İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Yavru Köpeklerde Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 07-12-2022

Yavru Köpeklerde Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yavru köpeklerde parazit tedavisi ilaç yöntemi ile yapılır. Yavru köpeklerde parazit tek bir tür değildir. Bu türler oluşturdukları etki nedeniyle farklı kategorilerde incelenir. Buna göre parazitin türüne göre tedavi programı uygulanır.

Oldukça geniş bir alana yayılmış ve uzun süreler vücuda yapışmış parazitlerin tedavisi daha zor ve uzun sürer. Yavru köpekte oluşan parazitin türünü öğrenme için köpeğin dışkısı çıplak gözle incelenmelidir.

Dışkıda tespit edilen parazitin türüne göre veteriner hekime bilgi verilir ve tedavi de bu doğrultuda yapılır. Dışkıda gözle görülür herhangi bir parazit tespit edilmediğinde köpeğin dışkısı veterinere götürülür ve laboratuar ortamında incelenir.

Kalp kurdu vakalarında ameliyat da gerekir. Ancak tehlikeli bir operasyon olan parazit ameliyatı veterinerlerin sık başvurmadığı bir yöntemdir. Bunun yerine ilaçlar tercih edilir.

Parazitin türü ve boyutu saptandığında ilaç tedavisine başlanır.

  1. Tenizol
  2. Drontal
  3. Caniverm
  4. Endopet’tir. Yavru köpeğin parazit tedavisinde bu ilaçlar kullanılır. Hap olarak kullanılan bu ilaçların yavru köpekte mide bulantısı ve kusma oluşturmaması için köpeğin tok olmasına dikkat edilmelidir.

Yavru Köpeklerde Parazit Türleri ve Özellikleri

Köpeklerde parazit türleri birbirinden farklı ve etkileri ile de çeşitlidir.

  1. Askaraidler (yuvarlak kurtlar): Sindirim sistemi kurtları olan askaraidler yavru köpeklerde en sık görülen kurtlardır. İnsanlara da bulaşma eğilimi taşırlar. Yavru köpekte büyüme geriliği görüldüğünde sebebi büyük ihtimalle bu parazittir. Yavru köpeğin midesinde kısmen sindirilmiş olan besinlerle beslenerek köpeğin gelişimini yavaşlatır.
  2. Kancalı kurtlar: 2-3 cm boyutunda olan bu kurtlar gözle görülmezler. Ağızlarıyla bağırsaklara tutunarak yaşarlar. Kan ile beslenen bu kurtlar bulaşıcı olan parazitlerdir. Anne sütü, deri teması ve doğumdan önce anne karnında plasenta ile bulaşabilirler. Kan ile beslenir ve köpekte anemi oluştururlar. Yavru köpeklerin halsiz ve solgun olmalarına neden olurlar.
  3. Tenyalar: yavru köpekte anüs çevresindeki kılların içinde yaşarlar. Bulaşma riskleri vardır. Bağırsak tıkanıklığı, anemi ve büyüme geriliğine neden olurlar.
  4. Kamçılı kurtlar: Yavru köpeğin kalın bağırsağına yapışarak önemli sorunlara neden olurlar. Sinir hali, iştahsızlık, kanlı ishal ve halsizlik yaparlar. Çıplak gözle teşhis edilemezler.
  5. Kalp kurdu: en tehlikeli parazit türüdür. Dişileri sürekli olarak üreyerek yeni yavrular doğururlar. 5 yıla kadar yaşarlar. Kalbin çevresine konumlandıkları için kalp damarlarını etkileyerek ölümcül sonuçlara neden olurlar. Sivrisinekler tarafından yavru köpeklere bulaşırlar.

Yavru Köpeklerde Parazit Belirtileri Nelerdir?

Yavru köpekte parazit belirtisi köpeğin yaşam standardını düşüren ve yavru köpeği ölüme götürür. Belirtiler görüldüğü anda veteriner hekimden yardım alınmalıdır.

