İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Tuvalet Yönergesi ve Yapılması Gerekenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 05-01-2023

Köpeklerde Tuvalet Yönergesi ve Yapılması Gerekenler

Köpeklerde tuvalet eğitimi evde köpek beslemek isteyen hayvan severlerin en çok merak ettiği konuların başında gelir. Köpeğinizin tuvalet problemini en az seviye indirmek, hijyenik, rahat şekilde tuvalet ihtiyacını karşılaması için bilmeniz gereken konulardan bazıları şunlardır:

İlk Kural sabırlı Olmak!

Sabırlı olmak köpeğinizin tuvalet eğitimi sırasında en çok dikkat etmeniz gereken faktörlerin başında gelir. Eğitim köpeğinizin eve geldiği andan itibaren başlar. Evcil hayvanınızı özel, hijyenik, sağlıklı, güvenli tuvalet eğitim sürecinden geçirmediğiniz takdirde köpeğiniz evinizin herhangi bir yerine işeyebilir. Tuvalet eğitimi görüldüğü kadar kolay değildir. Çünkü kedilerin aksine köpekler kendi kendini temizleyemez.   Köpek sahipleri olarak küçük sürprizlere karşı özverili, dikkatli, sabırlı davranmalısınız. Evinizde sevimli köpek dostlarınızla vakit geçirirken her an tuvalet kazalarına karşı hazırlıklı olmalısınız.

Ev içi Tuvalet Eğitiminde Yaş Faktörü

Evde tuvalet eğitiminde yaş faktörü köpeğinizin eğitimini kolay, pratik yönden alması için oldukça önem taşır. Evcil hayvanınızın tuvalete nereye gideceğini belirledikten sonra köpeğiniz yavruysa eğitim sürecini daha zahmetsiz, rahat şekilde halledebilirsiniz. Köpeğiniz sizden önce kimseyi tanımadığı için evin düzenine, normal akışına rahatlıkla uyum sağlayacaktır. Yavru köpekler henüz komut almaya alışkın olmadığı için verdiğiniz her bilgi ve komutu dinleyerek anında uygular. Köpeğiniz sizi sahiplenmeden önce başka yerde yaşadıysa sahiplerinden gördüğü alışkanlıkları sürdürmek isteyebilir. Yetişkin köpekler emirlere itaat etme hususunda yavru köpeklere göre daha iyidir.

Köpeğinizin Tuvalet Yapacağı Alanı Hazırlayın!

Köpeğinizin tuvalet yapacağı alanı hazırlama köpeğinizin bu alanları sahiplenmesi açısından oldukça önemlidir. Köpek sahipleri evlerindeki ikinci banyo, teras, balkon, kullanılmayan odaları köpek tuvaletine dönüştürebilir. Evcil hayvanınız eve geldiği ilk andan itibaren bu alanları göstermeniz buraları kolayca sahiplenmelerine yardım eder. Köpeğinize ve ilk geldiğinde onun yaşam alanı olduğunu göstermek için idrarını yapacaktır. Bunu anladıktan sonra köpeğinizi hemen banyoya götürerek idrar yapana kadar hiçbir yere gitmesine izin vermemelisiniz. Sonrasında hayvanınıza bir ödül vererek tuvalete gittiğinde onu sevebilirsiniz. Köpeklerde tuvalet eğitimi sürecinde tuvalet alanlarına muhakkak gazete kâğıdı, köpek klozet yastığı, köpek kumu gibi malzemeleri koymaya özen göstermelisiniz. Köpeğinizin kötü kokan şeyleri koklamasına izin vermelisiniz. İkinci bir tuvalete ihtiyaç duyana kadar tuvalet alanlarını kesinlikle temiz şeylerle değiştirmemeniz önerilir Bu sayede ikinci kez tuvalete giden köpeğiniz kendi dışkısını ve idrarını koklayarak yavaş yavaş tuvalet alanı olduğunu kavrayacaktır.

