İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Obezite Nedenleri Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 15-09-2022

Köpeklerde Obezite Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde obezite probleminin sebepleri pek çok nedene bağlı olarak gelişir. En yaygın olan obezite sebebi ile enerji alımı ve enerji tüketimi arasında bir dengesizlik olmasıdır. Yani köpeğinizin harcadığından fazla kalori alması gibi bir durum söz konusu ise obeziteye sebep olabilir. Köpeklerde obeziteye neden olan durumlar ise şunlardır:

  • Irk Yatkınlığı: Bazı köpek ırkları, obeziteye genetik olarak yatkın olabilir. Örneğin West Highland beyaz teriyer, İskoç teriyerleri, Shetland çoban köpekleri, Basset Hounds, Cavalier King Charles gibi ırklar, obeziteye daha yatkın olan köpekler arasındadır.
  • Yaş: Bir köpek yaşlandıkça, vücutta yağ kütlesi artış gösterecektir. Eğer ki yaşlanma ile beraber aktivitesi azalırsa bu köpekler de obeziteye oldukça yatkınlık gösterir.
  • Kısırlaştırma Durumu: Kısırlaştırma ile kan dolaşımında bulunan cinsiyet hormonları kaybolur. Böylece köpeklerin metabolizması yavaşlar ve kilo almaya yatkınlaşır.
  • Beslenme: Diyet faktörleri, köpeklerin aşırı kilo almasına neden olabilir. Öğünler ve atıştırmalıkların sayısı, sofra artıklarının yenmesi gibi çeşitli faktörler de köpeklerin kilo almasına sebep olabilir. Aynı zamanda öğünlerin ölçüsü ve mamanın kalitesi de oldukça önemlidir.
  • Çevre: Köpeğin yaşadığı çevre, egzersiz yapmasını doğrudan etkilediği için çevre oldukça önemlidir.
  • Kullanılan İlaçlar: Bazı ilaçlar, köpeklerde obeziteye neden olabilir. Yaygın bir antikonvülzan olan fenobarbital, yüksek serum konsantrasyonlarında aşırı yemeye sebep olabilir. Yiyecek tüketiminde yaşanan artık, vücudun durumunun kötüleşmesine sebep olarak obeziteye yol açar. Ayrıca glukokortikoidler de yağ birikimine sebep olarak köpeğin kilo almasına katkıda bulunur.
  • Hormon Bozuklukları: Hipotiroidizm, insülinoma ve hiperadrenokortisizm gibi hormonla alakalı rahatsızlıklar da obeziteye sebebiyet verebilir.

Köpeklerde Obezite Tanısı Nasıl Koyulur?

Köpeklere obezite tanısı konulabilmesinin en basit yöntemi öncelikle köpeğin kilosunu ölçmektir. Kilo ölçümleri veteriner kontrolünde yapılmalıdır. Ayrıca fiziksel muayene de yapılarak veteriner hekim tarafından köpeğin kaburga, kuyruk ve başı fiziksel muayeneden geçer. Bu muayene sonucu, köpeğin cinsinin normaline göre durum analiz edilir. Eğer ki bir köpek obez ise vücut ağırlığının % 10 – 15’i kadar fazlalığı bulunmaktadır. Vücut analizi yapılarak veteriner hekim tarafından teşhis konulur.

Köpeklerde Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde obezite tedavisi, temel anlamda köpeğin zayıflatılmasına dayanmaktadır. Bu zayıflama sürecinin uzun vadeli bir şekilde ilerlemesi planlanır. Bu süreç, kalori alımının azaltılıp egzersiz süresinin arttırılmasına dayanır. Veteriner hekim, köpeğin yemek alışkanlıklarını düzene koymak için uygulanması gereken bir diyet planı sunar. Protein ve lif kaynağı açısından zengin olan ve yağ açısından düşük olan bir diyet programı hazırlanır. Protein, metabolizmanın ihtiyacı olan stimülasyonu destekler ve tokluk hissi sağlar. Lif ise az enerji sağlamasına rağmen özellikle sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlar.

