İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Dişi Köpeklerin Kızgınlıkları Nasıldır, Ne Zaman Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 04-10-2022

Dişi Köpeklerin Kızgınlıkları Nasıldır, Ne Zaman Olur?

Dişi köpeklerin kızgınlık zamanları, yetişkin olmalarından sonra, 6 ile 8 ayda bir gerçekleşen durumlardır. Dişi köpeklerin kızgınlıkları, ilk olarak 6 aylık oldukları zaman gerçekleşir. Pek çok köpek türünde bu durum geçerlidir. Ancak köpeklerin türlerine ve gelişmelerine bağlı olarak bu 6 aylık süre içinde değişiklikler olabilir.

Erkek Köpekler Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Olur?

Erkek köpeklerin kızgınlık zamanları için belirli bir süre verilmez. Köpekler her an kızgınlığa girmeye hazır canlılar olarak bilinirler. Dişilerde ise bir araya geldikleri zamanlarda da kolaylıkla kızgınlık içine girebilirler.

Dişi Köpek Kızgınlık Belirtileri Nelerdir?

Dişi köpekte kızgınlık semptomları, 3 maddede şöyle sıralanmıştır:

  • Köpeklerin vajinalarından az miktarda kan gelmesi
  • Sürekli olarak idrara çıkma isteği
  • Vulvalarında şişlik görülmesi

Kızgınlık Döneminde Dişi Köpek Nasıl Rahatlatılır?

Dişi köpeklerde kızgınlığın rahatlatılması, çiftleşme sağlanmadığı sürece pek mümkün olabilen bir durum değildir. Ancak dişi köpeklerin kızgınlık döneminden çıkmaları kadar diğer köpeklerden uzak tutularak hamile kalmamaları sağlanabilir. Kızgınlık dönemi boyunca dişi köpekler eğer çiftleştirilmezlerse sıkıntı çekeceklerdir. Ancak çiftleşmeleri durumunda da hamile kalma riskleri çok yüksek olmasından dolayı dikkatli olunmalıdır.

Dişi Köpeklerin Kızgınlıkları Kaç Gün Sürer?

Genellikle Dişi köpeklerin kızgınlık süreleri, 3 hafta boyunca devam eder. Dişi köpekler, eğer çiftleştirilmek isteniyorsa kızgınlıklarının 2. Haftası döllenme için en uygun zaman olarak görülür. 2. Hafta çiftleşme sağlanamazsa 3. Haftada da çiftleşme sağlanması ile köpekler hamile kalabilirler.

Dişi Köpek Kızgınlık İğnesi Nedir?

Dişilerde kızgınlık geciktirme iğnesi, kızgınlık döneminde gebe kalmamaları ve kızgınlık dönemini 3 hafta kadar uzun geçirmemeleri için kendilerine vurulması uygun olan iğnedir. Bu iğnenin vurulması ile beraber, hem köpeklerin çiftleşme istekleri hızlı bir şekilde geçecek hem de kızgınlık dönemi içinde bir köpekle çiftleşmeleri görülmüşse gebelik ihtimalleri ortadan kalkacaktır. Özellikle yaşlı sayılan köpeklerin kızgınlık dönemlerini daha hızlı atlatabilmeleri için fazlaca tercih edilen bir yöntemdir.

Erkek Köpeklerin Kızgınlık Dönemi Nasıl Geçirilir?

Özellikle Erkek köpeklerin kızgınlıklarının geçmesi için dikkatlerinin dağıtılması tavsiye edilir. Erkek köpekler sürekli olarak kızgınlığa girebilen canlılardır. Bundan dolayı da kızgınlıkta olan köpeklerin eğer çiftleştirilmek istemiyorlarsa dişilerden uzakta tutulması gereklidir. Dişi köpeklerin kızgınlıkları olduğu zamanlarda da erkek köpekler kızgınlıkta değilmiş gibi görünseler de güvenilmemesi, hemen dişiler ile çiftleşebilecekleri unutulmamalıdır.

Köpeklerde Kızgınlık Dönemi İlacı Nedir?

Dişi köpeklerde kızgınlık ilacı, kızgınlıklarının daha ileri bir tarihe ertelenmesi için kullanılan ilaçlara verilen isimdir. Günümüzde kadınlar tarafından kullanımı oldukça tercih edilen adet geciktirici ilaçlar ile aynı işlevi görürler. Bu ilaçların kullanıldıkları zamanlarda kolaylıkla dişilerin girdikleri kızgınlık dönemi daha ileri bir zamana ertelenmiş olur. Verilen ilaca ve ilacın dozuna bağlı olarak dişi köpekler belirli bir süre sonra yeniden kızgınlık belirtileri göstermeye başlarlar.