Tuvalet Bölgesi Dışında Kalan Her Yeri Hijyenik Hale Getirme

Tuvalet bölgesi dışında kalan her yeri hijyenik hale getirme evcil hayvanınızın tuvalete nereye gideceğini belirlemesi, sağlıklı, rahat hissetmesi açısından oldukça önemlidir. Benzersiz koku alma yeteneğine sahip olan köpekler evin herhangi bir yerinde banyo yapabilir. Evinizin istediğiniz köşesinde banyoyu kullanıyorsa o bölgeyi temizlemediğiniz, kokusunu gidermediğiniz takdirde o banyoyu kullanmaya devam edecektir. Bu yüzden köpeğiniz tuvalet dışında hiçbir yerde kötü koku almam alıdır. Evcil hayvanınız tuvalet, banyo gibi odalarda koku alırsa oraya dışkılama eğilimi gösterebilir. Bu alanlardaki kapıları kapalı tutarak köpeğinizin bu alanlara girmesine kesinlikle izin vermemelisiniz. Evdeki çöpler de köpeğiniz için tetikleyici unsurlar arasında yer alır. Bunu önlemek için evin dışında balkon ve bahçelere çöp biriktirmeniz faydalı olacaktır.  Köpeğinizin tuvalet dışında evin herhangi bir yerinde tuvaletini yapmamak üzere yetiştirilir.

Köpeğinizi İyi Gözlemleyin!

Köpeği iyi gözlemleme evcil hayvanınızın beslenme ve su içtikten sonra banyoya götürüp tuvalet yaptırmanız için oldukça önemlidir. Köpeğiniz yemek yedikten sonra muhakkak tuvalet ihtiyacını karşılamak isteyecektir. Evcil hayvanınızı tuvalet eğitim sürecinde denetleyerek alışkanlıklarını, içgüdüsel olarak verdiği tepkileri kontrol etmelisiniz. Köpeğiniz bu alanlara her gittiğinde aynı hareketleri tekrarlayacaktır. Bu nedenle tuvalete gittiğinde nasıl davrandığını, hangi hareketleri yaptığını dikkatlice izleyebilirsiniz. Tuvaleti hayvanınızın kolayca ulaşabileceği yerlere koyarak onlara ulaşma, eğilim davranışlarını gözlemleyebilirsiniz. Köpeğiniz aynı davranışı tekrarladığında tuvaleti hemen belirlediğiniz alanlara götürün. Evcil hayvanınız tuvalete gittiğinde her zaman kaka yapıp işemek istemeyebilir. Bazen de hastalandıklarında ya da ilgilenilmediklerinde tuvalete gitme eğilimi gösterebilirler.

Yavru Köpekler için Tuvalet Eğitimi

Özellikle Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi genellikle evde beslenen hayvanlar için gereklidir. Tuvalet eğitimi için dış ya da iç mekânda bir alan seçebilirsiniz. Ev içerisinde yavru köpeğiniz için belirlediğiniz bölgeye tuvalet yapmasını istiyorsanız özellikle iç mekân tuvalet eğitim uygulamalarını tercih edebilirsiniz. Yavrunuzun tuvalet ihtiyacını dış mekânlarda yapmasını istiyorsanız dış mekân tuvalet eğitimi uygulamalarını seçebilirsiniz. Yavru köpek eve geldiği andan itibaren tuvalet eğitimine başlar. Bu eğitim süreci düşünüldüğü kadar zor değildir. Sadece yapmanız gereken yavru köpeğinizi eğitim süreci içerisinde kontrol altında tutarak onlara özveri, sabırlı dikkatli şekilde davranmanızdır. Köpeğinizin tuvalete nereye yapması gerektiğine karar verdikten sonra eğitim aşamasına geçebilirsiniz. 2 ayrı yer olduğuna göre 2 ay ayrı eğitim verilecektir.

Eğitim metodunu anlamaya geçmeden önce yavru köpeğinizin tuvalet problemlerini minimum seviye indirerek tuvalet gereksinimini düzene sokmak için köpek tuvalet eğitimi hakkında bazı bilgileri öğrenmeniz gerekir. Köpekler yemeğini yedikten sonra bağırsaklarında oluşan baskı gereği tuvaletini yapmak isterler. Bu durumda yavru köpeğinizin en azından en çok hangi zamanlarda tuvalet gereksinimi yaşadığını anlarsınız. Yapmanız gereken köpeğinize düzenli aralıklarla yavru köpek maması vermektir. Belirlediğiniz zaman, periyotlar dışında hayvanınıza kesinlikle mama vermemelisiniz. Köpeklere tuvalet eğitimi aşamasında hayvanınızın tuvalet gereksinimlerini kontrol altına alarak tuvalet zaman, periyotlarını ayarlamanız gerekir. Mama miktarını sabit tutarak eğitim programı sürecinde mama vermeyi sıkılaştırmanız önerilir. Köpek maması miktarı ve sıklığı hakkında veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Mama verme sıklığı günde 6 günü geçmemelidir. Mamalar 6’dan sonra verilmemelidir. Akşam saat 7'den sonra su verme işlemini de kademe kademe durdurmalısınız.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Felç Nasıl Anlaşılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.