  • Karında şişkinlik ve ağrı
  • Aşırı gaz oluşması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal ve kanlı ishal
  • Büyüme geriliği
  • Kansızlık (anemi)
  • İştah ve kilo kaybı gibi belirtiler yavru köpekte parazit oluştuğunu gösterir.

Parazit Yavru Köpeği Öldürür Mü?

Yavru köpekte parazit ölümcül olur. Bunu köpeğe bulaşa parazitin türü belirler. Kalp kurdu olarak bilinen parazitler kalp kapakçığı etrafında kümelenerek kalpteki damarların sıkışmasına neden olur. Sıkışan damarlardan hayati organlara kan akışı sağlanmaz ve bu gibi durumlar ölümle sonuçlanır.

Diğer parazit türlerinden bazıları da vücuttaki hayati organların işleyişini sağlayan damarlara girerek kan emerler. Kan ile beslenen bu parazitler vücudun sistemlerini sekteye uğratır ve yavru köpeklerde parazit sonuçlu ölümlere neden olur.

Yavru Köpeklerde Parazit İnsanlara Bulaşır Mı?

Parazitler insanlara bulaşır. Bulaşıcı parazit yumurtaları bilinçsiz olarak insanlar tarafından yutulduğunda insan vücuduna da yapışarak yaşamaya başlarlar. Oldukça yoğun olan bu parazitler insan organlarında kist oluşturarak daha önemli sağlık sorunlarına yol açar.

Çocuklara bulaşması durumunda ise daha etkili olan bu kurtlar karaciğere yapışarak büyük sorunlara neden olur. Bu sorunlar neticesinde çocuklarda körlüğe de sebep olur.

Yavru Köpeklerde Parazit Oluşumunu Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Yavru köpeklerde parazitleri önlemek için köpeğin kontrol altında tutulması gerekir. Özellikle hareketli ve sosyal hayvanlar olan köpekler diğer türdeşleri ile sürekli ilişki halinde olup parazit bulaşmasını kolaylaştırır.

Köpeklerin birbirlerinin dışkısını yeme ile de parazitler bulaşır. Bunu önlemek için dışarı çıkıldığında tasma kullanılarak köpeğin diğer köpeklerin dışkısını eşelemesinin önüne geçilmelidir.

Dışarıda yapılan her dışkı doğada bırakılmadan hızlı bir şekilde atılmalıdır. Diğer bir önleme yöntemi ise parazit oluşmadan parazit önleme ilaçlarıdır. Veterinerden yeteri dozda alınarak köpeğe verilen bu ilaçla yavru köpeğin korunması sağlanır.

Köpek Parazitleri Ne Sıklıkla kontrol Edilmelidir?

Yavru köpek parazitleri kontrolü yılda en az 1 kez yapılmalıdır. Mide sorunları yaşayan yavru köpeklerde bu kontroller daha sık yapılmalıdır.

Doğal Yollarla Parazit Tedavisi Yapılır mı?

Doğal yollar ile parazit tedavisi olmaz. Köpeğin parazite yakalanmasından sonra mutlaka veteriner yardımı ile ilaç tedavisine başlanması gerekir. Ancak köpek henüz parazit diye bir sorun yaşamıyorsa çeşitli müdahalelerle buna yakalanması önlenir.

Köpeğin suyuna konulacak az miktarda bir elma suyu kokusundan dolayı parazitlerin bulaşmasını önler. Köpek elma suyunu içmiyorsa su ile elma sirkesi karıştırılır ve sprey olarak köpeğe sıkıldığında bu koku yine etkisini gösterecektir.

Diğer bir teknik ise sarımsaktır. Bit, pire, kurt ve parazitlerin kokusuna dayanamadığı sarımsak tüketimi de bu sorunun oluşmamasına yardım eder. 1 adet çiğ sarımsak yutulduğunda parazitler yavru köpekten uzaklaşır. Yavru köpeklerde parazit bu doğal yöntemler ile engellenir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Nasıl Giderilir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.