İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi Nasıl Verilmeli İpuçları

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-02-2021

Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi Nasıl Verilmeli İpuçları

Köpeklerde sosyalleşme eğitimi yavruluk dönemlerinde annelerinin yanında kardeşleri ile büyürken aslında alıyorlar. Fakat bu yeterli mi, tabi ki hayır.  Köpeğinizin yaşam seviyesini arttırmak ve diğer hayvanlarla birlikte insanlar ile arasında olumlu bir iletişim kurmaları gerekiyor. Köpekler geçmiş hayatımızdan beri bizleri yalnız bırakmayan her zaman yoldaşımız olan bir dost gibidir. Sahip olduğumuz köpeğimizi hayatımızın her anına dâhil etmek isteriz. Bu yüzden de köpeklerin sosyalleşmesi gerekiyor. Çünkü bulundukları ortamda gösterdikleri davranışların çevresindekilere zarar verici olmamalı. Köpeğin diğer hayvanlar ve insanlar ile iyi geçinmesi onun gelişimi için çok önemlidir.  Gelin birlikte köpekler nasıl sosyalleştirilir? Sorusunun detaylarına bakalım.        

Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi Verilme Nedenleri

Köpek sahipleri evcil hayvanının neşeli, huzurlu ve sağlıklı olmasından başka ne ister ki. Köpeğinin diğer cinsleri ile iletişim kurup arkadaşlık kurmasını ister. Diğer canlılar ile sağlıklı iletişim kurması için aynı evin içinde yaşıyor olmalarına gerek yok. Köpeğin yavruluk döneminde itibaren sosyalleşme eğitimi alması yetişkinlik döneminde gelişimi için büyük ölçüde katkı sağlar. Böylelikle yetişkinlik dönemlerinde saldırgan davranışlarda bulunmaz. Bunun yanında birde her şeyden korkma, yabancılardan kaçma gibi davranışlar sergilemezler. Sosyalleşme eğitimi alan köpek diğer eğitimlerinde de çok zorlanmayacaktır.

Köpek yeterli sosyalleşme eğitimi almazsa ileriki dönemlerinde onu kontrol etmekte çok sıkıntı yaşarsınız. Sosyalleşmeden büyüyen köpekler saldırganlık eğilimi göstereceklerdir. Bu nedenle köpek eğitimlerini hafife alıp ertelemeyin. Bu eğitim köpeğin diğer canlılar,nesneler içinde bulunduğu ortama nasıl tepkiler vermesi gerektiğini belirler.  Yavru köpeğin eve geldiği ilk bir ay çok önemli. Bu ilk bir ay köpeğin en temel eğitimi alması gerekiyor. Çevresindeki canlılar ile iyi anlaşması hem kendisinin psikolojisi hem de diğer canlıların rahat yaşamasını sağlar.

Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi Ne Zaman Başlanmalı?

Köpeğin sosyalleşme eğitimi 7-8 haftalık döneminde verilme imkânı varsa çok iyi olur. Böylece köpek annesine bağlı olmaz kendini güvende hisseder. Köpeğin ailesinden ayrıldıktan sonra çevresinde hiç hayvan olmamasından dolayı sizin ona gerekli imkânları sağlamanız gerekiyor. Köpeğin karakterinin gelişmesi için diğer canlılarla arasının iyi olması gerekiyor. Bazı köpeklerde sosyalleşme eğitimleri 1 aylık döneminde başlanabiliyor. İlk başta farklı insanlarla köpeği tanıştırarak insanlara karşı tepkileri izleniyor. Köpeğin eğitiminin erken başlaması değil en önemli nokta tüm eğitimleri eksiksiz bir şekilde alması önemlidir.

Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi İçin İpuçları

Köpeğin sosyalleşme sırasında sahibinden sabırlı olması beklenir. Bu süreç hem köpek hem de sahibi için zorlayıcı bir dönem olacaktır. Ama eğitimin sonunda köpeğinizin karakteri ve gelişiminin nasıl sağlıklı olacağını göreceksiniz. Köpeklerde sosyalleşmenin amacı sadece parkta diğer hayvanlar ile iyi geçinmeleri için değil, bunun yanında yaşamlarını da olumlu etkileyebilmektedir. Köpek bu eğitim sonrasında cesur, atik ve kendisine güven biri olacaktır.

Köpeği Annesinden Ayırmak İçin Doğru Zamanı Kollayın

Bir köpeğin doğumda sonra anne ve kardeşleri ile 6 hafta birlikte geçirmesine izin verilmelidir. Böylelikle annesinden gördüğü temel dersleri öğrenecek. Aynı zamanda kardeşleri ile vakit geçirerek iletişim nasıl kurulması gerektiğini öğrenmiş olacaktır. Sonrasında siz köpeğin sosyalleşmesi için üzerine yeni şeyler ekleyeceğiniz için işiniz çok daha rahat olacaktır.

Sosyalleşme Eğitiminde Köpeğinizle Farklı Şeyler Yapmayı Deneyin

İlk kez köpek sahibi iseniz ilk başta ne yapacağınız bilemeyebilirsiniz. Köpeklerle vakit geçirerek zamanla nasıl sosyalleşebileceğini anlayacaksınız. Köpeğinizle yürüyüşe çıkıp diğer köpeklerin yürüdüğü bir yeri seçebilirsiniz.

Köpeğinizi Diğer Hayvanlarla Tanıştırın

Köpeğinizin sosyalleşmesinde sadece kendi türleri olmasın. Köpeğin farklı seslere ve görüntülerle tanıştırılması gerekiyor. Köpeğin dünyayı tanıması seslere alışık olması önemlidir. Kediler, insanlar, taşıt sesleri gibi sosyal hayatta karşılaşabilecekleri her türlü şeyle tanıştırılmalıdır. Ev köpekleri oldukları için kedilere veya diğer hayvanlara alışık değildirler. Bu yüzden ilk defa bir kedi gördüğünde onu kovalamaması için yavruluk döneminde kedilerle tanıştırılması ve aralarında iyi bir iletişim olması sağlanmalı. Hatta köpeğinizin yanına bir de kedi sahiplenip birlikte büyümeleri sağlanabilir.

Köpeklerde Sosyalleşme Eğitimi: Negatif Etkilerden Uzak Durun

Köpeğin bu eğitime girmeden önce sahibinin onun karakterini iyi bilmesi gerekir. Köpeğinin nelerden hoşlandığını hangi ortamlarda sosyalleşmesi gerektiğini bilmelidir. Köpekler için özel pet parklar vardır. Fakat burada tasmasız dolaşan köpekler olabileceği ve saldırgan davranışlarda bulunmasına karşı dikkatli olunması gerekiyor. Köpeğin bu gibi olumsuz bir sorunla karşılaşması psikolojisinin bozulmasına ve travma yaşamasına neden olur. Bu yüzden köpeği ilk başta kendi yaşında ve boyutunda olan köpeklerle bir arada tutmak daha iyi olacaktır.

Köpeklerde Sosyalleşmenin Faydaları

  • Köpeğinizin istenmeyen kaba davranışlarının engelleme ve önüne geçilmesi. Hem köpeğin hem de sahibi için pozitif bir dönüş olacaktır.
  • Köpeğin hem çevresindeki canlılar hem de sahibi ile arasındaki yakın bir bağın kurulması için önemlidir.
  • Köpeğin insanlar içinde olduğu zaman kötü bir şey olmayacağını (havlama, ısırma vb) bilinmesi ve daha rahat davranılmasını sağlar. Köpeklerde her canlı gibi ihtiyacı olan sevgiyi aldıkları zaman aynı şekilde karşı tarafa da sevgilerini gösterirler.
  • Yavruluk döneminde başlayan bu eğitim hayatının sonuna kadar hem kendisi için hem de sahibi için huzurlu ve sağlıklı bir hayat yaşamalarını sağlar.

“Bu makalede doğru olmayan hiçbir bilgiye yer verilmemiştir. PetYaşam ailesi olarak size sunulan içeriklerde güvenilir farklı kaynaklardan araştırmalar yapılıp derlenme sonucunda aktarılıyor. Tabii ki kedinizin asıl kontrolünü veteriner hekiminiz tarafından yapılmasını sağlamalısınız. ”


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.