İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 12-09-2022

Köpeklerde Göz Akıntısı Neden Olur?

Köpeklerde göz akıntısı, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Göz akıntısı başlı başına bir rahatsızlıktan ziyade, bir semptom olarak meydana gelmektedir. Fizyolojik olarak köpeklerin gözlerinde, gözlerin nemlenebilmesi için ince bir gözyaşı filmi üretilmektedir. Fazla sıvı, gözün burnun yanında ya da köşesinde bulunan gözyaşı kanallarına doğru akar. Nazolakrimal kanallar, gözyaşını burnun arkasına ve boğaza akmasını sağlamaktadır. Köpeklerde göz akıntısının nedeni, yaygın olarak gözyaşı filminin yetersiz drenajı ile ilgilidir. Yetersiz gözyaşı drenajının en yaygın nedeni ise, nazolakrimal kanalların tıkanması ya da göz kapağı fonksiyonunun zayıf olmasından kaynaklanmaktadır. Köpektee meydana gelen göz akıntısı ayrıca, aşırı gözyaşı üretiminden de kaynaklanabilir.

Köpeklerde Göz Akıntısının Belirtileri

Köpek göz akıntısı belirtileri, göz altlarının nemli ya da ıslak bir yapıya sahip olması ile ortaya çıkmaktadır. Göz altındaki tüylerde, kırmızı ve kahverengi lekelerin meydana gelmesi, göz bölgelerinde koku oluşumu, deri üzerinde tahriş ya da deri enfeksiyonları, köpeklerde göz akıntısının belirtileri arasında yer almaktadır.

Köpeklerde Göz Akıntısının Nedenleri Nelerdir?

Köpekte göz akıntısı alerjik durumlardan meydana gelebileceği gibi farklı rahatsızlıkların belirtileri olarak da oluşabilmektedir. Köpeklerde göz akıntısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Alerji: Köpeklerin birçoğunun; toza, çimene ve polene alerjisi olduğu bilinmektedir. Bu alerjik durum, gözlerde akma ve kaşıntı gibi semptomların meydana gelmesine neden olabilmektedir.
  • Konjunktivit: Konjunktivit rahatsızlığı; yaralanmalar, göz yaşı kanalı problemleri, gözlere yabancı maddenin teması, göz kuruluğu rahatsızlığı, distemper ve tümör kaynaklı olabileceği gibi tamamen doğuştan gelen bir rahatsızlıkta olabilmektedir. Bu rahatsızlıkta köpeklerin gözlerinde akıntı ve çapaklanma oluşumları meydana gelmektedir.
  • Epifora: Epifora, gözlerin aşırı derece sulanmasıdır. Bu rahatsızlıkta, köpeklerin gözlerinde sürekli yaşlar meydana gelir ve göz altları kahverengi lekelere sahip olur. Epifora, köpeklerde göz bölgesinde koku oluşumlarının meydana gelmesine de neden olmaktadır.
  • Keratoconjunctivits Sicca: Kuru göz sendromu olarak da bilinen bu rahatsızlık, köpeklerin gözlerinde sarı renkli akıntılara, göz çevresinde yangıya ve köpeklerin sürekli gözlerini kırpıştırma ihtiyacı duymasına neden olmaktadır. Bu rahatsızlık, köpeklerin göz kapaklarının şişmesine de neden olabilir. Aynı zamanda, korneanın risk altında olmasına da neden olmaktadır.
  • Glokom: Glokom rahatsızlığı özellikle; poodle, chow chow ve cocker spaniel gibi köpek ırklarında meydana gelen bir rahatsızlıktır. Glokom, göz içi basıncının sıklıkla yükselmesi ile görme sinirlerinin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında, göz akıntısı da yer almaktadır.
  • Kornea Ülseri: Göz ülseri olarak bilinen bu rahatsızlığın belirtileri arasında da göz akıntısı yer almaktadır. Bu rahatsızlığın nedenleri ise; kornea travmaları, gözyaşı eksikliği ve göze yabancı bir maddenin girmesi olarak bilinmektedir.