Dişi Köpeklerde Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?

Dişi köpeklerde kızgınlık görülmesi zamanlarda, eğer dişi köpekler bir erkek köpekle çiftleştirilmeyeceklerse kendilerine enjeksiyonlar verilir ve kızgınlığa girmemeleri sağlanır. İlk 6 ayı dolduran dişi köpekler, kızgınlık belirtilerini göstermeye başlamalarından sonra eğer önlemleri alınmazsa kızgınlığa girerler. Bununla beraber, düzenli olarak her 6 veya 8 ayda bir de kızgınlığa girecek ve kendilerini doğum sürecine hazırlayacaklardır. Köpeklerin kısırlaştırılması istenmiyorsa mutlaka düzenli olarak iğneleri vurulmalı ve köpeklerin acı çekmeleri önlenmelidir.

Kızana Gelen Köpekler Kaçıncı Günü Çiftleşir?

Dişi köpeklerin çiftleşme günleri, kızgınlığa girmelerinden sonraki her gün olabilir. Ancak dişi köpekler yavru doğması amacıyla çiftleştiriliyorlarsa, 10 ile 14. Günleri arasında gebelik ihtimalinin daha yüksek olduğu yorumu yapılır. Bunun için kızgınlığa giren dişi köpeklerin hemen erkek köpeklerle bir araya getirilmeleri doğru değildir. Yumurta döllenebilir ancak döllenmeme ihtimaline karşın da bir hafta kadar beklenmesi daha doğru olacaktır.

Köpekler Regl Olduğunda Ne Yapmalı?

Dişi köpeklerin regl olması zamanlarında köpeklerin durumlarına göre hareket edilmesi en doğru yöntem olacaktır. Dişi köpekler tıpkı kadınlarda olduğu gibi regl oldukları zaman agresif, gergin ve yorgun olurlar. Bunun için de regl olmuş dişi köpeklerin canı ne yapmak isterse onun yapılması bu dönemlerde önemlidir. Köpekler yatıyorsa rahatsız edilmemeli, yürüyüşleri normalde olduğu kadar uzun tutulmamalı, mümkün olduğu kadar da köpekler ödül mamalarıyla ödüllendirilmelidir. Ödül mamaların içinde yer alan köpeklere zarar vermeyen tatlandırıcı maddeler sayesinde dişi köpekler daha mutlu olacaklardır. Regl oldukları zamanlarda oldukça hassas olmalarından dolayı mümkün olduğunda erkek köpeklerle bir araya gelmemeleri gereklidir.

Dişi Köpek Kaç Kere Çiftleşir?

Köpek sahiplerinin merak ettiği sorulardan biri de dişi köpeklerin çiftleşme sayıları, sağlıklı oldukları müddetçe yılda iki olarak bilinir. Ancak yılda iki kez çiftleşebilme durumu, 6 ayda bir kızgınlığa giren köpekler için geçerlidir. Köpeklerin cinsine bağlı olarak kızgınlığa girmeleri daha uzun sürüyorsa, bu sayı yılda bire düşebilir. Ancak köpeklerin cinsi ne olursa olsun yılda iki kereden fazla çiftleşmeleri sağlıklı bir durum değildir.

Köpekler İlişkiden Sonra Neden Ayrılamazlar?

Köpeklerin çiftleştikten sonra ayrılmaması, erkeklerin cinsel organlarının çevresinin şişmesinden kaynaklanır. Boşalmanın yaşanmasından sonra erkek köpeklerin fizyolojik olarak cinsel bölgelerinde yer alan bir organları şişer. Dişi köpeklerin vajinaları ile birleşmiş gibi görünmelerinin sebebi de boşluğun olmamasıdır. Maksimum yarım saat geçmesinden sonra bu şişlik inecek ve köpekler birbirinden ayrılabileceklerdir.

Köpeklerde Yavru Sayısı Neye Bağlıdır?

Köpeklerin yavru oluşumları, köpeklerin cinslerine ve bakımlarına bağlı olarak değişir. Bazı köpek cinsleri, tek seferde 6 tane yavru bile doğurabilirler. Dişi köpeklerin kızgınlığa girmeleri sonrasında eğer ilk doğumları değilse bu sayıya kadar yavru çıkabilir. Ancak ilk çiftleşmesi veya doğumu olan dişi köpekler genellikle tek yavru doğurur.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Adet Başlangıcı Ne Zaman Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.