Köpeklerde Obezite Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde obezite semptomları şu şekildedir:

  • Köpeğin kilo alması,
  • Aşırı vücut yağı gözlenmesi,
  • Egzersiz yapmama ya da isteksizlik,
  • Yüksek vücut kondisyon puanı da belirtiler arasında yer alır.

Kaburgaların üzerinde yağlanma durumunun kontrolü, sadece köpeğin fazla kilolu olduğunu tespit etmek için çok önemli ölçüm olmaz. Ayrıca evde kendi başınıza kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Normalde köpeğin kaburgalarının dışarıdan gözükmemesi ancak eliniz ile kolay bir şekilde hissedilmesi gerekir. Eğer ki ellerinizle kolaylıkla hissedemiyorsanız köpeğinizin fazla kilosu vardır demektir.

Obezite Egzersiz ile Nasıl Tedavi Edilir?

Obezitenin egzersizle tedavi edilmesi mümkündür. Köpeğin fiziksel aktivitesini arttırmak, başarılı bir şekilde kilo kaybetmesini sağlar. Günde minimum 15 – 30 dakika boyunca yürüme ve getirme gibi oyunlar oynanması önerilir. Bir egzersiz planına başlamadan önce köpeğin artrit ya da kalp hastalığı gibi egzersizi engelleyecek durumların olmaması önemlidir. Bunun için bir veteriner hekime danışmalısınız.

Köpeklerde Obezitenin Sonuçları Nelerdir?

Köpeklerde obezite rahatsızlığının sonuçları şunlardır:

  • Yaşam Ömrü: Obezite problemi olan köpekler, sağlıklı köpeklere göre 6 ay – 2 sene arasında ömürlerinin daha kısa olduğu söylenebilir.
  • Hormon Bozuklukları ve Hastalıkları: Diyabetes mellitus ve hipotiroidizm rahatsızlıkları, köpeklerde görülen obezite ile ilişkili rahatsızlıklardır. Aslında hipotiroidizm genel anlamda obezitenin oluşmasında katkısı olan bir rahatsızlık olarak bilinse de bazı durumlarda obezite de köpeklerde hipotiroidizme sebep olabilir. Aynı zamanda hiperadrenokortisizm, artış gösteren karın içi yağ birikimiyle ilgilidir. Endojen kortikosteroidlere ikincil karın kaslarının azalması ile birleştiği zaman bu köpekler obez olarak isimlendirilirler.
  • Ortopedik Bozukluklar: Osteoartrit, osteokondroz ve osteokondroz dissekans gibi çeşitli ortopedik hastalıklar, köpeklerde sıklıkla görülen obezite ile ilgili problemlerdendir. Yapılan bir çalışmaya göre gıda alımının köpeklerde osteoartrit gelişmesi üzerinden bir etkisinin olacağını göstermiştir.
  • Kalp ve Solunum Rahatsızlıkları: Obezite, solunum üzerinden belirgin bir etkiye sahip sağlık problemidir. Özellikle küçük cins köpeklerde soluk borusu çökmesi olarak isimlendirilen trakeal kollapsın gelişimi için bilinen bir risk faktörüdür. Obezite tarafından çoğunlukla şiddetli bir hale gelen diğer solunum yolu rahatsızlıkları arasında ise laringeal felç, astım ve brakisefalik hava yolu obstrüksiyonu sendromu bulunmaktadır.
  • Genitoüriner Bozukluklar: Obezite ile bazı üretral sfinkter mekanizma yetersizliği vakaları arasında bir ilişki bulunmuştur. Bu hastalık, köpeklerin idrar kaçırmasına neden olur. Üretral sfinkter mekanizma yetersizliği bulunan aşırı kilolu köpeklerin kilo vermesi, kontinansı tekrar sağlamak için genel olarak gerekli tek şeydir denilebilir.
  • Kanser: Son araştırmalara göre aşırı kilolu ya da obez hayvanların kanser geliştirme riski artış gösterir. Özellikle de obez köpeklerin mesane kanseri olmasının olasılığı oldukça yüksektir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Lenf Yumrularının Şişmesi Nedenleri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.