç kullanmak sık tercih edilen bir yöntemdir; ancak bu ilaçlar kullanılırken veteriner hekime danışmak gerekir. Veteriner hekime danışmadan ilaç kullanmak hasta kediler için ciddi sağlık problemlerine yol açar.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Ölüm Vaktinin Geldiği Nasıl Anlaşılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.