By melissa1 | 29-04-2025
British Shorthair genetik hastalıkları,ciddi olmamakla beraber anne ve babadan gen aktarımı sonucu taşıyabilecekleri bazı hastalıklarla doğarlar ya da ileriki yaşlarında ortaya çıkar. Diğer kedi ırklarına göre daha sağlıklıdır. Fakat her kedinin muzdarip olduğu yaygın sağlık sorunlarına karşı bağışık değildir. Safkan kedilerde görülen edinilmiş hastalıklardan bazıları british shorthair kedi ırkında da görülmektedir. British shorthair genetik hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmanız ileride bu cinsten sahiplenme durumunda nelere dikkat etmenizi sağlar.
Çoğu British Shorthair kedileri etkileyen yaygın kalıtsal hastalıklar şunlardır:
Yukarıda belirttiğimiz kedilerde kalıtsal hastalığı önceden önleyemezsiniz. Ancak bazı önlemler alınabilir. Bu önlemler arasında;
Kedilerde en sık görülen iki kalp sorunu:
British Shorthair kedilerde Hipertrofik kardiyomiyopati: Kalp kasının kalınlaşması ile ortaya çıkan bu durum tiroid bezinin aşırı aktif çalışmasının sonucudur. Özellikle yaşlı ve obez kedilerde sık görülür. Kedilerde Hipertrofik kardiyomiyopati kalbin çok hızlı atmasına yol açarak oksijen kullanımının artmasına neden olur. Bu da kalp hücrelerini olumsuz etkileyebilir. Zarar gören kalp hücreleri kalbin işlevini yerine getirememesine ve kanda pıhtılaşmaya sebep olarak kalp yetmezliğine neden olabilir.
Kedilerde Hipertrofik kardiyomiyopatisi olan kedilerde hastalığın ilerlemesi sonucu gösterdiği belirtiler:
Kalp rahatsızlığı olan British Shorthair kedilerde genetik hastalık arteriyel tromboembolizm adı verilen kanda pıhtılaşma sorunudur. Bu kan pıhtıları aortu etkileyerek arka bacaklarda hareketsizliğe yol açar. Kan akışını etkilemesi sonucunda arka bacaklarda soğukluk,ağrılı ve felç gözlemlenir. Ani ve hızlı büyüyen hastalık vücudunu olumsuz etkileyen kalp sorunudur. Kandaki pıhtılaşma sorununun çözülmesi ve kan akışının vücudun her yerine sağlanması sonucunda sorun çözülmüş olur.
Kedilerde Arteriyel Tromboembolizm BelirtileriKedilerin genlerinden gelen bir diğer hastalık ise polikistik böbrek rahatsızlığıdır. Böbreklerde oluşan kist ilerlemesi durumunda kedi böbrek yetmezliğine yol açar. Ultrason cihazıyla tespit edilir. British shorthair kedilerde görülen böbrek hastalığı 4 yaşından büyük kedilerde çok sık rastlanır. Kedilerde polikistik böbrek belirtileri arasında en sık görülen kilo kaybı, kusma, aşırı susama ve gözle görülür kilo kaybıdır.
Genetik bir rahatsızlık olan kedilerde katarakt, özellikle yaş ilerledikçe görülmektedir. 5 yaş ve üzerinde diyabet hastalığı olan kediler daha çok etkilenmektedir. Yaralanma sonucu gözde meydana gelen iltihap ve enfeksiyonlar katarakt sorununu tetikler. Erken tedavi edilmezse eğer körlüğe kadar ilerler.
Kedilerde Peritonit bir diğer adıyla fip koronavirüs türünün sebep olduğu hastalıktır. Fip tüm kedilerde vardır. Kedilerde koronavirüs değişikliğe uğraması sonucunda fip geliştirir. Fip kedilerde bağışıklığın düşmesine neden olur. Kedilerde fip hastalığı, karın ve göğüs bölgesinde sıvı birikmesinden kaynaklı şişme görülür.
Kısırlaştırılmış, yaşlı kediler ve kötü beslenen kediler obezite riski altındadır. Obezite beraberinde kalp hastalığı, diyabet sorunlarını da getirir. Hafif ve dengeli bir mamaya başlamanız kedinizin her öğünde yiyeceği mama miktarını da ayarlamnanız obezitenin ilerlemesinin önüne geçer. Obez kedinize gün içinde aktif hareketler yaptırmaya çalışın. Böylece yediklerini yakarak daha fazla kilo alımının önüne geçmiş olursunuz.
Kanın normal düzeyde pıhtılaşmama sorunudur. Genetik bir hastalık olması british kedilerde de görülmesi olasıdır. X kromozomu ile taşınan hastalık erkek kedilerde daha sık görülür. Dişi kediler ise taşıyıcılığı daha yüksektir. Kedilerde hemofili belirtileri: