İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Raşitizm Nedir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 09-12-2022

Köpeklerde Raşitizm Nedir?

Köpeklerde raşitizm genellikle gelişim çağında meydana gelmektedir. Düzensiz ve yetersiz beslenme neticesinde kendini hızlı bir şekilde gösteren bu hastalık köpeklerin kemiklerinde eğrilik gibi deformasyonların meydana gelmesine ve kolay bir şekilde kemik kırılmalarının yaşanmasına neden olmaktadır. Yavru köpeklerde raşitizm hastalığının görülme oranı, yetişkin köpeklere nazaran daha fazladır. Bir gelişim hastalığı olan raşitizm, erken dönemde fark edilebilir ise tedavi edilebilmekte ve köpeklerin sağlığına kavuşması sağlanabilmektedir. Raşitizm rahatsızlığına ait belirtilerin görülmesi ile mümkün olan en kısa sürede uzman bir veteriner hekime başvurulması, köpeklerin sağlıkları açısından oldukça önemlidir.

Köpeklerde Raşitizm Neden Olur?

Gelişme çağındaki köpeklerde sıklıkla görülen raşitizm hastalığının en önemli nedeni vitamin eksikliğidir. Yavru köpeklerin gerekli sağlık kontrollerinin yaptırılmaması, düzensiz ve sağlıksız beslenmesi neticesinde ortaya çıkan bu hastalık aynı zamanda, yanlış beslenme tekniklerinden dolayı da meydana gelebilmektedir. Köpeklerde raşitizmin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Raşitizme neden olan en büyük faktör kalsiyum, D vitamini ve fosfor eksikliğidir.
  • Yeteri kadar güneş ışığı görmeyen köpeklerde de D vitamini eksikliğinden dolayı kemik gelişimleri tamamlanamamaktadır. Bu durum da köpeklerde sıklıkla karşılaşılan raşitizm hastalığının nedenleri arasında yer almaktadır.
  • Aynı zamanda, köpeklerin sağlıklı kemik gelişimi için gerekli olan fosfor, kalsiyum ve D vitaminlerinden birinin az ya da fazla verilmesi de bu hastalığın meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Köpeklerde Raşitizm Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Küçük yaştaki köpeklerde sıklıkla karşılaşılan bu rahatsızlık kendi belli eden semptomlara sahiptir. Köpeklerin fiziksel olarak değişimine neden olan bu semptomların köpek sahipleri tarafından en kısa sürede fark edilmesi, köpeklerdeki raşitizm hastalığının tedavi edilebilmesini kolaylaştırmaktadır. Köpeklerde raşitizm hastalığının belirtileri şu şekilde kendini göstermektedir;

  • Köpeklerde meydana gelen taş ya da toprak yeme veya duvar yalama isteklerinin gözlemlenmesi,
  • Köpeklerin kemik yapılarında deformasyonların meydana gelmesi,
  • Köpeklerin kemik yapılarında eğilmelerin meydana gelmesi,
  • Köpeğin bel bölgelerinde deformasyonun meydana gelmesi,
  • Köpeklerin tüy yapılarında meydana gelen matlaşma ya da karışıklık gibi durumlar,
  • Kemiklerinde meydana gelen ağrı nedeni ile hareket etme konusunda isteksiz olması,
  • Köpeklerin ağrılardan dolayı uzun süre yatması

Köpeklerde Raşitizm Nasıl Önlenir?

Köpeklerde raşitizmin önlenmesi için köpeklerin özellikle hamilelik dönemlerinden itibaren düzenli bir şekilde vitamin takviyesine tabii tutulması gerekmektedir. Yeni doğan yavruların mutlaka anne sütü ile beslenmesi sağlanmalıdır. Anne sütünden alacakları vitamin ve mineraller, yavru köpeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve sağlıklı bir vücut sistemine sahip olabilmesi adına büyük bir öneme sahiptir. Anne sütünden kesilen yavru köpeklerin, veteriner hekimler tarafından önerilen mamalar ile belirlenen besleneme düzenine uyulması bunun yanı sıra, kemik gelişimi için gerekli olan vitamin ve minerallerin köpeklere verilmesi oldukça önemlidir. D vitamini, kalsiyum ve fosforun yavru köpeğin yaşına ve kilosuna göre belirlenmesi gerekmektedir. Bu vitaminlerin köpeklere verilmesi sırasında da mutlaka veteriner hekimlerin önerilerine uyulmalıdır. Nitekim köpekler için en iyi doz miktarı, gerekli sağlık kontrollerinin ardından veteriner hekimler tarafından belirlenmektedir.

Köpeklerde Raşitizm Nasıl Tedavi Edilir?

Köpekte raşitizm tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bu hastalığın köpeğe zarar vermeden fark edilmesi, raşitizm için mevcut ilaçların ve vitamin takviyelerinin düzenli kullanımı ile tedavi edilebilmektedir. Ancak ileri seviyede olan raşitizm hastalığı, köpeklerin kırık kemiklere sahip olmasına neden olabilmektedir. Geç fark edilen raşitizm hastalığı, kalıcı hasarlara neden olabilen kırık kemiklere sebebiyet verebileceği için köpek sahiplerinin oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Köpeklerin fiziksel ve psikolojik hareketlerinin iyi bir şekilde bilinmesi ve takip edilmesi, raşitizm hastalığı gibi daha birçok hastalığın erken evrelerde teşhis edilmesini ve önlenmesini sağlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra, köpeklerin rutin sağlık kontrollerinin yaptırılması ve aşı takvimlerine uyulması da birçok hastalığın meydana gelme riskini azaltmaktadır.

Köpeklerdeki Raşitizm Hastalığında D Vitaminin Önemi Nedir?

Raşitizm hastalığında D vitaminin önemi oldukça yüksektir. İlk olarak 1918 yılında raşitizm hastalığına yakalanan bir köpeğin tedavisinde kullanımı gerçekleştirilen D vitamininin, bu hastalığın tedavi sürecini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Genel olarak kalsiyum ve fosfor ile birlikte köpekler üzerinde etkili olan D vitaminin vücuttaki asıl görevi, kemik gelişiminin sağlanması için alınan kalsiyum ve fosforun vücut tarafından emilmesini sağlamaktadır. Bu durum, kalsiyum ve fosfor kullanımının tek başlarına bir işe yaramadığının göstergesidir. Köpeklerin, sağlıklı bir kemik sistemine ve kas sistemine sahip olabilmesi için bu üç önemli vitamin ve minerali doğru bir şekilde alabilmesi gerekmektedir. D vitaminin eksik olması aynı zamanda köpeklerde bazı kalp rahatsızlıklarını tetiklediği de bilinmektedir. Güneş ışığında yeteri kadar zaman geçirebilen yavru köpekler, D vitamini eksikliğini büyük ölçüde karşılayabilmektedir. Eksikliğinde köpeklerde özellikle kemik yapılarında sorunlar yaşanmasına neden olan D vitaminin, veteriner hekimlerin önerilerinin çok üstünde köpeklere verilmesi de köpeklerde doku sertleşmesine ve dolayısı ile kireçlenme gibi rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, tüm vitamin ve minerallerin köpekler için belirlenen dozlarda kullanılması oldukça önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Epilepsi Nöbeti Nasıl Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.