Köpeklerdeki Göz Akıntısının Renkleri ve Anlamları Nelerdir?

Köpeklerdeki göz akıntıları farklı renklerde meydana gelebilmektedir. Sıradan bir alerjik reaksiyon belirtisi olabilen göz akıntıları, ciddi göz rahatsızlıklarının bir semptomu da olabilmektedir. Köpeklerin göz sorunlarına bağlı olarak, göz akıntıları farklı renklere sahiptir. Köpeklerdeki göz akıntılarının doğru ve düzenli bir şekilde takip edilmesi ile veterinere bildirilmesi, köpeklerin ciddi göz sorunları yaşamalarını engelleyebilmektedir. Köpeklerdeki göz akıntılarının renkleri ve anlamları şu şekilde açıklanmaktadır;

  • Sarı ya da yeşil göz akıntısı: Köpeklerin gözlerinde meydana gelen sarı ya da yeşil renge sahip akıntılar, genellikle köpeklerin gözlerinde bir enfeksiyonun varlığını bildirmektedir. Bu gibi durumlarda veteriner hekimlerine olabildiğince hızlı bir şekilde başvurulması gerekmektedir.
  • Beyaz göz akıntısı: Beyaz göz akıntısı, gözlerde yangı olduğunu belirtisidir. Genellikle alerjik durumlarda meydana gelmektedir. Beyaz göz akıntısına ek olarak, iltihaplı bir oluşumun da meydana gelmesi; kornea ülseri, kuru göz ya da gözü tahriş eden yabancı bir cisimden de kaynaklı bir sorunun olabileceğini göstermektedir.
  • Kırmızı ya da kanlı göz akıntısı: Kırmızı renge sahip ya da kan ile karışık bir göz akıntısı, hiçbir zaman normal bir durum olarak karşılanmamalıdır. Böyle bir durumun fark edilmesi ile acil bir şekilde veteriner hekime başvurulmalıdır. Bu durum; aşırı göz iltihabı, glokom ya da tümör kaynaklı olabilmektedir.

Köpeklerde Göz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpekte göz akıntısı tedavisine karar verilmeden önce, akıntının nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen rahatsızlığa göre, veteriner hekimlerin köpeklerde göz akıntısının tedavisi için reçete edeceği ilaçların muntazam bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Köpeklerdeki göz akıntısının enfeksiyon kaynaklı olması durumunda, antibiyotik kullanımı tercih edilebilir. Bunun haricinde, köpeklerin kullanabileceği göz damlaları ve merhemler de göz akıntılarının tedavilerinde tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. köpeklerde meydana gelen basit göz akıntılarında, evlerde bulunan göz damlalarının kullanımı kesinlikte tercih edilmemektedir. Bu damlaların kullanımı, köpeklerin gözlerinde kalıcı sorunların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Göz akıntısı sorunlarında mutlaka uzman bir veteriner hekime başvurulmalı ve onların belirtmiş olduğu tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.

Köpeklerin Göz Akıntısı İçin Alınabilinecek Önlemler Nelerdir?

Köpeklerin göz akıntılarının nedenleri arasında ciddi bir sağlık sorununun olup olmadığı öncelikli olarak araştırılmalıdır. Gerekli göz muayenelerinin veteriner hekimler tarafından yapılmasının ardından olumsuz bir sonucun çıkmamasında, köpek sahiplerinin alabileceği önlemler ile köpeklerin göz akıntıları önlenebilir. Köpeklerin göz akıntısı için alınabilinecek önlemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Köpeklerin göz çevrelerinin temiz tutulması,
  • Göz etrafında yer alan tüylerin düzenli olarak kısaltılması,
  • Şampuan ve tüy üzerine uygulanan ilaçların kullanımında bu ürünlerin gözler ile temas etmemesine dikkat edilmesi,
  • Tozlu ortamlardan köpeklerin uzak tutulması,
  • Gözlerin, yumuşak bir havlu ya da pamuk yardımı ile düzenli olarak silinmesi

Ayrıca Bakınız: Sağlıklı Köpekler Nasıl Anlaşılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.